Strona główna » Referencje » Biuro turystyczne miasta Villedieu-les-Poêles, Francja
Referencje

Biuro turystyczne miasta Villedieu-les-Poêles, Francja

Budynek "obiektowy" – prosta, zwięzła bryła, łatwo rozpoznawalna z odległości. Krągłe, zapraszające linie nawiązują do metalowych wstążek ułożonych w przestrzeni. Przesunięcie tych wstęg tworzy drogę dostępu i zaznacza wejście do budynku. Kształt budynku jest spójny z jego funkcją – budynek jest przyjazny, jego zaokrąglenie i gra światła zapraszają do odwiedzania.

 

Jego słomkowo-żółta barwa pozwala mu wtapiać integrować się z otoczeniem. Mosiądz, stop miedzi i cynku użyty, jako materiał elewacji przywodzi na myśl dzwony wytwarzane w Villedieu-les-Poêles. I na koniec, konstrukcja budynku jest sugestywna ‑ jest funkcją różnych punktów widzenia, a obraz klasztoru ponad kolumnadą pozwala turystom odkrywać bogactwo Villedieu-les-Poêles z każdego położenia pomiędzy kolumnami.

Budynek – "gablota wystawowa" Jest prezentacją wiedzy i kunsztu wykonania.Konstrukcja utworzona przez duże otwory wycięte w metalowej powłoce odsłania drewnianą ramę budynku. Otwory te tworzą okna ukazujące wewnętrzną przestrzeń budynku, w której eksponowane są obiekty. Oświetlenie jest zaprojektowane tak, aby efektownie prezentować budynek w nocy.

"Czytelny budynek" Jest sygnałem i zaproszeniem dla otoczenia. Drewniana konstrukcja ramowa budynku jest dobrze widoczna: dyktuje rytm otworów i wewnętrznych ścianek działowych. Mosiężna powłoka tworzy zwięzłą, gładką bryłę. Posiada motywy dekoracyjne, które zależnie od zastosowanej techniki obróbki mosiądzu, mogą być grawerowane, tłoczone lub repusowane. Wzory te lśnią w świetle i uwydatniając krzywizny ożywiają elewację.

Projekt ten, łączący nowoczesną architekturę z tradycyjnymi materiałami charakterystycznymi dla swojego regionu, pozwala na zachowanie tradycji w zmieniającym się miejskim środowisku. Integracja obiektu z istniejącą zabudową stworzyła jednorodną i spójną całość. Jego zielony dach przyczynia się także do wizerunku miasta chroniącego środowisko naturalne.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Communauté de communes de Villedieu-les-Poêles
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Francja
Kod pocztowy: 
50800
Miejscowość: 
Villedieu-les-poêles
Ulica: 
Place des Costils

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada/kasety
Pasada/pasy
Fasady/panele
Rodzaj budynku: 
Biurowce
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Mosiądź
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Michel GOURION
Address & description: 
La Rousselière, 50800 FLEURYTél : 02 33 91 85 85     

Wykonawca

Nazwa: 
SA RAIMOND
Adres: 
ZI BEAU SOLEIL 44450 ST JULIEN DE CONCELLES TÉL : 02 40 36 50 07 FAX : 02 40 36 51 98
Opis: 

 

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ