Címlap » Referenciak » Suvela-kápolna, Suvela, Espoo, Finnország
Referenciák

Suvela-kápolna, Suvela, Espoo, Finnország

OOPEAA Office for Peripheral Architecture

A Suvela-kápolna építésére az Espoo-i Egyházközség adott megbízást, az Espoo-i svéd egyházközséggel és Espoo városával közös használatban, azzal a céllal, hogy Suvela egész közösségét ki tudják szolgálni. A multifunkcionális épület által biztosított teret a közösség tagjai különböző igényeik szerint, vallási hovatartozástól függetlenül, együtt tudják használni.

A Suvela-kápolna és a közeli közösségi park kialakítását és tervezését 2012-ben kezdte meg az OOPEAA. A cél olyan épület létrehozása volt, amely erős saját identitással rendelkezik, ugyanakkor a külvárosi környezet multikulturális kontextusával is párbeszédbe lép.

Mivel a lakosság mintegy harmada külföldi származású, Suvela Helsinki nagyvárosi régiójának egyik leginkább multikulturális területe. A kulturális sokszínűség egy közösség számára egyszerre jelent gazdag potenciált és kihívást. A Suvela-kápolna és a szomszédos közösségi park kialakításakor a cél olyan épület létrehozása volt, mely a tevékenységek széles skálájának nyújt lehetőséget, és egyfajta keretet biztosít a lakosoknak, hogy egy rugalmasan alakítható, jól működő térben tudjanak összejönni.

A viszonylag hosszú, sötét és hideg telek miatt a közösségi beltéri helyek, ahol az emberek össze tudnak gyűlni, fontos szerepet játszanak Finnországban. A középületek, például az iskolák és könyvtárak, valamint az egyházak és a kápolnák által kínált terek mindenki számára nyitva állnak. Finnország kulturális hagyományaiban mélyen gyökerezik az a személet, hogy az iskolákat, könyvtárakat és egyházakat olyan helyként alakítják ki, ahol az emberek a különböző funkciók között megosztott helyszínen találkozhatnak. Ezek az épületek a lakosság által kezdeményezett számos tevékenység számára szolgálnak egyfajta platformként, ezáltal az együttműködés, illetve a munka és az élet közös élvezete révén segítik elő az ötletek és eszmék cseréjét. Közösségi terek befogadására vannak tervezve, a helyi közösségek találkozási és rendezvényhelyszínéül tudnak szolgálni, ahol össze lehet gyűlni különböző tevékenységek végzéséhez, legyen szó akár a mindennapokról, akár különleges alkalmakról. A Suvela-kápolna ennek a hagyománynak részét képezi, ahol az egyházi épületek és kápolnák építészeti kerete biztosít teret a funkciók sokaságának, és működik a közösség tagjainak találkozóhelyeként.

A kápolna emberi léptékkel és meghitt hangulattal bíró, jól megközelíthető és barátságos helyet kínál. Az épület sok funkciót szolgál ki, hazai bázist biztosít számtalan különböző szervezetnek, és dinamikus teret formál a tevékenységek számára. Elsősorban olyan találkozóhely, amely az egyházközség tagjait és a közösség más csoportjait egyaránt szolgálja.

A közösségi park és annak szolgáltatásai adják az épület három fő használói csoportjának egyikét, hiszen a létesítmény a tér változatos használati módjait kínálja a gyerekek és szüleik számára. Van itt délutáni gyerekfelügyelet az iskolaidő után, vagy napközbeni ellátás a kisebb gyerekeknek. Az ifjúságnak szánt terek mellett vannak helyiségek, melyeket a különböző helyi közösségi klubok használhatnak tevékenységük helyszíneként. Az épületben megtalálhatók az egyházközség alkalmazottainak irodái, és családszolgálat is működik, hogy segítséget nyújtson az embereknek az életükben fellépő különböző szükségletek kielégítésében. Az együttesben egy nagyon olcsó ételeket kínáló leveskonyha is megtalálható. A kápolna természetesen misék, koncertek, esküvők, temetések és keresztelkedések helyszíne is.

 

Kívülről jól azonosítható a különböző funkciók elhelyezkedése az épület különböző részeiben. Miközben az épületmagasság nagymértékben változik, ahol legmagasabb elemként a kápolna jelenik meg, mégis minden funkció egy szinten van elhelyezve, egyetlen U-alakú egységgé csavarodva alkot meghitt belső udvart középen. A harangtorony a fő épülettömegbe van beágyazva, mely további lezárásként szolgál az udvar számára.

Az épület különböző funkciói a belső udvar körül helyezkednek el. A főbejárat abban a sarokban található, ahol az U-alakú épület megnyílik az udvar felé, míg a fő kápolnacsarnok és mellékterei az épület északkeleti részén állnak. A plébánia személyzetének irodái és munkaterei, illetve a kiegészítő találkozó- és csoport-munkahelyiségek az U-alakú tömeg középső részén kaptak helyet. A gyerekek és fiatalok számára fenntartott, illetve a város által a közösségi park kiszolgálása céljából bérelt terek az épület nyugati részén találhatók. Miközben a belső terek nagy része az udvarra néz, a közösségi park kiszolgálóterei kifelé, a park irányába vannak tájolva.

Az épület egy hibrid szerkezet, amely fa-, beton- és acélelemekből áll. Az anyagok tapintható érzékelése szándékosan erős jelenlétet kapott mind a belső terekben, mind az épület külső részén. A külső épülethéj teljes egészében rézzel van burkolva, hogy az épület változó tömegének egységét kihangsúlyozza. A réz külső burkolatként való alkalmazása ökológikus anyagválasztás volt. Tartós és újrahasznosítható, ezért fenntartható. Jól tud öregedni, és az idő múlásával gyönyörű patinára tesz szert. A belső terekben használt anyag a helyi lucfenyő. A gyerekeknek szánt terek esetén a fa a külső előtetőknél is megjelenik. Az eső ellen menedéket nyújtva ezek az előtetők megteremtik a lehetőséget, hogy a gyerekek esős időben is a szabadban játszhassanak. A fa jelenléte a magas kápolnacsarnokban a legjelentősebb, ahol a falak lécezéssel vannak burkolva.

A Suvela-kápolna szerepel a 2017-es EU Kortárs Építészeti Díj - Mies van der Rohe-díj jelöltjeinek szűkített listáján. Az épület a Finnország Építészeti Díja 2016 eseményén a négy döntős egyike volt, illetve a 2016-os Amerikai Építészeti Díj bronz medálját is megkapta.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Parish of Espoo
Átadás éve: 
2016
Ország: 
Finnország
Város: 
Espoo
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Tető
Épület rendeltetése: 
Egyházi és szakrális
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
OOPEAA Office for Peripheral Architecture

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Porvoon Vaskiespat Oy

Európai díj

Év: 
2017
Kategóriák: 
Rövidlistás

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom