Címlap » Referenciak » Vidéki ház rézzel, Luxemburg
Referenciák

Vidéki ház rézzel, Luxemburg

team31 architecture office (Folmer/Rodesch/Weyland)

Egy 19. századi vidéki ház átalakítása egy kis faluban, Luxemburg északi részén.

Ennek a 19. századi házikónak a tulajdonosai úgy döntöttek, hogy nyugdíjas éveikre ide vonulnak vissza. Az épület a maga valójában egy régi falusi ház bájával rendelkezett, de nem nyújtotta azt a komfortot, ami egy állandó otthonhoz szükséges. A hozzá kapcsolódó pajtát mindeddig garázsként és fészerként használták. A tervezési elgondolás azon alapult, hogy ezt a tágas, kihasználatlan tömeget átalakítsák egy új konyha-nappalivá úgy, hogy az a legkevésbé avatkozzon be a kis ház összképébe.

A szükséges változtatások:

  • A meglévő épület meglehetősen kis ablakokkal rendelkezik, melyek jellegtelen kilátást nyújtanak a szomszédos épületekre, tetőkre és az utcára. Ezzel szemben a tulajdonosok a birtokukra kívántak rálátni, a kertre és a tájra.
  • A vidéki ház lépcsője nagyon szűk és túl meredek volt, a veszélyesség határán. Helyére szélesebb és kisebb emelkedésű lépcsőt terveztek a biztonság és a kényelem érdekében.
  • Mivel az épületet idősebb emberek kívánják használni, akik életük jelentős részét töltik itt, gondolni kellett a jövőben esetlegesen bekövetkező mozgáskorlátozottságra. Ennek eredményeképpen a konyhát, a nappalit, a dolgozószobát és a fürdőt illetve a hálóhelyiségeket a földszinten helyezték el, miközben biztosítottak egy második, független lakóegységet a házon belül.
  • Építészeti szemszögből nézve megjelenésükben világosan elhatárolták az újonnan kialakított részeket a meglévő 19. századi épülettől. A tulajdonosok megőrizték a meglévő ház eredetiségét, mely 1805 és 1820 között jött létre.

 Az építészek és a belsőépítész válasza a feladatra

A megrendelők igényeinek megvizsgálásakor hamar világossá vált, hogy a kocsiszín nem elég nagy egy nappali és konyha kialakításához. Továbbá a homlokzaton nem volt elég ablak ahhoz, hogy elegendő fényt biztosíthasson, sőt a kilátás sem nyílt meg a birtok és a táj felé. Ennek következtében nyilvánvalóvá vált a bővítés szükségessége.

A megrendelők kívánságával összhangban a bővítés tömege kihangsúlyozza a különbséget a mai életmód és a 200 évvel ezelőtti között.

A régi és az új összefügg és közben ellentétes egymással. Az átmenet nem egy markáns vonal által meghatározott, sokkal inkább áttetszik egymásba a régi és az új. Az új, nagy üvegtáblás ablakok megnyitják a látvány felé a telken egyébként visszahúzott épületet. A régi házrészeket megtartották eredetiségükben amennyire lehetett, a kis alapterületű szobákat, az alacsony mennyezetet, a látszó födémgerendákat, valamint a kő és parketta padlókat. Az új részek homlokzati és tetőfelületeit rézzel burkolták, mely egyszerre rusztikus és modern, olyan megjelenéssel, mely harmóniát tart fenn az ország északi régiójának falusias bájával.

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2011
Ország: 
Luxemburg
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok/táblás
Tető
Épület rendeltetése: 
Lakóépületek
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus

Építész

Név, iroda: 
team31 architecture office (Folmer/Rodesch/Weyland)
Cím, leírás: 
31, rue d’Oradour L-2266 Luxembourg

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
KALBFUSS GMBH

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom