Címlap » Referenciak » A Tapiola csoport székháza, Finnország
Referenciák

A Tapiola csoport székháza, Finnország

Esko Miettinen, Architect SA

Tapiola a Helsinki belvárosától 12 km-re fekvő Espoo regionális központja, az 50-es években tervezték. A 60-as évektől kezdve szakaszosan épült ki, mára körülbelül 40000 lakost számlál.

A területet az Espoo Dél metró fogja hamarosan összekötni a vonalhálózattal. A Tapiola biztosítótársaság új székháza a központ déli részén emelkedik. A tömegformálás és az anyagok gondos megválasztása segítségével jól illeszkedik környezetébe. A homlokzatok képét az átlátszó és fóliázott üvegek, az erkélyek faborítása, a természetes kő és a réz trapézlemez burkolat együtt határozza meg. A térség építészeti képére érdekesen reflektál, az újító szellem a környezeti megfontolásokkal együtt él benne.

Az új irodaház a régi kertvárosban épült, ahol a szabadonálló építési mód és a természetes környezet, a zöldfelületek háborítatlansága már hagyomány. A hat, egyenként hatemeletes tömböt átriumok, hullámzó szintek színesítik.

A Tapiolát jellemző könnyed homlokzatok itt a fóliázott üveggel ellátott ablaksávokban köszönnek vissza, a fa ablakok és teraszok pedig harmonizálnak a Länsituulentie út szemközti oldalán álló faházzal. A fő cél olyan modern épület létrehozása volt, ami jól illik Tapiola hagyományaihoz. A főbejáratot előtető emeli ki, mely három, kortenacélból készült oszlopon nyugszik. A tető alsó felületét fával burkolták, így a külső és belső tér nem különül el élesen. A természetes kőből rakott, kötetlen vonalú fal az épületet összeköti a telek különböző terepvonalaival.

A szokásos funkciók és a belső forgalom a központi teret képező bejárati átriumhoz és a recepcióhoz kapcsolódnak. Az irodaépület 1500 munkatársat tud befogadni, és a terek módosíthatók. Így lehetőség nyílik az igény szerinti változatos felosztásra, és akár bérbeadásra is. A legkisebb egységet két párhuzamos irodablokk képezi. Az irodaegységeket a magas lobby előcsarnok köti össze nyitott folyosók révén. A vertikális kapcsolatot a belső lépcsők és felvonók, illetve az előcsarnokban spirális lépcső és panorámalift termeti meg. Az várakozásra és kiállításra szolgáló előtér, az előadóteremmel kiegészülve fehér betonfelületekkel készült, és az épületben dolgozók találkozóhelyeként szolgál.

A megosztott használatú tárgyalótermek szintén az előcsarnok mentén futó folyosókról közelíthetők meg. A legfelső szinten kialakított munkahelyi étkezde és a konferenciaközpont a külső térbe faburkolatú teraszokkal nyúlik ki, ezáltal kilátással rendelkezik a tengerre és a Finn-öbölre. A változtathatóságra a szerkezetek megválasztása során is nagy hangsúlyt fektettek.

A három, földalatti szintet a sziklába vágták, mely 830 autónak biztosít parkolóhelyet, illetve itt találhatók a gépészeti helyiségek. A szerkezeti hátteret a földszinti padlólemezig helyszíni öntött betonnal készült utófeszített lemezek és oszlopok biztosítják. Az épület vázát a felszín fölött 8,1 méteres, erősített betonnal kiöntött acéloszlopokból, és hegesztéssel rögzített WQ gerendákból, üreges szerkezetű köztes födém- és tetőlemezekből álló modulok képezik. A vázat lépcsőházak és liftaknák merevítik, melyeket csúszózsalus technológiával vasbetonból készítettek. A főbejárat három oszlopa kortenacél, 26 méter magasra nyúlik fel, a mennyezet acélrácsát hivatott alátámasztani. A lobby acél-üveg homlokzatát erre a rácsra függesztették, és vízszintes irányban megerősítették a szélnyomás és vákum ereje ellen a közbenső födémekhez csatlakoztatott, húzást és nyomást elviselő acélrudakkal. Az előcsarnok spirális vonalvezetésű, szoborszerű lépcsője közbenső oszlop nélkül épült, mint egy acéllemezekből álló rugó, melyet a végeken konzolok támasztanak alá. Az üvegezett erkélyek váza utófeszített, konzolos acéltartó.

A tervezést és a kivitelezést egyaránt a Tapiola csoport környezeti és életciklus elvei alapján felügyelték. A környezeti megfelelőséget a PromisE rendszer alapján értékelték, és elnyerték a WWF’s Green Office díjat az ökológikus szemléletű épülethasználatra és üzemeltetésre.

Az épületről bemutató cikk jelent meg a Copper Architecture Forum magazin 30/2011 számában.

Share: 

Épület

Ország: 
Finnország
Város: 
Espoo
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok/táblás
Homlokzatok/paneles
Épület rendeltetése: 
Irodák
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
RArchitects SARC Oy
Cím, leírás: 
Antti-Matti Siikala a SAFA építész professzora (vezető tervező)Sarlotta Narjus - SAFA Okke Kiviluoto SAFA (projekttervező)Fővállalkozó: YIT Rakennus Oy

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom