Strona główna » Referencje » Budynek Szkoły Średniej Bråtejordet, Strømmen, Norwegia
Referencje

Budynek Szkoły Średniej Bråtejordet, Strømmen, Norwegia

Chris Hodson

Zwarty, niskoenergetyczny budynek szkoły średniej dla 450 uczniów, którym zastosowano okładzinę elewacyjną z wstępnie oksydowanej, profilowanej miedzi, co także poprawia wizerunek jego otoczenia. Thomas Landenberg, partner w pracowni White arkitekter AB, opisuje projekt, który wygrał konkurs i rygorystyczną odpowiedź założenia projektowe. 

Nowa szkoła ‑ Bråtejordet skole – jest położona w Strømmen, dawnym mieście przemysłowym około 20 km na północny wschód od centrum Oslo, obecnie uważanym za część Wielkiego Oslo. Początki Strømmen to tartaki nad brzegiem lokalnej rzeki, później przemysł ciężki. Szkoła jest zbudowana na szczycie nachylonych terenów rolnych, tuż koło starego wiejskim domu. Szkoła jest pierwszym budynkiem przyszłej zabudowy mieszkaniowej, a po wschodniej stronie szkoły powstanie nowe przedszkole. Widok roztaczający się ponad otwartym krajobrazem jest jedną z zalet tej lokalizacji.

Konkursowe założenie architektoniczne zostało nazwane "Rammer og Nivåer", czyli "Ramy i Poziomy". Nasza koncepcja projektowa koncentrowała się na jasno zdefiniowanej hierarchii przestrzennej. Przyjęta sekwencja "od większego do mniejszego" zapewnia strukturalnie zorganizowane środowisko dydaktyczne, wymagane przez nauczycieli i dyrektora szkoły. Wyznacza ona jasno określone progi przestrzenne:

•między miastem a szkołą – "Dziedziniec"
•między przestrzeniami wspólnymi na poziomie parteru a jednostkami na górnym poziomie dla każdej klasy "Plateau"
•między jednostkami – "Bryła"
•i między klasami – "Sala lekcyjna"

Roślinny "filtr" złożony z drzew o różnej wysokości wyznacza szkolny dziedziniec. Przechodząc przez ten filtr zostawiamy za sobą miasto i wchodzimy do szkoły. Gęstość i wysokość filtru jest dostosowana do widoku i otoczenia. Sam dziedziniec jest podzielony na "pola" ‑ nawiązujące do rolniczego krajobrazu i spełniające odmienne funkcje: blisko budynku znajdują się przestrzenie społeczne, a dalej obszar sportu i zabawy. Budynek jest położony blisko drogi, dystansując się od starego gospodarstwa rolnego i osłaniając dziedziniec od hałasu. Budynek w kształcie litery L stwarza ciepły mikroklimat na osłoniętym dziedzińcu.

Wejście znajduje się na plateau, dwa metry ponad nową drogą, co dla wchodzących do budynku oznacza zmianę poziomu. Różne pomieszczenia specjalistyczne, w tym warsztaty, studia i biblioteka, oraz pomieszczenia administracyjne są rozmieszczone pod kątem wzdłuż dwóch boków szkolnego dziedzińca. Jest to centralna przestrzeń, która pełni funkcje wejścia, spotkań i sali zebrań oraz kantyny. Przestrzeń ta jest ukierunkowana na zewnątrz ("ekstrawersyjna"), publiczna i transparentna: od południa łączy się ze szkolnym dziedzińcem a widok otwiera się ku północy, jest wyznaczona przeszkleniem na całą wysokość, wyróżniającym ją od górnego poziomu – bryły.

Poziom klas jest podniesioną prostopadłościenną miedzianą bryłą –"skrzynką". Wewnątrz znajdują się pomieszczenia o różnych funkcjach, przeznaczone do studiowania, pracy i koncentracji. Trzy różne klasy są rozmieszczone w trzech narożnikach budynku. Każda klasa ma swoją własną przestrzeń z pokojem nauczycielskim, wyróżnioną przestrzenią socjalną i oddzielnymi schodami prowadzącymi w dół na poziom wejścia. Każda sala lekcyjna jest połączona z mniejszym pokojem do pracy w grupach, jak również z toaletą tak, że uczniowie nie muszą opuszczać obszaru pomieszczeń dydaktycznych – jest to jedno z programowych wymagań dotyczących współzawodnictwa.

Wszystkie sale lekcyjne są zorientowane na północ unikając bezpośredniego światła słonecznego, ale z otwartym widokiem na otaczający krajobraz. To tutaj uczniowie i nauczyciele spędzają większość czasu, większość sal lekcyjnych ma betonowe ściany i wysokie pochyłe sufity zachowujące nachylenie dachu, co nadaje im cechy przestronności.

Inwestor pragnął szkoły o 100-letnim okresie użytkowania i właśnie miedź jest takim długotrwałym rozwiązaniem dla elewacji łączącym żywy materiał, którego piękno wzrasta z upływem czasu, z wrażeniem lekkiej bryły unoszącej się ponad plateau. Wrażenie wywołane przez bryłę z wstępnie oksydowanej miedzi jest wzmocnione przez dopasowane kolorystycznie, ciemne ramy okien i żaluzje przeciwsłoneczne, jak również miedziane podbicia okapów nad wejściem. Ciemna bryła wtapia się w krajobraz i jednocześnie kontrastuje z wnętrzem, które jaśnieje białą podłogą z terazzo tworzącą plateau.

"Zielony dach" ‑ obsadzony pokrywającym go rozchodnikiem w celu zbierania wody, jest ukształtowany w postaci szeregu klinów, co pozwala zachować małą wysokość i uniknąć problemów powodowanych przez śnieg i deszcz. W dachu znajdują się długie świetliki zapewniające naturalne oświetlenie głównej przestrzeni i schodów, jak również wprowadzające odczucie łączności z zewnętrzem. Oprócz wyróżniających się form dachu, również elewacje z profilowanej miedzi mają charakter kontekstowy nawiązując do dawnych hal przemysłowych w Strømmen. Ale jeszcze większe znaczenie ma to, jak miedź odbija światło, gdy północno-wschodnia elewacja lśniąca w porannym słońcu wita uczniów. 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Skedsmo municipality
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Norwegia
Kod pocztowy: 
2010
Miejscowość: 
Strømmen
Ulica: 
Bråteveien 61
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/panele
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
White arkitekter AB

Wykonawca

Nazwa: 
Storo Blikkenslagerverksted AS
Adres: 
Copper Products: Nordic BrownTM Light

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ