Strona główna » Referencje » Budynek Sądu w St. Pölten, Austria
Referencje

Budynek Sądu w St. Pölten, Austria

Chris Hodson

Jak w przekonywujący sposób uszanować historyczny kontekst, spełniając jednocześnie wymagania nowoczesnego budynku – oto problem, z którym spotkali się projektanci rozbudowy sądu w St. Pölten, w Austrii.

Inspiracją dla architektów Christian Kronaus + Erhard An-He Kinzelbach była charakterystyczna boniowana fasada sąsiedniego budynku sądu, ozdobiona wąskimi i szerokimi poziomymi pasami. Ta właśnie rytmiczna horyzontalność została zastosowana w na wskroś współczesny sposób na całej powierzchni nowego budynku. Starannie wykończone pasy złotego stopu miedzi tworzą podłużne szczeliny cieniowe w poprzek fasady, odzwierciedlające zdobienie murowanego oryginału, podczas gdy pionowe łączenia pozostają ukryte.

Ta pozioma siatka wyznacza także ożywioną, abstrakcyjną kompozycję rozmieszczenia okien, potwierdzając, ale też podważając, symetrię swojego sąsiedztwa. Strategia projektowa polegająca na przemieszaniu położenia okien – przy suficie lub podłodze, albo na pośredniej wysokości, wraz z ramami okiennymi – rozmywa wyrazistość kondygnacji w elewacji budynku. Nie stanowiąc ograniczenia w realizacji na wskroś nowoczesnego, pięciopiętrowego budynku biurowego, dobudowa bezkonfliktowo zachowuje wysokość swojego klasycznego trzypiętrowego sąsiedztwa. Głębokie ościeże okien, niektóre z nich glifowane, pogłębiają złudzenie muru, przecząc lekkości cienkiego pokrycia ze stopu miedzi.

Architekci komentują: „Wybór elewacji pokrytej złotym stopem miedzi znacząco wspiera dialog między tymi dwoma budynkami. Materiał ten raczej interpretuje żółtą tonację starego budynku zamiast naśladowania jej. Poprzez właściwą sobie głębię barwy, materiał nadaje budynkowi miły i ciepły charakter, który zmienia się ciągle wraz z warunkami oświetlenia.

To – dosłownie – ożywia budynek”. Nowy budynek w znacznym stopniu uosabia charakter swojego zabytkowego sąsiedztwa bez uszczerbku dla własnego niezależnego i współczesnego wyrazu.

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2011
Country: 
Austria
Miejscowość: 
St. Pölten
Ulica: 
Andreas Hofer-Straße, 3100
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Christian Kronaus

Wykonawca

Nazwa: 
Pasteiner GmbH.

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ