Strona główna » Referencje » Archiwum Departamentu Rodanu, Lion, Francja
Referencje

Archiwum Departamentu Rodanu, Lion, Francja

Ten pięknie zrealizowany budynek w Lyonie, we Francji, któremu powierzona będzie opieka nad historią Departamentu Rodanu – jest gwarancją pogodzenia technicznych wymagań dotyczących konserwacji i zachowania dokumentów z kulturowym dążeniem do publicznej dostępności, opisanych przez jego projektantów gautier+conquêt.

Stopniowo, francuskie władze departamentalne odkrywają swoje dziedzictwo i, w konsekwencji, archiwa. Archiwa reprezentują zbiorową pamięć departamentów, a mieszczące je budynki stają się ich wizytówkami. Odeszliśmy od technicznej i empirycznej archiwizacji w kierunku metodologii bardziej dostępnej publicznie, umiejscowionej w miejskim centrum, w przyjaznym dla użytkownika środowisku.  Budynek musi także pogodzić uwarunkowania architektoniczne z zachowaniem odpowiednich warunków przechowywania materiałów archiwalnych. Wyzwaniem jest tutaj zapewnienie wymiany powietrza przy jednoczesnym utrzymaniu stabilnych warunków cieplno-wilgotnościowych i minimalizacji zużycia energii.  Budynek ma także wyrażać dziedzictwo miasta, przyjmować i zachęcać do odwiedzania publiczność oraz promować wiedzę. Krótko mówiąc, musi stanowić część miejskiej strategii kulturalnej. Lokalizacja tej inwestycji w obecnie rozwijającej się dzielnicy, w pobliżu uniwersytetów, łatwo dostępna komunikacją tramwajową, uwzględnia tę strategię. W szczególności, projekt stanie się częścią “korytarza kulturalnego” z będącymi w rozkwicie obiektami publicznymi i kulturalnymi, pomagając wzbogacić dzielnicę i zwiększyć jej populację. To szczególne miejsce – pomiędzy dobrze się zapowiadającym miejskim bulwarem a linią szybkiej kolei łączącej Lyon z Europą – umieszcza budynek archiwum w centrum uwagi.  Wejście publiczne znajduje się na poziomie ulicy, z dramatycznie uniesionym nad nim centralnym sześcianem, zapraszając odwiedzających. Przestronna czytelnia, umiejscowiona pomiędzy dwoma sześcianami, otrzymuje obfite oświetlenie naturalnym światłem nie przesłoniętym przez wyższe kondygnacje, wzbudzając respekt i skłaniając do zachowania ciszy. Archiwum wymaga starannego i umiejętnego pakowania dokumentów w pojemniki. Pojemniki archiwizacyjne powinny być dobrze zaprojektowane i atrakcyjne i samym swoim charakterem sygnalizować wartość przechowywanych w nich dokumentów. Nasz projekt w skali miasta zawiera trzy takie pojemniki, mieszczące w sobie następną warstwę pojemników – pomieszczenia archiwalne, w których z kolei znajdują się jeszcze mniejsze pojemniki – archiwa.   Bryły budynku – “pojemniki” – są wykonane z cennych materiałów: kamienia, miedzi i szkła. Kamienna podstawa budynku jest wykonana z łupanego czarnego granitu układanego w poziome warstwy. Centralne przestrzenie mieszczące archiwa są pokryte blachą ze złotego stopu miedzi, wytłaczaną dla nadania jej tekstury. Ten trwały stop będzie zachowywał kolor mimo upływu czasu. Zwieńczenie budynku stanowią biura osłonięte podwójną szklaną
wentylowaną fasadą, jak wieczko chroniące cenny skarb w szkatułce.   Powłoka budynku pełni aktywną funkcję na podobnej zasadzie jak termos. Lekka, izolująca fasada, pokryta panelami ze złotego stopu miedzi, jest zainstalowana w odstępie około 80 cm od ścian z betonu konstrukcyjnego tworząc w ten sposób pustą przestrzeń. Umożliwia to powolną cyrkulację powietrza wentylującego pomieszczenia archiwum i zapewnia doskonałą ochronę przed nadmiarem światła słonecznego, cieplnowilgotnościową i pod względem bezpieczeństwa.     

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Archives départementales du Rhône
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Francja
Kod pocztowy: 
69003
Miejscowość: 
Lyon
Ulica: 
34 rue Général Mouton-Duvernet
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Rolety
Rodzaj budynku: 
Obiekty kulturalne.
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
gautier+conquet architects et paysagistes

Wykonawca

Nazwa: 
Alain Le NY (copper roofing); SMAC (copper façades)

Konkursy

Edycja: 
2015
Kategorie: 
Finalista

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ