Strona główna » Referencje » Alpejska willa w Lumezzane, Włochy
Referencje

Alpejska willa w Lumezzane, Włochy

arch. Camillo Botticini

Budynek w kształcie litery "C", z miedzi i drewna, wcinający się w zbocze zielonej góry jest wyjątkowym miejscem do mieszkania.  

Dom jest położony na polanie, na stromym zboczu 700 m nad poziomem morza, w pobliżu przełęczy Passo del Cavallo, przy drodze łączącej doliny Trompia i Sabbia. Krajobraz tworzą otwarta na południe dolina, a od północy łańcuch zielonych gór zwieńczonych dolomitowymi skałami.

Jesteśmy nadal w miejscu bliskim miejskiego zgiełku, a jednocześnie bardzo odległym, gdzie aromat górskich ziół i pasące się owce wywołują wrażenie jakby czas się zatrzymał. To wyznacza warunek założenia architektonicznego: zasadniczą relację między sztuczną interwencją i naturą.

Materiały budowlane odzwierciedlają relację między gruntem i krajobrazem: grunt umożliwia projektowi "zakorzenienie" w zboczu po północnej stronie działki – dom zdaje się wcinać w zbocze góry, a krajobraz daje "wolność" ku południowi dzięki wywieszeniu budynku w stronę doliny.

Ku północy dziedziniec otwiera się na góry, rozpościera się z niego widok na grań dolomitowych turni 1200 m nad poziomem morza, stanowiących kontynuację zielonej płaszczyzny, która wirtualnie zamyka czwarty bok domu. Na południe, szerokie glifowane okno pośredniczy między wnętrzem i krajobrazem; światło padające od południa przechodząc przez wykuszowe okno oświetla północne patio.

Lekkość, zintegrowanie z działką, otwarcie i zamknięcie, brak ostentacji, zachowanie głównej zasady wynikającej z funkcji gruntu i organizacji przestrzeni wewnętrznej, stworzenie idei "domu", która oferuje współczesny budynek reagujący na otoczenie – to elementy tworzące scenerię "harmonii i napięcia", poszukującą architektonicznej formy o dużej sile wyrazu, a jednocześnie "równowagi i zakorzenienia" przez użycie naturalnych materiałów takich jak oksydowana miedź i drewno.

Dom jest zbudowany na planie nieregularnego "C", zamkniętym przez patio zwrócone w stronę zielonej płaszczyzny zbocza góry; daje to planimetryczną strukturę, która określa przestrzenie budynku: trzy bryły o zmiennej wysokości, wzrastającej od północnego zachodu, gdzie bryła zanika wtapiając się w grunt. Pierwsza bryła mieści trzy sypialnie, dwie z oknami wychodzącymi na patio, podczas gdy okna głównej sypialni i przyległej do niej łazienki zwrócone są na zachód, w stronę polany. Południowa strona drugiej bryły, o wysokości między 3,50 m a 4,50 m, mieści pokój dzienny – otwartą przestrzeń zawieszoną między patio i krajobrazem. Na ścianie pozbawionej okna znajduje się kominek.

Pokój dzienny przechodzi w jadalnię o podwójnej wysokości, jest to ciągła przestrzeń ograniczona trójkątnymi płaszczyznami, wewnątrz których umieszczony jest system oświetlenia płaszczyznowego. Najwyższą część bryły zajmuje poddasze, pod którym znajduje się kuchnia wychodząca na patio, natomiast nad nią mieści się gabinet. Razem tworzą one płynnie zintegrowaną przestrzeń, otwartą na zewnątrz a jednocześnie chronioną, prawie zamkniętą od strony wschodniej i zachodniej.

Poziomy dostępu. Główny poziom, nakryty trzymetrowym wysunięciem budynku, znajduje się po stronie południowo-wschodniej Tu znajdują się schody prowadzące na poziom jadalni i na półpiętro, gdzie znajduje się świetlik zwrócony na północ.

Dojazd do budynku zapewnia droga. Podjazd do budynku posiada kryty zjazd prowadzący do podziemnego garażu, jedną kondygnację poniżej wejścia na poziom parteru. Wejście dla pieszych prowadzi od drogi przez zawieszoną, linearną konstrukcję wykonaną ze stali, a następnie przez kryty podest na poziom wejścia do budynku.

Garaż jest połączony windą z przestrzenią mieszkalną. Pomieszczenia gospodarcze i techniczne znajdują się w przyziemiu. Dom wygląda jakby był częścią pejzażu – żadnych "nienaturalnych" elementów oprócz zawieszonego ciągu schodów przecinającego trawiasty stok. Budynek jest wyposażony w geotermalną pompę ciepła i wentylowane ściany, zapewniające naturalną wentylację nawet przy grubych ścianach (65 cm), które chronią przed zimnem i ciepłem (włoska klasa energetyczna wyższa niż "A"). Dzięki temu koszty ogrzewania są bardzo niskie, budynek prawie nie zużywa paliwa, a emisja zanieczyszczeń jest zerowa.

Chcąc stworzyć zrównoważony budynek, przyjazny dla środowiska, będący w równowadze z krajobrazem, wybraliśmy odpowiednie materiały budowlane i izolacyjne. Zielone łąki i drzewa stanowią obramowanie dla zewnętrznej powłoki z tłoczonej oksydowanej blachy miedzianej i z drewna Accoya, które wraz z potrójnym oszkleniem, są jedynymi sztucznymi elementami kontrastującymi z naturą. 

Miedź na wentylowanych ścianach jest delikatnie pofałdowana, aby uzyskać drganie światła na matowej powierzchni. Drewno wielkiego glifu okiennego odbija światło załamane od południa. Podłoga patio jest wykonana z drewna iroko, duże okna harmonizujące z miedzianym pokryciem określają przestrzeń podkreśloną przez zielony klon, który wprowadza element natury.

Wewnątrz, podłogi są wykonane z żywicy poliuretanowej w kolorze piaskowym, ściany i sufity z malowanej na biało płyty gipsowo-kartonowej są wyposażone we wnękowe oprawy oświetleniowe; parapety wykonane ze szkła i okna z malowanej stali mają na celu podkreślenie przestrzeni i jej ciągłości oraz wzmocnienie jej integracji z otoczeniem. 

Share: 

Budynek

Właściciel: 
Osoba prywatna
Zakończenie budowy: 
2014
Country: 
Włochy
Kod pocztowy: 
25065
Miejscowość: 
Lumezzane (BS)

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Dachy
Rodzaj budynku: 
Budynki mieszkalne
Zastosowanie miedzi: 
Wstępnie oksydowana
Obiekt: 
Nowość

Architekt

Name, office: 
Camillo Botticini
Address & description: 
CBA- Camillo Botticini Architetto via Saleri 18 25135 Brescia

Konkursy

Edycja: 
2015
Kategorie: 
Finalista

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ