Címlap » Referenciak » TYS-Ikituuri, Finnország
Referenciák

TYS-Ikituuri, Finnország

Matti A. Kallio, SIGGE Architects

Turku városa 700 éves történelme során számos változáson ment keresztül, építészete a különböző korok emlékeit őrzi. Az utolsó korszak a késői modernizmus, mely az Ikituuri diákszálló épületében is megmutatkozik. A réz tornyot a SIGGE építésziroda tervezte. Az ovális alaprajzú 12 szintes kollégium „élő zöld” homlokzati rézkazettáit a Luvata Pori vállalat gyártotta, melyek az épületnek áramvonalas, a felületnek egyedülálló megjelenést kölcsönöznek.

A megbízást tervezőversenyen nyerte el a Pekka Mäki által vezetett iroda. Az épület a főútvonal mellett és Turku diákegyesületének otthonai között helyezkedik el. Az Ikituuri épület jellemzően lakófunkciójú, de a városképet meghatározó jelkép is.

Az épülettömeg két részre tagolódik, a földszintre és a toronyra. A földszintes részben kapott helyet a szellőzőgépház és egy kerékpártároló. A lépcsőház és a felvonó az épület közepén helyezkedik el, a szobák körkörösen övezik.

Minden szinten található 8, egy-, illetve kétágyas szoba, egyenként 30-45 négyzetméter alapterülettel. Mindegyikhez üvegezett erkély kapcsolódik, megjegyzendő továbbá, hogy az íves homlokzat feltárja az épület belső elrendezését, de nem okoz nehézséget a bútorok és a dekoráció elhelyezésében. A lakóegységek kialakítása izgalmas környezetet teremt. A legfelső szinten konferenciaterem, szauna és egy nagy napozóterasz kapott helyet, mely utóbbi felfedezhető a homlokzaton, és elegáns befejezést ad a toronynak.

Az épület színvilága az anyagválasztás által meghatározott. A fejépület rozsdától vörös acélhálót kapott, a fölé magasodó torony színét a zöldre előpatinázott rézlemez adja. A patina természetes jelenség, és megjelenése is ilyen érzetet kelt az idő múlásával; jelen esetben a gyárilag készült felület színe tovább megmarad.

Pekka Mäki világosabb és sötétebb színű rézkazettákat rendezett el, hogy az ovális ívű homlokzatnak dinamikát adjon. A belső térben az építészek erős színeket használtak: a lépcsőházat erős zöld, a kerékpártárolók íves betonfala buja vörös színt kapott csakúgy, mint a konyhaszekrények. Másrészről a lakórészeket világos színekkel festették ki, hogy a használók kedvük szerint díszíthessék a szobákat.

Az Ikituuri épületfizikai szempontból is érdekes. Az ovális forma vitorlahatást okoz, ezzel számolva az öntött betonvázat könnyen erőssé lehetett tenni. A homlokzatburkolat rögzítőelemeit azonban ennek megfelelően kellett legyártani. Így ellenállnak mind a szélszívásnak, és nem teszik lehetővé a korróziót sem.

Az épület geotermikus fűtés látja el, az eljárás kétirányú folyamat. Télen meleget biztosít, nyáron a kutak azonban hűtésre szolgálnak úgy, hogy a felmelegedett levegőt lepumpálják a sziklás aljzatba fúrt járaton.

A turkui diákegyesület elnöke szerint helyes döntések születtek a réz használatával kapcsolatban és a technikai kérdésekben. A geotermikus energia hasznosítása tovább növeli a környezeti előnyök sorát és a fenntartható fejlődést.

Turku meghatározó látványelemet kapott az autópálya mentén. A lakók továbbá nem csak egy modern épületet kaptak, hanem stílusos életvitelt biztosító környezetet is a kivételes tervezés és anyaghasználat útján.

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2010
Ország: 
Finnország
Város: 
Turku
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok/kazettás
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Szállások, hotelek
Rézfelület/ötvözet: 
Előpatinázott (zöld)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
SIGGE Architects Ltd
Cím, leírás: 
Läntinen Rantakatu 920100 TurkuFINLAND

Európai díj

Év: 
2011

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom