Strona główna » Referencje » Bęben na miejskim placu, Trondheim, Norwegia
Referencje

Bęben na miejskim placu, Trondheim, Norwegia

Chris Hodson

Intrygujący miedziany bęben, unoszący się w powietrzu ponad otwartą przestrzenią, ożywia miejski plac w Trondheim, w Norwegii, przemieniając się w nocy w animowane źródło światła. Jego projektanci HUS arkitekter AS, objaśniają zwycięski projekt.

Projekt jest częścią większego planu renowacji i modernizacji miejskiego placu Torvet, jako całości. Naszą wizją było stworzenie nowej, ożywionej przestrzeni, skoncentrowanej raczej na aktywności niż na formie – przestrzeni pełnej ludzi i tętniącej życiem. Nowa scena znajduje się w południowozachodnim narożniku placu, przed galerią handlową.

Perforowana i patynowana miedź

Sama scena jako taka, jest wielofunkcyjna, bez przeznaczenia do określonego celu i jest zdominowana przez swoją główną atrakcję – „antresolę” w kształcie walca. Dzięki powłoce z perforowanej i patynowanej miedzi, kolor baldachimu nad sceną zmienia się ciągu dnia. Walec, patynowo–zielony w ciągu dnia, przemienia się wieczorem pod wpływem światła padającego z wewnętrznego kręgu, odbijającego się na całym ekranie. Jest prawie żywym elementem, którego ekspresja zmienia się w rytmie dnia.

Walec składa się z trzech warstw: wewnętrzna, odbijająca światło powierzchnia jest wykonana z polerowanej stali nierdzewnej, środkowy miedziany ekran jest pokryty bezbarwnym lakierem w celu zachowania przez lata naturalnego koloru miedzi, a zewnętrzna powłoka jest wykonana z miedzi patynowanej ręcznie, w sposób losowy, na kolor zielny. Dla uzyskania przejrzystości obydwie miedziane warstwy są perforowane we wzory w postaci przypadkowych sześciokątów o różnych wymiarach. Pomiędzy warstwą środkową i wewnętrzną znajduje się wielokolorowe oświetlenie LED rozmieszczone w pięciu strefach wysokości i skierowane do wewnątrz. Pomiędzy warstwą zewnętrzną i środkową, u góry tej konstrukcji, znajdują się oświetlacze LED skierowane w dół.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Trondheim Muncipality
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Norwegia
Miejscowość: 
Trondheim
Ulica: 
Trondheim, Sor-Trondelag
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Inne
Siatki
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Wstępnie patynowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
HUS arkitekter AS
Address & description: 
Nordre gate, 107011 Trondheim

Wykonawca

Nazwa: 
Ratdal AS
Adres: 
Sluppenveien 13A, 7037 TRONDHEIM

Konkursy

Edycja: 
2017
Kategorie: 
Finalista

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ