Címlap » Referenciak » Villa Vauban Művészeti Múzeum, Luxemburg
Referenciák

Villa Vauban Művészeti Múzeum, Luxemburg

Philippe Schmit Architects

A Villa Vauban történelmi épülete a település zöldövezetében található, és a városi művészeti galériának ad otthont 1959 óta. 2002-ben Luxemburg városa felkérte a Diane Heirend and Philippe Schmit Architectes irodát hogy készítsen terveket a meglévő villaépület átfogó felújítására és bővítésére. A történelmi épület helyreállítása és az új bővítés megépítése 2010-ben sikeresen befejeződött.

Az új Villa Vauban – Musée d’Art de la Ville de Luxembourg, 2010. május 1.-én nyílt meg újra, és a város művészeti gyűjteményeiből mutat be alkotásokat, és időszakos kiállításokat is rendez (témáját tekintve a klasszikustól a kortárs művészetig) illetve nemzetközi múzeumoktól kölcsönvett darabokat (a nyitó kiállítás az amszterdami Rijksmuseum társszervezésében valósult meg).

Az építészeti terv a lehető legnagyobb kiállítóteret célozza meg (az eredeti 350 m2-ről körülbelül 1200 m2-re növeli) miközben megőrzi a telek történelmi elemeit (a Vauban által 1739-ben épített erődfalat, az 1871-73-ból származó főúri villát, a gondozott kertet és közparkot 1871–78-ból), így teremt új egyensúlyt a városi látkép és a táj között. A környezetbe illesztést úgy oldották meg, hogy az újonnan épülő tömegek felét a talajszint alá helyezték, és felruházták az épületet nagyméretű, perforált sárgaréz táblákból készült, áttetsző homlokzatburkolattal, mely inkább visszatükrözi, mint túlharsogja a környező parkot.

Az új építészeti összeállítás - mely jelenleg megközelíthető mind az utca felőli főbejáraton keresztül, mind pedig a parkból egy új ösvényen -, a legtisztább értelemben középület, egy szép tájban elhelyezkedő közparkban.

A homlokzat tompaszögben hajlított fémlemezeit és az újonnan épült részek tetőfelületeit a választott anyag változatos erényei jellemzik; könnyedséget sugároz, miközben beilleszti az épületet a tájképbe, élesen vált a szoborszerűen tömör és a légiesen áttetsző megjelenés között.

Az új épület a villa mögött két kiállítási szintet emel az erődfal alapozási szintjétől a park szintjének alsó síkjáig. Lejtőbe mosódó peremei elvont terepvonalaknak tűnnek, és visszautalnak a park látványára.

A belső tér építészeti szemléletű bejárása során a kiállítási körséta állomásain a maguk monolitikus építészeti testében megjelenő, kalapácsolt beton felületeket, mart, áttetsző üvegfelületeket, tölgyfapadlót és lépcsősorokat láthatunk, ahogy ellentétben állnak a fehér színű, absztrakt kockák enfiládejával. A meztelen jellegű falak felülete kalapáccsal felborzolt, felfedve ezzel a betonban található kis kvarckristályokat, melyek a tömeget egyaránt teszik tapinthatóvá és könnyeddé.

A homlokzat megnyitásai olyan nézőpontokat kínálnak, melyek segítik a látogatók térbeli eligazodását és feltárják az elhaladó gyalogosok előtt a múzeumon belüli történéseket. A régi és az új kiállítótermek változtatható, folyamatos kiállítási útvonalakba szerveződnek, a közbeiktatott bejárati csarnok átmenetet képez a két épületrész között.

A galériák (a természetes és mesterséges fénnyel megvilágítottak egyaránt) a bővítésben (mely 11 új kiállítóteret tartalmaz) szobák sorára tagoltak. Enyhén eltoltak a hossztengelyük mentén, ellenáramot és szüneteket eredményezve. Itt számos, különböző rendeltetésű tér, mint a szoborkiállítás, az alsóbb szinten található galéria átjárója, a gyermekek műhelye, a parkra néző loggia, egy fél szint belmagasságú terem és egy túlméretezett, az alsóbb kiállítószintre vezető lépcső található. Ezek az elemek határozzák meg a múzeumi séta koreográfiáját, lelassítják a látogató haladását, és lehetővé teszik, hogy élvezze a park látványának lassú eltűnését, hogy figyelmét a részletek és a felületek vegyék át.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Luxembourg városa
Átadás éve: 
2010
Ország: 
Luxemburg
Irányítószám: 
L-2420
Város: 
Luxembourg
Utca, házszám: 
18 Avenue Emile Reuter
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Tető
Épület rendeltetése: 
Köztér, park
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Sárgaréz (Cu-Zn)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
Philippe Schmit Architects
Cím, leírás: 
77 Rue D'Anvers, Luxembourg, L-1130

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Prefalux SA
Cím & leírás: 
6 Rue de la Gare, L- 6117 Junglinster, Luxembourg

Európai díj

Év: 
2011
Kategóriák: 
Rövidlistás
Kiemelt elismerés

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom