Strona główna » Referencje » Budynek Maersk, Kopenhaga, Dania
Referencje

Budynek Maersk, Kopenhaga, Dania

Ikoniczna nowa wieża – Maersk Building – została otwarta w styczniu 2017 r. w obecności JKM Królowej Danii Małgorzaty II, wprowadzając charakterystyczny, prominentny obiekt do panoramy Kopenhagi. Architekci z pracowni Architects C.F. Møller objaśniają swój projekt, odznaczający się ciągłymi, krzywoliniowymi pasmami pionowych łamaczy światła.

 

Zamysłem architektów było stworzenie wyróżniającego się, zrównoważonego obiektu, będącego w dialogu z miastem i uniwersytetem w nowy i otwarty sposób. Zgodnie z zamiarem, nowy kompleks ma także oddziaływać jako katalizator pozytywnego rozwoju swojego bezpośredniego otoczenia i całego miasta. 15-kondygnacyjna wieża wspiera się na szeregu mniejszych budynków, mieszczących wspólne funkcje: trzy audytoria, sale wykładowe, kantyna, laboratorium demonstracyjne, sale konferencyjne i kawiarnia z księgarnią.

ZIELONE CENTRUM SPOŁECZNOŚCIOWE KAMPUSU

Najbardziej wyróżniającą się częścią tego poziomu jest rozległy plac nauki, który będzie tworzył centrum społeczne Instytutu Panum oraz Kampusu Nørre Uniwersytetu Kopenhaskiego, jako całości. Mieści on główne wejście i łączy ze sobą wszystkie części kompleksu. Będzie tu utworzony nowy publiczny park kampusu, oferujący przestrzenie do nauki i rekreacji dla pracowników naukowych i studentów, jak również nową przestrzeń przyrody dla wszystkich mieszkańców Nørrebro, wraz z 300-metrową kładką dla pieszych. Publiczność będzie także mogła odwiedzać kawiarnię, lobby i punkty widokowe na szczycie wieży.

Nowy budynek o powierzchni 42 700 m2 mieści najnowocześniejsze zaplecze dla celów badawczych i dydaktycznych w dziedzinie nauk o zdrowiu i nauk medycznych. Większość kondygnacji jest przeznaczona dla zaawansowanych badań, budynek został więc zaprojektowany jako w pełni stabilny. Żelbetowy rdzeń budynku jest wylewany in situ, zatem drgania, których źródłem jest miasto, nie powodują zakłócenia prac na poszczególnych kondygnacjach. Budynek ten jest także jednym z najbardziej energooszczędnych obiektów laboratoryjnych w Danii, w którym zastosowano: wykorzystanie energii odpadowej, przyjazne dla klimatu chłodzenie, wykorzystanie wody deszczowej dla celów sanitarnych i nawadniania, oraz zainstalowano 1500 m2 ogniw fotowoltaicznych.

PROCES PROJEKTOWANIA

Miejska sceneria i linie wzroku prowadzące poprzez otoczenie budynku  były kluczowymi czynnikami w kształtowaniu budynku Maersk. Trójkątna powierzchnia zabudowy jest wyznaczona kątami przyległych ulic, a wynikający z niej kształt budynku jest zwrócony najwęższą ścianą szczytową w stronę smukłej wieży pobliskiego kościoła. Taka orientacja sprzyja także efektywności energetycznej budynku przez zmniejszenie ekspozycji południowej, a zatem zysku ciepła od nasłonecznienia.

Plan zagospodarowania przestrzennego stwarza łatwo czytelną kompozycję działki – gwiaździsty kształt, który umożliwia budowanie kompleksu etapami i pozostawia miejsce dla przyszłej, jeszcze nie sprecyzowanej, rozbudowy. Gwiaździsty kształt stwarza także szereg ożywionych miejskich przestrzeni, ściśle związanych z otaczającymi budynkami i przyłącza lokalne otoczenie, zapewniając także miejsce na tereny zielone oraz publiczne ścieżki dla pieszych poprowadzone przez teren działki – wszystko to, dla wspólnego pożytku.

ANIMOWANA MIEDZIANA KRATA

Zewnętrzny wygląd wieży nauki nawiązuje dialog z istniejącym kompleksem Panum i otaczającymi budynkami, w których dominuje czerwona cegła. Elewacja ma formę kraty zawierającej otwory okienne o wysokości kondygnacji, które przełamują dużą skalę budynku. Wysokie na całą kondygnację pasy są wyposażone w ponad 3000 miedzianych żeber. Wybór miedzi, jako materiału dla tego prominentnego budynku antycypuje naturalne zmiany koloru, którym będzie on podlegał – poczynając od lśniącego, przechodzącego w ciemnobrązowy, aż do zielonej patyny po wielu latach.

Trzecia część żeber jest ruchomych, umożliwiając ciągłą zmianę charakteru fasady, gdy otwierając się lub zamykając, dostosowują się do położenia słońca względem budynku. Z chwilą uruchomienia każda sekcja dzieli się na dwie części, z których jedna pozostaje nieruchoma a druga przesuwa się przed oknem, zapewniając skuteczną ochronę przed przenikaniem ciepła słonecznego do wnętrza laboratoriów. Umożliwiło to uzyskanie kwalifikacji budynku niskoenergetycznego wg klasyfikacji energetycznej budynków 2015. Wraz z wyborem miedzi, jako wyjątkowo długowiecznego materiału, który po zakończeniu eksploatacji może być poddany recyklingowi, poprawia to również parametry środowiskowe budynku.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
University of Copenhagen, Faculty of Health and Medical Sciences
Zakończenie budowy: 
2017
Country: 
Dania
Kod pocztowy: 
2200
Miejscowość: 
Copenhagen
Ulica: 
Blegdamsvej 3B
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasady/panele
Rolety
Rodzaj budynku: 
Szpitale i przychodnie
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
C.F. Møller

Wykonawca

Nazwa: 
Waagner-Biro Stahlbau AG.

Konkursy

Edycja: 
2017
Kategorie: 
Finalista
Zwycięzca

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ