Címlap » Referenciak » Walmer Yard, London, Egyesült Királyság
Referenciák

Walmer Yard, London, Egyesült Királyság

A Roles Broderick cég által Walmer Yardban elkészített rézmunka követi a négy ház személyre szabott jellegét, és kihangsúlyozza a projektben megjelenő anyagok és kézművesség taktilis természetét. 

A rézmunka 0,06 és 0,08-as méretű lemezek felhasználásával, döntően két különböző tetőszerkezeti formában készült el. Mindegyik elem a lakóépületek léptékét veszi fel, így részleteiben bonyolult és intim kialakításokat ad – időjárás és eső elleni védelem a folyókák, csatornák és vízcseppentők helyszíni kialakításával, mely szinte geológiai jellegű hatást kelt a földre lefutó víz által kirajzolt dendrites minták révén.

Ebben a projektben három fő módon használták a rezet. Talán a legszokatlanabb közülük: az aszimmetrikus tetőterek burkolata, amelyek a Tudor-kori vidéki házakban kialakított, kártyázásra, étkezésre vagy flörtölésre használt szobák előképéből származnak. Hasonlóképpen, a Walmer Yard kedvtelések vagy szórakozás céljára szolgáló szobái a fejlesztés többi részétől teljesen eltérő építészeti nyelven vannak megfogalmazva.

A szobákat szkennelt modellek alapján alakították ki, és egy hajóhoz hasonlóan, bordákkal és faburkolattal építették meg. A jurtaszerű alakjuknak köszönhető háromdimenziós görbül felületek finom, facettált jellegét a rézburkolat megtartotta és kihangsúlyozta. Az állókorcos megoldáshoz kapcsolható „hidegtetős” szerkezetet itt nem lehetett alkalmazni, mivel az így létrejött felépítmény elrejtette volna az építészeti formák kifinomultságát. Ehelyett a gubószerű szobák 225 mm-es, négyzet alakú, átlósan szerelt burkolatot kaptak, ahol a lemezek meghajlítva illeszkednek a felépített felületek síkjaihoz és redőihez. A szakembernek a helyszínen kellett döntenie az átlósan fektetett rézburkolat méretéről és hajlásáról. A faszerkezet és üregek védelme speciális légáteresztő fólia használatával valósult meg. Ahol az átlós pikkelyes fedés már túl lapossá vált a vízszigetelés biztosítására, ott a tetőív állókorcát egy rézszegély beiktatásával választották el az alatta levő pikkelyes mintától. 

A projekt negyedik háza három különböző méretű és megvilágítású piramisformából áll össze. Az önhordó, fa rétegelt lemezből kialakított tetőszerkezetet állókorcos fémlemez burkolattal fedték, ereszcsatornákkal, folyókákkal, illetve a felső megvilágítású tetőüvegezésig felfutó, változó geometriával alakították ki. Ezek a napfény különböző irányaiba tájolt „búvárpipák” olyan formai együttesként foghatók fel, mely révén a négy házat kiszolgáló udvar háztetői életre kelnek. Ha fentről nézzük, a rézmunka a fénykutak és a ház rézburkolatú előtetője között átívelő, változatos kialakítású ereszcsatorna-rendszer segítségével jó lenyomatot ad a ház formájáról.

Minden bejárati ajtón felnagyított réz tolólemez található a kitekintő ablak panelének részeként. Ez a panel ajtócsengővel, zárcímerrel, illetve rézből és sárgarézből erre a célra készült húzófogantyúból áll, amely egy levéllemezt rejt. A frontlemez rézburkolata be van hajtva a levélszekrény nyílásába, áltós hasítékot hoz létre az ajtó keresztmetszetében, így lehetővé teszi, hogy a levelek az ajtó hátoldalán lévő bőr „erszénybe” érkezzenek.

Az udvarra néző házak közül kettőnek felületre szerelt, 400 mm mély réz párkánycsatornája van. Ezeket a dobozcsatornákat a falakhoz igazították, és az alattuk elhelyezett redőnyök párkányaként alakították ki. Az ereszcsatorna alsó része hasat képezve egyfajta garatként ugrik ki az ablak elé, és egy réz lefolyócsőhöz kapcsolódik, amely hasonló módon keresztezi az ablakot, miközben lefut a földig. A rézmunka jellegéből és konstrukciójából fakadóan hallható, ahogyan az esővíz végigcsorog a rézcsövek rendszerén, zenéje az időjárás regisztereként is értelmezhető.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Baylight Property Ltd
Átadás éve: 
2016
Ország: 
Egyesült Királyság
Irányítószám: 
W11 2EY
Város: 
London
Utca, házszám: 
Walmer Road

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/zsindely
Tetőkiegészítők
Tető
Épület rendeltetése: 
Lakóépületek
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Peter Salter Associates

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Roles Broderick Roofing Ltd

Európai díj

Év: 
2017
Kategóriák: 
Rövidlistás

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom