Strona główna » Referencje » Budynek IBB Group Company, Brugg, Szwajcaria
Referencje

Budynek IBB Group Company, Brugg, Szwajcaria

Liechti Graf Zumsteg Architekten / Walker Architekten

Kompleks jest położony w obszarze przejściowym pomiędzy miastem a krajobrazem nadrzecznych łąk. Teren opada tu stromo od linii kolejowej do rzeki Aare.

Zgodnie z tym usytuowaniem poszczególne części kompleksu – podjazd, budynek główny, plac i skład, są rozmieszczone w sposób liniowy, równolegle do poziomicy stoku.

Droga dojazdowa i główne wejście znajdują się na górnym poziomie zorientowanym w stronę linii kolejowej, natomiast plac znajduje się na niższym poziomie i jest od strony rzeki zamknięty długim zadaszonym składem, otwartym od strony placu.

Budynek

Opracowano nowy typ budynku. Bogato pofalowana powierzchnia dachu spoczywa na zestopniowanych piętrach budynku. Przykrywa ona dwie różne części przedsiębiorstwa – warsztat i biura, i łączy je tworząc charakterystyczną formę całości.

Dzięki swej niezwykłej się sylwetce forma ta kształtuje tożsamość firmy, a jednocześnie zestopniowanie budynku pozwala na jego wyważoną integrację z wrażliwym obszarem wzdłuż rzeki Aare. Poszycie miedzią o zielonkawej patynie, oddaje odcienie zieleni spotykane w nadrzecznym krajobrazie.

Pomieszczenia

Zróżnicowana głębokość pomieszczeń umożliwia elastyczną aranżację różnych funkcji takich, jak pomieszczenie biurowe - otwarte lub z podziałem na oddzielne pokoje, jak również pomieszczenia wspólne.

Wnętrza charakteryzują się zastosowaniem materiałów naturalnych takich, jak drewno i beton licowy miejscami podkreślony białą glazurą. Betonowe ściany i sufity klatki schodowej są glazurowane w kolorach jasnoniebieskim, zielonym i żółtym, będących nawiązaniem do tożsamości przedsiębiorstwa.

Konstrukcja nośna i elewacje

Słupy i płyty stropowe są wykonane z betonu wylewanego in situ, natomiast elewacje zostały wykonane z prefabrykowanych elementów drewnianych. Okładzina elewacji z blach miedzianych, wykonana tradycyjnymi metodami, decyduje o wielkiej precyzji detalu, daleko odbiegającej od codziennej praktyki wykonawstwa budynków przemysłowych.

Energooszczędność i zrównoważany charakter budynku

Budynek spełnia wymagania szwajcarskiego standardu Minergie dla budynków pasywnych. Energia grzewcza jest otrzymywana z pompy ciepła. System elementów termoaktywnych (TABS), jak również wentylacja mechaniczna i system odzyskiwania ciepła, zapewniają zrównoważony klimat wewnętrzny budynku w lecie i w zimie.
Budynek jest energetycznie zrównoważony dzięki niskiemu zużyciu energii, długiemu cyklowi życia, małym wymaganiom obsługowym, zastosowaniu materiałów nadających się do powtórnego wykorzystania oraz możliwości elastycznego podziału pomieszczeń.

Zespół projektowy:
Aechitektura: Arbeitsgemeinschaft Liechti Graf Zumsteg Architekten / Walker Architekten, Brugg
Inżynier budownictwa lądowego: Gruner Ingenieure AG, Brugg
Inżynier konstrukcji drewnianych: Makiol + Wiederkehr, Beinwil A. S.
Konsultant ds. elewacji i dachów: JSC Consulting + Engineering AG, Baden
Fizyka budynku: Zehnder & Kälin AG, Winterthur
Instalacje elektryczne: Bärtsch Messerli AG, Oberentfelden
Instalacje budynku i media: Gähler und Partner AG, Ennetbaden
Architektura krajobrazu: SKK Landschaftsarchitekten AG, Wettingen
Obrazowanie: Anex & Roth, Basel
Specjalistyczny wykonawca w zakresie miedzi: Scherrer Metec AG, Zürich

Share: 

Budynek

Właściciel: 
IBB Strom AG
Zakończenie budowy: 
2008
Country: 
Szwajcaria
Miejscowość: 
Brugg
Ulica: 
Gaswerkstrasse 5
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Obiekty handlowe
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Liechti Graf Zumsteg Architekten, Walker Architekten AG
Address & description: 
Stapferstrasse 2, Postfach 5201 Brugg, Switzerland Neumarkt 1, Postfach 5200 Brugg, Switzerland

Wykonawca

Nazwa: 
Specialist copper contractor: Scherrer Metec AG
Adres: 
Zürich

Konkursy

Edycja: 
2009

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ