Strona główna » Referencje » Akademia Pegasus, Londyn, Wielka Brytania
Referencje

Akademia Pegasus, Londyn, Wielka Brytania

Chris Hodson

Pokryty złotym stopem miedzi fronton wskazuje wejście do położonej w południowej części Londynu siedziby szkoły – uhonorowanej kilkoma nagrodami, w tym Architectural Review Schools Award w roku 2015, łączącej całkowicie odmienne, istniejące budynki, jak wyjaśniają architekci z Hayhurst & Co.

Rozbudowa szkół Pegasus Academy obejmuje nowe przedszkole, sześć nowych sal lekcyjnych, powiększony hall i nowe wejście oraz pomieszczenia administracyjne łączące obie, poprzednio odrębne szkoły. Założenie architektoniczne łączy ze sobą części podzielonej działki za pomocą szeregu interwencji i dobudów, które włączają nowe pomieszczenia dydaktyczne w złożony układ istniejących budynków.

ŻYWO REAGUJĄCA SYLWETA DACHU

Koncepcja "reagującej sylwety dachu" dotyczy całościowej strategii rewitalizacji obejmującej różne środowiska edukacyjne i ukazuje skalę nowej zabudowy. Miniaturowe daszki przedszkola naśladują wiktoriańskie wykuszowe okna sali dla młodszych dzieci. Tworzą one otoczenie nowego placu, gdzie rodzice przyprowadzają dzieci i odbierają je po zajęciach.

Natomiast monolityczna, wykonana ze złotego stopu miedzi połać dachu nad frontową elewacją jest utrzymana w skali odpowiedniej dla publicznego budynku wpisującego się w lokalny krajobraz ulicy. Skala tych połaci w całym obiekcie rośnie stosownie do wieku dzieci i określa formę znajdujących się pod nimi pomieszczeń.

INTEGRUJĄC SZKOŁY

Nowa elewacja od strony ulicy łączy obydwie szkoły, dostosowując się do nachyleń połaci dachowych i ukształtowania brył wiktoriańskich budynków po obu stronach, a przecięcie w jej środku tworzy logiczne, publiczne wejście prowadzące do serca szkoły. Powstała w ten sposób forma kieruje wzrok ku wiktoriańskiemu budynkowi sali gimnastycznej szkoły podstawowej, podkreślając jego znaczenie wśród budynków stanowiących fronton szkoły. 

Wybór gontu ze złotego stopu miedzi na pokrycie frontowej elewacji odzwierciedla kluczową rolę, jaką szkoła odgrywa w życiu publicznym. Projekt wyraża poczucie dumy szkoły jako takiej: budynku typologicznie odmiennego od swoich sąsiadów, podkreślającego swoją rolę w szerszej społeczności i zapewniającego środowisko edukacyjne na miarę XXI wieku dla przyszłych pokoleń.

Wybór gontu ze złotego stopu miedzi na pokrycie frontowej elewacji odzwierciedla kluczową rolę, jaką szkoła odgrywa w życiu publicznym.

Share: 

Budynek

Właściciel: 
The Pegasus Academy Trust
Country: 
Wielka Brytania
Kod pocztowy: 
CR7 8SB
Miejscowość: 
London
Ulica: 
Whitehorse Rd, Thornton Heath
Lokalizacja: 

Kategorie

Zastosowanie: 
Fasada
Na dachu
Dachy
Rodzaj budynku: 
Obiekty edukacyjne
Zastosowanie miedzi: 
Imitacja złota (stop Cu-Al)
Obiekt: 
Modernizacja

Architekt

Name, office: 
Hayhurst and Co.
Address & description: 
26 Fournier Street, London, E1 6QE

Wykonawca

Nazwa: 
Richardson Roofing

Znajdź więcej

Kazimierz Zakrzewski

Dalsze korzystanie z serwisu wymaga zgody użytkownika na korzystanie z plików cookies. Więcej informacji patrz link.

AKCEPTUJĘ