Strona główna » Referencje » Centrum Cortonese, Perugia, Włochy
Referencje

Centrum Cortonese, Perugia, Włochy

Paolo Belardi at HOF

Zasadniczą koncepcją tego projektu jest relacja budynku z elementami istniejącego tła, jednakże bez uwzględniania ich faktycznych cech estetycznych: długiego odcinaka miejskiej drogi tranzytowej, zaniedbanego budynku handlowego z elementów prefabrykowanych i połyskującej linii Minimetro (ze stacjami projektu Jean’a Nouvel’a)

Zgodnie z tym, budynek składa się z linearnej bryły przeciętej strefą pieszą (przejście do parku i do parkingu Minimetro) i jest zorganizowany na trzech poziomach: poziom podziemia przeznaczony na magazyny, poziom parteru przeznaczony dla działalności handlowej i wyższe poziomy - na biura.

Cechy konstrukcyjne i rozkład budynku są związane funkcją bioklimatyczną tej części budynku, która na poziomie parteru charakteryzuje się zwróconą na południe galerią poniżej cokołu zapewniającą dostęp do lokali handlowych oraz otwartym balkonem (chronionym przez zadaszenie) zwróconym na północ, który umożliwia dostęp do biur.

Te cechy strukturalne są związane z przewidzianymi odmiennymi trybami wykorzystania budynku.

Z poziomu samochodów przejeżdżających ulicą, kiedy percepcję określa niski i szybko zmieniający się punkt widzenia, budynek jawi się jako elementarny dynamiczny znak, którego jednorodność jest rytmicznie zaznaczona przez metaliczne akcenty oddzielające poszczególne lokale handlowe oraz przez pionowe słupy systemu żaluzji ocieniających lokale biurowe.

Od strony linii Minimetro, gdzie percepcję określa wyżej usytuowany i wolno zmieniający się punkt widzenia, wymowa bryły budynku jest wzmocniona przez pięć eko-tarasów, jak również przez zielony dach, który integruje budynek z otaczającym krajobrazem.

Konstrukcja budynku składa się z szeregu żelbetonowych ścian nośnych o takim samym kształcie jak przekrój poprzeczny budynku. Ściany te sięgają od fundamentów do dachu i oddzielają poszczególne lokale. Główna bryła budynku jest otynkowana i pomalowana w kolorze ciemnopopielatym, podczas gdy zwrócony ku ulicy cokół i zadaszenie po przeciwnej stronie, są pokryte pasami ocynowanej i powierzchniowo obrabianej miedzi.

Architekci projektu w HOF:
Paolo Belardi
Alessio Burini
Alessio Boco
Simone Bori
Valeria Menchetelli

Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Fumagalli Maurilio
Główny wykonawca: Calzoni spa

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Andromeda srl
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Włochy
Kod pocztowy: 
06124
Miejscowość: 
Perugia
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Dworce, terminale
Zastosowanie miedzi: 
Inne
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
HOF
Address & description: 
Via Costa di Prepo 4 Perugia Italy 06129

Wykonawca

Nazwa: 
Specialist copper contractor - Fumagalli Maurilio

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ