Strona główna » Referencje » Archiwum Kościelne, Norymberga, Niemcy
Referencje

Archiwum Kościelne, Norymberga, Niemcy

gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner

Stanowiąc część wyważonej palety materiałów, miedziana elewacja subtelnie wzbogaca pozornie proste formy budynku archiwum w Norymberdze, w Niemczech, opisywanego przez jego architektów z pracowni gmp.

Nowy budynek Archiwum Kościoła Ewangelicko-Luterańskiego w Bawarii jest położony na terenie byłej fabryki, w najbliższym sąsiedztwie poprzedniego archiwum. Mając 34 kilometry półek, archiwum dysponuje teraz dwukrotnie większą powierzchnią magazynową niż poprzednio, mieści ponadto pracownię konserwacji zbiorów i pomieszczenia dla odwiedzających. W zbiorach archiwum znajduje się wiele oryginalnych dokumentów – listy Marcina Lutra, dokumenty papieży i cesarzy oraz liczne książki o dużej wartości historycznej i obrazy – chronione przez pasywny system klimatyzacji.

Budynek składa się z dwóch przenikających się litych, prostopadłościennych brył unoszących się ponad przezroczystym, cofniętym parterem. Konstrukcja wznosi się wzdłuż drogi z zagłębionego w gruncie cokołu o wysokości metra, który wzdłuż stoku nachylonego w stronę południa przechodzi w kondygnację o pełnej wysokości. Na górnej płaszczyźnie cokołu znajduje duży się taras z widokiem na jezioro Wöhrder See. Kompozycja definiuje oddzielny budynek z równorzędnymi elewacjami z każdej strony. Przylega on z jednej strony do ulicy Zeissstrasse i do ogrodu Seminarium Teologicznego z drugiej. Oglądany poprzez ogród, nowy budynek archiwum wygląda jak kontynuacja i dobudowa Seminarium Teologicznego.

Do pomieszczeń ogólnodostępnych goście wchodzą od strony ulicy Veilhofstrasse. Stąd mogą wejść do sali wykładowej, która może być wykorzystywana także dla celów wystawienniczych. Sala umożliwia zapraszający publiczność wgląd od strony narożnika ulic Veilhofstrasse i Zeissstrasse. Położona od strony cichego ogrodu czytelnia otwiera się na wschód i zachód. Powyżej znajdują się biura, położone na dwóch kondygnacjach otaczających pomieszczenia archiwum, co zapewnia pracownikom łatwy dostęp do repozytorium. Same pomieszczenia repozytorium zajmują dwie kondygnacje ponad parterem i dwa poziomy poniżej parteru – niski parter i przyziemie. W kierunku południowym kondygnacja niskiego parteru wychodzi wzdłuż stoku ponad poziom gruntu, co umożliwia dostęp do pracowni i pomieszczeń technicznych od strony Zeissstrasse.

POWŚCIĄGLIWA PALETA MATERIAŁÓW 

Cokół o konstrukcji żelbetowej jest wyłożony czerwonawym piaskowcem i kontynuując istniejący mur z piaskowca, zakotwicza budynek w jego kontekście krajobrazowym. Zewnętrzne elewacje archiwum są wykończone błyszczącą miedzią o subtelnej pionowej strukturze. Naturalna powierzchnia metalu będzie ulegała ciągłej oksydacji i zmianom barw aż w końcu przybierze aksamitny, ciemnobrązowy kolor.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Evangelisch-Lutherische Kirche in Bayern
Zakończenie budowy: 
2013
Country: 
Niemcy
Kod pocztowy: 
90489
Miejscowość: 
Nürnberg
Ulica: 
Veilhofstraße 8
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rodzaj budynku: 
Obiekty sakralne
Zastosowanie miedzi: 
Klasyczna
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
gmp Architekten von Gerkan, Marg und Partner
Address & description: 
Elbchaussee 139, 22763 Hamburg

Wykonawca

Adres: 
Copper Product: TECU® Classic

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ