Strona główna » Referencje » Biblioteka w Seinäjoki, Finlandia
Referencje

Biblioteka w Seinäjoki, Finlandia

Chris Hodson

W fińskim mieście Seinäjoki znajduje się największa w świecie grupa budynków zaprojektowanych przez Alvara Aalto. Asmo Jaaksi z pracowni architektonicznej JKMM objaśnia swoje podejście do projektu rozbudowy tego otaczanego czcią Centrum Aalto.

W centrum widać mistrzowską rękę Aalto, począwszy od rozplanowania urbanistycznego aż po najmniejszy detal drzwi. Jest ono bezcennym dobrem kultury, które nadaje miastu jego tożsamość. Na Centrum składa się pięć budynków autorstwa Aalto: Ratusz miejski, Biura Administracji Państwowej, Teatr, Kościół i Stara Biblioteka.

DIALOG POMIĘDZY STARYM I NOWYM
Zbudowana w roku 1965 biblioteka wymagała rozbudowy, aby mogła sprostać współczesnym wymaganiom. W konkursie zwyciężył projekt pracowni JKMM nazwany "Koniczynką". Jego dążeniem było stworzenie dialogu pomiędzy starym i nowym. Nowa biblioteka respektuje chronione środowisko kulturowe a jednocześnie szczyci się swoją współczesną architekturą. Jednym z celów projektu było znalezienie wspólnej płaszczyzny z typowymi cechami architektury Alvara Aalto, ale bez imitowania jej.

ZMIENNE, INTERESUJĄCE KSZTAŁTY
Nowa biblioteka jest usytuowana oddzielnie od oryginalnego Centrum Alto jednak łączy się z nim poprzez podziemny łącznik. Ważną decyzją był podział budynku na trzy rzeźbiarskie w formie części, co pozwoliło zharmonizować dużą bryłę budynku z otaczającym pejzażem miejskim. Budynek oglądany z różnych kierunków tworzy zmienne, interesujące kształty. Wyeksponowane wnętrza betonowej konstrukcji szkieletowej są zaakcentowane starannie rozmieszczonymi oknami i większymi przeszkleniami, które umożliwiają widoki na Centrum. Widok poprzez przeszkloną ścianę głównej sali biblioteki jest zdominowany przez najbardziej wyraziste elementy otoczenia: dzwonnicę Kościoła i wachlarzowatą elewację oryginalnej Biblioteki Aalto. Sercem budynku jest szeroka klatka schodowa, zamierzona jako przestrzeń dla różnych wydarzeń i nieformalne miejsce spotkań, która prowadzi do działu zbiorów bibliotecznych na poziomie parteru i, poprzez podziemny korytarz, do Biblioteki Aalto.

POWIERZCHNIA PEŁNA ŻYCIA
Zewnętrzna powłoka nowej biblioteki jest zdominowana przez miedź. Ciemniejąca, wstępnie oksydowana miedź wyróżnia nową bibliotekę wśród bieli otaczających budynków. Miedź nie jest nowym materiałem w tym otoczeniu, ale w Centrum Aalto to głównie dachy ukazują powierzchnie pokryte piękną zieloną patyną. W nowej bibliotece miedź została kompleksowo zastosowana w pokryciach elewacji, cokołu budynku i dachów – tworząc materiałowo jednolitą skórę budynku.

Specyficzny kształt miedzianego gontu został zaprojektowany tak, aby nadać powierzchni budynku bardzo indywidualny i ożywiony charakter. W niektórych sytuacjach powierzchnia gontów jest ukształtowana w postaci szczelin wentylacyjnych dla poboru powietrza. Miedź została również zastosowana do wykonania pionowych krat i powierzchni licowych drzwi w celu zachowania ciągłości materiału.

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
City of Seinäjoki
Zakończenie budowy: 
2012
Country: 
Finlandia
Kod pocztowy: 
60100
Miejscowość: 
Seinäjoki
Ulica: 
Alvar Aallon katu 14
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Fasada/gonty
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
JKMM Architects

Wykonawca

Nazwa: 
Pohjanmaan Pelti
Adres: 
Copper Product: Nordic Brown Light

Konkursy

Edycja: 
2013
Kategorie: 
Finalista
Wyróżnienie

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ