Címlap » Referenciak » Új látogatóközpont Lundban, Svédország
Referenciák

Új látogatóközpont Lundban, Svédország

Chris Hodson

Az új látogatóközpont Svédország déli városában Lundban, sárgaréz borítású homlokzattal fogja össze a meglévő sokféle épületet, így emeli a 12. századi katedrálist felvezető tér fényét. 

Carmen Izquierdo építész terve egy pályázat nyertes elképzeléséből fejlődött ki, középpontja a teljes egészében sárgarézből és üvegből álló kortárs homlokzatképzésű szárny, mely kanyargós vonal mentén számos régi épületet köt a harmonikus összkép csokrába. A Kyrkogatan felé eső utcai homlokzaton a csatlakozó épület tetőzetének síkját követő sárgaréz előtető nyúlik ki a bejáratot védelmezve a fogadóudvar felé. Az aranyló tömb tovább húzódik a Kungsgatan felé, majd a katedrálist az előadótermet magába foglaló feltűnő tömeggel közelíti meg. A tölcsérszerű ablak szándékoltan a műemlék tornyokra nyílik.

Újabb történelmi réteg

Carmen Izquierdo elmondja: "Elképzelésünk egy kortárs épületről szólt, mely egy újabb réteget ad Lund belvárosának történelméhez. Az új épület magába olvasztja a környező épületek léptékét és vonalait és ezáltal harmonikusan illeszkedik a városképbe. A győztes pályamű mottója a 'Portál és Átrium' volt, az eredeti elképzelés célkitűzései a végső tervezés során új programmal cserélődtek fel."

A belső tér súlypontja az előtér, mely a katedrális előtti térről és a Kungsgatan felől is megközelíthető. Kétszintes belső udvara kedélyes találkozóhely, fogadások, kiállítások rendezésére szolgál, és az emeleti irodák kilátását gazdagítja. Itt a deszkamintázatúra zsaluzott betonfalak tömörsége áll kontrasztban a nagy üvegfelületek nyitottságával. A feltűnő auditórium a katedrális tornyainak látványát keretező trapézvonalú tölcséres ablak által egyedi tér.

Kapuzat a látogatóknak

Carmen Izquierdo hozzáteszi: "Az épület érdekes, egymást követő külső és belső tereket alkot. A katedrálist látogatók fogadására szolgáló kapu, és a mélyebb tanulmányozás és megbeszélés fóruma. Az új épület egyszerű, mégis látványos nyelvezete mellett, a szomszédos épületek szögeinek és lejtőinek átültetése révén összhangban áll környezetével. A sárgarezet választottuk külső burkolataként, mert természetes anyag, gazdag, vibráló felülettel, mely idővel nemesedik és fokozatosan beleolvad a város látképébe."

Új, fényes mivoltában az épület rámenős, és kíváncsian várja a látogatók visszajelzéseit. Az évek múlásával a sárgaréz természetéből adódóan sötétedik, ezzel is hirdeti nemes, időtlen minőségét. A látogatóközpont formája és kanyargós vonalvezetése a történelmi épületek között segített megőrizni a fontos műemléki látványt, de új távlatokat is nyit az intimebb és változatos közösségi terek létrejöttével. Elmúlt évi megnyitóján Bishop Antje Jackelén találóan "a katedrális kinyújtott ölelésének" nevezte az épületet. 

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2011
Ország: 
Svédország
Irányítószám: 
222 22
Város: 
Lund
Utca, házszám: 
Kraftstorg Square
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/táblás
Épület rendeltetése: 
Egyházi és szakrális
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Sárgaréz (Cu-Zn)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
Carmen Izquierdo

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom