Címlap » Referenciak » Svalbard Tudományos Központ, Spitzbergák, Norvégia
Referenciák

Svalbard Tudományos Központ, Spitzbergák, Norvégia

5 pics
8 pics
Jarmund/Vigsnaes Architects

A projekt egy meghívásos pályázaton keresztül került megvalósításra. Az új épületrész a meglévő egyetemi- és kutatóépülethez került hozzáépítésre, így az eredeti méretének kb. négyszeresére növekedett.

Az épület helyszínt biztosít a Svalbard Múzeumnak is. A projekt magasan a legnagyobb épület Longyearbyenben és a Spitzbergákon.

A szigetelt rézfedésű bőr az elvárt funkciókat csomagolja be, egy külső héjat képezve, amely a széliránynak és a hófúvások irányának megfelelően lett tájolva. 3D klimatikus szimulációkat hajtottak végre, hogy biztosítsák, hogy az ajtók és ablakok előtt felgyülemlett hó nem fog problémát okozni. A folyamatban a héjazat rugalmasan változott, egyrészt geometriáját illetően a klimatikus szimuláció eredményeinek hatására, másrészt a program által megkövetelt funkciók változásának megfelelően.

Az épületet cölöpökre emelték, hogy megelőzzék az örök jég olvadását – ez ugyanis az egyetlen dolog, amely a szerkezetet rögzíti. A fő szerkezet fából készült, amellyel elkerülhetők a hőhidak és egyszerűbb a helyszíni változtatás. A külső borításhoz használt réz alacsony hőmérsékleten is megőrzi alakíthatóságát, ezért az építkezést a hideg időszakokban is folytatni lehetett.

Fontos szempont volt az élettel teli nyilvános terek és folyosók kialakítása az épületen belül, egyfajta „interior campus”, amely meleg, meghitt és világos találkozóhelyeket biztosít a sötét és hideg télben. A fenyőburkolatú terek komplex geometriája visszaköszön a külső héjazatnak – a cirkuláció hatékonysága maximális, és egyben új távlatokat nyit. A műszaki infrastruktúra a belső tér dőlt falai mögött rejtőzik. A szín használata létfontosságú volt egy olyan természeti környezetben, ahol ritkák a színek.
A fizikai és a virtuális modell a tervezési folyamat egyaránt fontos eszközei voltak. Egy pontos 1:50 méretarányú modell a helyszínen segítette a munkát.
A Dán/Izlandi illetőségű művész, Olafur Eliasson fogja a fő csarnok ablaküvegeit egy terjedelmes üveg installációval ellátni.

A projekt a 2007-es „Réz az építészetben” pályázat európai projektek kategóriájában a legjobb 6 (shortlist) közé került.

Az épület a 2007-es Réz az építészetben pályázat Európai projektek kategóriájának DÍJAZOTTJA

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Statsbygg/Norwegian Directorate of Public Construction and Property
Átadás éve: 
2006
Ország: 
Norvégia
Város: 
Longyearbyen Svalbard Spitzbergen
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Tető
Épület rendeltetése: 
Irodák
Oktatási
Egyéb
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Jarmund/Vigsnæs AS Architects MNAL Einar Jarmund, Håkon Vigsnæs, Alessandra Kosberg Jarmund/Vigsnaes Architects
Cím, leírás: 
Hausmanns Gate 6 Oslo Norway 0186

Európai díj

Év: 
2007
Kategóriák: 
Rövidlistás
Kiemelt elismerés

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom