Strona główna » Referencje » Centrum Edukacji Ekologicznej RSPB*, Walia, Wielka Brytania
Referencje

Centrum Edukacji Ekologicznej RSPB*, Walia, Wielka Brytania

Powell Dobson Architects

Rezerwat Terenów Podmokłych w Newport został utworzony osiem lat temu w celu zmniejszenia strat równin błotnych w zatoce Cardiff.

Usytuowany nad estuarium rzeki Severn rezerwat jest uznany za teren o znaczeniu międzynarodowym ze względu na wielość i różnorodność siedlisk estuaryjnych, towarzyszącej flory i fauny oraz populacji zimujących i wędrownych ptaków brodzących i ptactwa wodnego, stał się teraz znany jako jedno z najbardziej olśniewających siedlisk dzikiej przyrody w Walii.

Wraz z uznaniem znaczenia terenów podmokłych, RSPB zdecydowało wybudować centrum edukacji ekologicznej i informacji dla zwiedzających, jako bazę nauczania interaktywnego. Obecnie centrum i jego obiekty dydaktyczne są wykorzystywane przez uczniów szkół do zapoznawania się z ich naturalnym środowiskiem w ramach krajowego programu nauczania.

Również rodziny, samotni rodzice oraz osoby na wózkach inwalidzkich uznali centrum i rezerwat za bezpieczne, dostępne i fascynujące miejsce do odwiedzania.

Budynki są również wykorzystywane przez lokalne przedsiębiorstwa jako miejsce jednodniowych konferencji. W rezerwacie i centrum powstało 17 nowych miejsc pracy, oprócz stale rosnącej liczby wolontariuszy.

Ten prosty, ale robiący wrażenie budynek respektuje ekologiczną wrażliwość terenu, w którym jest usytuowany, stwarzając poprzez swoje relacje z krajobrazem silne poczucie miejsca. Wybrano naturalne materiały przyjazne dla środowiska ze względu na ich trwałość i wygląd. Duże okna umożliwiają odwiedzającym oglądanie zarośli trzcin i zbiorników wodnych otaczających budynek.

W dziewiętnastym wieku blisko 90% zdolności produkcyjnej wytopu miedzi było zlokalizowane w Południowej Walii. W uznaniu tego faktu zastosowano okładziny miedziane firmy Tecu Oxid obok zewnętrznych okładzin z drewna kasztana jadalnego, pozyskiwanego z brytyjskich plantacji zrównoważonych.

Szerokie nadwieszenia dachu pomagają chronić budynek przed potencjalną utratą ciepła z powodu nadmiernego zamakania oraz przed zyskiem ciepła od nasłonecznienia w przeszklonych pomieszczeniach.

Dobre własności izolacyjne budynku, naturalne oświetlenie dzienne i naturalna wentylacja, wysokowydajne systemy budynku, panele fotowoltaiczne i kolektory słoneczne zapewniają wydajną i oszczędną gospodarkę energią. W celu zminimalizowania zużycia wody zastosowano zbieranie i wykorzystanie wody deszczowej. Budynek otrzymał bardzo wysoką ocenę w klasyfikacji BREEAM

Centrum ma nieocenioną wartość dla lokalnej społeczności i umożliwia dostęp do jednego z najpiękniejszych siedlisk dzikiej przyrody w Walii.

*RSPB Królewskie Towarzystwo Ochrony Ptaków

Główny wykonawca: Stradform Ltd

Share: 

Budynek

Właściciel: 
RSPB Cymru
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Wielka Brytania
Miejscowość: 
Newport, Wales
Ulica: 
Newport Wetlands Nature Reserve

Kategorie

Zastosowanie: 
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Powell Dobson Architects
Address & description: 
Charterhouse, Links Business ParkSt Mellons, Cardiff CF3 OLTWales, UK

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ