Címlap » Referenciak » Városi Múzeum, Chengdu, Kína
Referenciák

Városi Múzeum, Chengdu, Kína

A kínai Chengdui Városi Múzeum tervezésére kiírt nemzetközi pályázatot a Sutherland Hussey Harris a pekingi székhelyű Pansolutionnal együttműködve nyerte meg 2007-ben. Projektjüket a múzeum állandó kiállításának részét képező ősi bronz, arany és jáde tárgyak ihlették.

Az új múzeum több mint 65.000 m2-en ad helyet a természettudományi, történelmi és néprajzi kiállításnak, egy 800 férőhelyes kínai Árnyék Színháznak, valamint egy 1000 m2-es ideiglenes kiállítási térnek. Hatalmas kihívás volt a 30 méteres fesztávú kiállítási csarnokok kialakítása, amelyeknek szerkezetileg alkalmasnak kellett lennie arra, hogy akár a Richter skála szerinti 8-as erősségű földrengéseknek is ellenálljanak. Egyes épületrészek emellett benyúlnak a metróhálózat alagútjai fölé. A megoldás egy merev diagrid acélrács volt, amely a szerkezeti héjat alkotja.

Az épület a Tian-Fu tér nyugati oldalán található, Chengdu egyik új központját adva. A méretarányos keleti homlokzat megszólítja és magához öleli ezt a hatalmas új teret és az egyszerű, egyenes vonalú profillal erős formális kapcsolatot hoz létre vele. Az épület élteti a monumentális köztérrel való kapcsolatát, azáltal, hogy kiterjeszti azt az előcsarnokán áthaladó nyilvános belső sétánnyal és a fátyolos homlokzat mögötti közlekedővel.

Egy új, fedett közterületet is magába foglal, egy monumentális átjárót az épületen keresztül. Itt találkozhatnak az emberek, kulturális események kaphatnak helyet, sőt akár a helyi utcai piac is kiterjedhet erre a térre. Egyben fontos kapcsolatot teremt a 16. századi Huang Cheng Mecsettel, mely az egyik legjelentősebb nevezetesség Dél-Kínában és meghatározza a főteret.

A homlokzatburkolatot a tetőt homogén anyagként az aranyszínű rézötvözet határozza meg.

NEMES RÉZÖTVÖZET HÉJ

A hosszú, szűk telket úgy használták ki, hogy annak összes nyilvános tere drámai kapcsolatot kapjon az új térrel a keleti oldalon. A másik három homlokzat határolja a nagyrészt hermetikusan elzárt kiállítási csarnokokat. Az épület a város hatalmas műtárgyaként szigorúan profilozott, nemes rézköpenybe burkolódzik, játszva a fénnyel, árnyékokkal és anyagokkal, miközben kielégíti a szellőztetésre vonatkozó műszaki követelményeket is. A keleti homlokzaton túl a héj felemelkedik, hogy megmutassa az utcaszint üvegfelületeit, bensőségesebb, emberibb léptékű kapcsolatot alakítva ki a belső térrel.

A színét az évek múlásával is megtartó homlokzati burkolat és a tetőt borító aranyszínű rézötvözet héjazat egy homogén anyag, de a tervezés során a modulálhatóságával és hajlíthatóságával mutatták meg tulajdonságainak sokszínűségét. Ez a burkolatprofilok mozaikjában és a tömör és perforált lemezek elrendezésében érhető tetten, amelyek a belső funkcionális igények kielégítését szolgálják.

A tömör panelek tájolástól függően elnyelik a napfényt, míg a hálós paneleket oda helyezték, ahol nyílásokra volt szükség vagy ahol a műszaki berendezéseket szellőztetni kell. Eközben a keleti homlokzatot egy kifeszített perforált rézötvözet háló védi, aminek hajtogatott geometriája maximalizálja a kilátást a térre. Ugyanakkor árnyékolást is biztosít a keleti napsütés erős sugaraival szemben a belső térben, és átmenetet képez a előcsarnokokban a kültéri vakító fény és a kiállítótermek homályos környezete között.

Share: 

Épület

Ország: 
China P.Rep.
Irányítószám: 
610014
Város: 
Chengdu
Utca, házszám: 
Tianfu Square
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/paneles
Tető
Árnyékoló
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Sutherland Hussey Harris
Cím, leírás: 
99 Giles Street / Edinburgh / EH6 6BZ in collaboration with Pansolution International Design Co.

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom