Strona główna » Referencje » Biblioteka Mondeville, Francja
Referencje

Biblioteka Mondeville, Francja

Atelier Nord Sud

Biblioteka Mondeville jest budynkiem publicznym, który łączy i oznajmia publiczną przestrzeń w różnych skalach. Otoczeniem działki są: duża sala gimnastyczna i parking od północnego wschodu oraz obwodnica miasta od południowego zachodu. Od strony północnowschodniej i północnozachodniej przylega do niej bardziej zielona tkanka miejska, o niewielkiej skali. Hałas dobiegający z obwodnicy miasta był kluczowym zagadnieniem, które należało uwzględnić w projekcie.

Postanowiliśmy stworzyć budynek oferujący obszerne, wygodne wnętrza, przesycone dziennym światłem. Istotne znaczenie miało dla nas stworzenie przestrzeni spotkania i społeczno-kulturalnej wspólnoty. Budynek został intencjonalnie zaprojektowany jako prosta bryła, o klarownym, uspokajającym wyglądzie.

Potraktowanie elewacji
Każda elewacja jest odpowiedzią na jej konkretny klimat i miejski kontekst.

Wejście, wkomponowane w podstawę budynku z białego betonu i cofnięte w stosunku do elewacji, jest usytuowane od strony północnozachodniej. Pierwszym elementem Biblioteki jest ciągła mineralna fasada, która łączy ją z gruntem, miejskim placem jak również z miastem. Ponad tą podstawą znajdziemy pionowe miedziane siatki, które dają nam odczucie wymiaru budynku. Siatka nadaje czytelniom, otoczonym mieszkaniową zabudową, charakter bardziej intymnej przestrzeni. Prezentuje także miastu obszerne wnętrza czytelni.

Na górnym poziomie północnej elewacji znajdują się duże okna. Łączą one bibliotekę bezpośrednio ze spokojnym, obecnie gęsto zabudowywanym, zewnętrzem. Miejsca przy oknach są zajmowane przez użytkowników biblioteki, korzystających z najbardziej przyjemnego światła do czytania; służą też jako „miejskie okno” zapewniając widok na Mondeville, a także wgląd do biblioteki od strony miasta.

Południowa elewacja jest wyposażona w duże, wysokie osłony przeciwsłoneczne z miedzi, które przynoszą dwojakie korzyści: 
– zmniejszają oddziaływanie cieplne w godzinach największego nasłonecznienia przez filtrowanie światła padającego do czytelni,
– umożliwiają widok na park położony z tyłu działki, pozwalając przy tym uniknąć kontaktu wzrokowego z obwodnicą miasta jak również z salą gimnastyczną.

BUDOWA MEDIATEKI

Lokalizacja Mondeville (14)

Instytucja zamawiająca:  Miasto Mondeville

Powierzchnia: 1344 m2

Koszt netto (bez podatku) 3,1 mln EUR

 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Ville de Mondeville
Zakończenie budowy: 
2015
Country: 
Francja
Miejscowość: 
Mondeville

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Atelier Nord Sud

Wykonawca

Nazwa: 
Leduc

Konkursy

Edycja: 
2017

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ