Címlap » Referenciak » Többszintes parkolóház, Nottingham, Egyesült Királyság
Referenciák

Többszintes parkolóház, Nottingham, Egyesült Királyság

Chris Hodson

Az absztrakt mintázatban, függőlegesen elhelyezett eltérő felületű rézlemez táblák teszik mozgalmassá az egyébként funkciójából adódóan jellegtelen parkolóház hosszú, sík homlokzatait. Az így létrehozott dinamikus megjelenés jól illik a közlekedési csomópont természetéhez. 

Nottingham vasútállomásához kapcsolódó közlekedési csomópont fejlesztésének részeként valósult meg a 950 autó befogadására alkalmas hatszintes építmény. A 112 méter hosszú tömböt a tőle északra futó vasútvonal és délről a régi épületekkel szegélyezett, forgalmas Queens utca fogja közre. Az eredetileg a BDP által kidolgozott tervet (a VINCI Construction UK sikeres ajánlatát követően) a Leeds Studio építészei öltöztették fel függőleges irányú lemezek vízszintesen körbefutó sorával, ezzel markánsan átalakítva a tipikus parkolóépület külső megjelenését. A panelek az építészeti nyelvezet lényegét adják, és folytonos felületet képeznek a függönyfal és a szokásos nyitott parkolóhelyek mentén is. A héjat csupán a nyugati homlokzaton magasodó vasbeton liftakna szakítja meg.

A panelek színpalettáján az összefüggő, valamint az alapanyagot felfedő, kevésbé intenzív zöldre előpatinázott réz is szerepel. Használták továbbá a fényes, a világosbarnára előoxidált, valamint a tartós aranyszínű csillogást biztosító réz-alumínium ötvözetet.

Bár véletlenszerű, absztrakt hatást kelt, a panelek elrendezése és méretezése viszonylag szűk modulrendszerben történt. Háromféle szélességű lemezsávok követik egymást: 210 mm, 420 mm és 840 mm, három különböző szélességű hézaggal váltakozva: 105 mm, 210 mm and 420 mm. A táblák általában 2870 mm, az épület koronájánál és a burkolat alsó indításánál 1470 mm magasak.

Színes mozaik

A színes mozaikra hasonlító kompozíció elemei jól meghatározott vízszintes sávokban futnak az épület teljes hosszán át, és felülírják a teherhordó vasbetonváz és a függönyfal parkolóházakra jellemző raszterét. A hatás a két hosszanti homlokzaton a legdrámaibb, különösen mozgó járműből szemlélve. Az anyagok egymásra rétegzése mellett a színválasztás is segít minden irányból a környezetbe illeszteni a takargatnivaló tartalmat.

A projekt főépítésze Antony Hall nyilatkozta: „Az északi homlokzat színvilágát jellemzően a zöld árnyalatok határozzák meg, ezzel kiemelik a szomszédos vasútvonal modernségét. Dél felől a főként barna lemezek jól illeszkednek a forgalmas út túloldalán álló hagyományos, vöröstéglás raktár- és más épületekkel rajzolt műemléki környezetbe. A tömb minden oldalán aranyló fókuszpontok vonzzák a szemet, melyek kiemelik a függőleges közlekedési csomópontokat is. A réz színeinek elrendezése előre eltervezett mintázat alapján készült, és körbefut a nyugati homlokzat liftaknájától kezdődően. A látványtervezés során figyelembe vettük az időjárásnak kitett réz színének majdani változását is."

A többszintes parkolóházak tervezési szabadságát haszonlevű szintre korlátozza a járművek mozgatása és egyéb más technikai elvárások is. A nottinghami projekt szép példája annak, hogy a rézfelületek és formák számos lehetséges kombinációjából születő alkotások, mint festmények borítják be az üres vászonnak is felfogható homlokzatokat. 

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2012
Ország: 
Egyesült Királyság
Irányítószám: 
NG2 3AQ
Város: 
Nottingham
Utca, házszám: 
Queens Road

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok/paneles
Épület rendeltetése: 
Közlekedési, infrastrukturális
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Előoxidált (barna)
Előpatinázott (zöld)
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Leeds Studio

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
CA Group
Cím & leírás: 
Copper Products: Nordic Green Traditional, Nordic Green Living 1, Nordic Standard, Nordic Brown Light, Nordic Royal

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom