Strona główna » Referencje » Budynek Joseph Pschorr Haus w Monachium, Niemcy
Referencje

Budynek Joseph Pschorr Haus w Monachium, Niemcy

Budynek komercyjny, ukończony w październiku 2013 r., stanowi połączenie dwóch różnych typologii budynku: z jednej strony budynek jest kontynuacją historycznego modelu budynku wielofunkcyjnego, z drugiej strony reprezentuje rozwój typologii domu towarowego. Jest usytuowany pomiędzy ulicami: Neuhauser Strasse, Eisenmannstrasse i  Altheimer Eck.

 

Budynek

Bliźniaczy budynek komercyjny na skraju kwartału między ulicami ‑ dwie odrębne bryły budynku z dwiema głównymi elewacjami tworzą dwa heterogeniczne przeciwieństwa: mosiądz i szkło wobec tynku cementowego; dach połaciowy wobec cofniętego apartamentu typu penthouse; formy prostopadłościenne wobec obłych; jest zwrócony w stronę zabytkowych budynków z ich kontrastującymi elementami po drugiej stronie ulicy, tworząc wraz z nimi odmienne przestrzenie miejskie.

Budynek przy Neuhauser Strasse

Położony naprzeciw "Alte Akademie", budynek tworzy nową przestrzeń miejską. Narożnik kompleksu jest zdominowany przez wykonaną z mosiądzu i szkła ścianę kurtynową elewacji, która na górnych kondygnacjach spowija budynek jak nie-architektoniczny płaszcz z pasów tworzących kolumny o zmiennej szerokości. Kontrastują na tym kolumny parteru, które tylko w pięciu miejscach zachowują ciągłość poprzez elewację aż do dachu zaznaczając zabytkowe elementy.
Pozostałe kolumny są rozmieszczone w specyficzny sposób i korespondują z kolumnami kondygnacji poddasza, które również zachowują niezależny rytm kolumnowych pasów o zmiennej szerokości. Przeszklenie wystaw sklepowych na
parterze i pierwszym piętrze licuje z zewnętrzną powierzchnią metalowych kolumn, przez co odsłania ich rzeźbiarskie walory tylko od wewnątrz

Budynek przy Altheimer Eck

Vis a vis / Od strony kościoła Św. Anny osiągnięto ciągłość z zabudową przyległą i po przeciwnej stronie dzięki budynkowi o solidnej architekturze, pozbawionej naśladownictwa. Tył budynku, z jego w większości zamkniętą elewacją, jest skonstruowany w formie wielkoskalowego reliefu z tylko kilkoma otworami okiennymi, pozostałe okna są ślepe. W celu uzyskania elewacji bez spoin roboczych zastosowano beton zbrojony zawierający pośrednią warstwę
izolacyjną o grubości 20 cm.

Elewacja od strony ulicy Eisenmannstrasse

 Trzecia elewacja, która pełni zarówno funkcję zarówno separującą jak i łączącą jest całkowicie ślepą ścianą. Charakteryzują ją okna wystawowe na parterze i podwieszona ściana osłonowa z mosiądzu na wyższych kondygnacjach. Wstępnie patynowany metal został pofałdowany w nieregularne kształty i tworzy relief
wzdłuż wąskiej ulicy Eisenmannstrasse. W ten sposób elewacja przyjmuje charakter zastosowanego materiału elewacji frontowej a jednocześnie nawiązuje do rzeźbiarskiego reliefu tylnej, tynkowanej elewacji. Wszystkie, zastosowane w budynku, elementy z mosiądzu są wykonane z blach o grubości 2 mm ze stopu CuZn37, ogółem użyto około 45 ton mosiądzu. Niektóre arkusze blachy miały 4 m długości. W ręcznym procesie patynowania każdy element z blachy, w
swoim gotowym kształcie, był kolejno zanurzany w dwóch rodzajach kąpieli patynującej; pomiędzy zanurzeniami panele były ręcznie czyszczone, polerowane i zabezpieczane przed korozją specjalnym roztworem wosku.

 

Share: 

Budynek

Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Niemcy
Kod pocztowy: 
80331
Miejscowość: 
München
Ulica: 
Neuhauserstraße 19 - 21
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty handlowe
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź

Architekt

Name, office: 
Kuehn Malvezzi
Address & description: 
Heidestr. 5010557 Berlin

Wykonawca

Nazwa: 
MKM Mansfelder Kupfer und Messing GmbH

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ