Címlap » Referenciak » Sport- és Szabadidőközpont Prágában
Referenciák

Sport- és Szabadidőközpont Prágában

A Záběhlice Sport- és Szabadidőközpont Prága 10. kerületében található – a Záběhlice nevű városrészben, Prága délkeleti részén. A terület, amelyen felépült, egy már meglévő, terjedelmes sportlétesítmény része, az épület alatti telek korábban a helyi labdarúgók edzőpályája volt. Északi részét a hatalmas fákkal körülvett Botič patak holtága zárja, keletről egy raktárövezet határolja, délen pedig az AFK Záběhlice sportklub pályái találhatók.

Az urbanisztikai megoldás alapkompozíciós feltételének kiindulási pontja a meglévő Záběhlice sportlétesítmény térbeli és funkcionális részeinek kiegészítése volt. Az objektum alapszintjének horizontális tömegét, melyben szálláshelyek, adminisztratív rész, fitnesz és wellness funkciók kaptak helyet, három kétemeletes, rombusz alakú épület alá helyezték, melyeket oszlopok emelnek a magasba. Ezek a kétemeletes épülettömegek ferde homlokzattal és attikával, a távolból három, a fák koronáiban horgonyzó, partra húzott csónakra emlékeztetnek. Tetőteraszos luxuslakások kaptak helyet bennük.

A tervezési koncepció alapvető része volt egy valóban minőségi közterület kialakítása, nagy mennyiségű új zöldterülettel és pihenőhellyel. Az épület előtti területre kifejlett fákat telepítettek és egyúttal lehetővé tették az északi oldalról a Botič patak holtága zöldterületének beszivárgását. Az épületek teraszain terjedelmes zöldtetőt alakítottak ki. Az épületegyüttes közúton való megközelíthetőségét egy új belső úthálózattal oldották meg, mely csatlakozik a meglévő közúthálózathoz. A parkolókat a felszínen és az alagsorban találjuk.

A háromemeletes Záběhlice Sport- és Szabadidőközpontot valójában két egységre oszthatjuk – az egyszintes épületrészre, melyben szálláshelyek, adminisztratív helységek, fitnesz és wellness funkciók kaptak helyet, valamint a három, e fölött lebegő kétemeletes épületre, melyekben luxuslakások találhatók.

Az egyszintes rész tömör és kompakt tömegét a déli oldalon egy teljesen üvegezett homlokzattal nyitották meg. A többi homlokzat vizuálisan zárt, tömörségét csak a franciaablakok csíkjai törik meg. Burkolatként függőleges látszóbeton paneleket használtak.

Az alagsorban van a parkoló, az egyes szintek függőleges összeköttetését három, lifttel ellátott lépcsőház biztosítja. Az első szinten vannak a fitnesz és wellness termek, szálláshelyek és az adminisztratív helységek. A fitnesz és wellness részleg bejárata a nyugati oldalon van, a többi helységbe és a lakrészekbe való bejutást az északi részen biztosítja három bejárat.

Az egyszintes, horizontális tömeg felett lebeg a három kétemeletes, trapéz alaprajzú, vágott homlokzatú épületrész. Ezekben a „csónakokban” kaptak helyet a luxuslakások, melyekhez nagy tetőteraszok tartoznak. A „csónakok” szilárd és kompakt tömege a déli és az egyik oldalhomlokzaton vízszintes szalagablakokkal van tagolva, melyek több helyen is elválnak a homlokzat síkjától és erkélyeket képeznek.

Az északi rövid homlokzatok nagystílűen tagolt üvegfalakkal nyílnak a zöld felé, mely a Botič patak mentén húzódik. Egyes „csónakok“ burkolatát vízszintes, 0,2 m széles és 2-4 m közötti hosszúságú fémszalagok képezik. A szalagok anyaga réz, három különböző színárnyalatban, a gyártó szín- és felületpalettájából kiemelve. A kiválasztott három színárnyalat finom átmenetet képez a világos, fényes réztől a sötétebbig. A rézkazetták a homlokzaton szabálytalanul kerültek elhelyezésre, ezáltal a homlokzat dinamikus hatása erősödik, és felülete a fakérget idézi.

A réz egyik előnye széles színskálája és színváltoztatási képessége, a felület él és folyamatosan alakul, a fokozatosan kialakuló oxid és patina újraszínezi a homlokzatot. A jelenséget az épületről készült fotók már illusztrálják, annak ellenére, hogy csak néhány hónap telt el az átadás utáni és a későbbi felvételek között. Az újonnan felhelyezett fémszalag ragyogó felülete nem maradt sokáig fényes, az időjárás hatására a színe gesztenyebarnára változott, ez alakul majd tovább évtizedeken keresztül, különleges patinaréteggel bevonva a felületet.

Műszaki leírás

Az alap szerkezetét lebegő cölöpök alkotják. Az alagsor falai a padlólappal együtt egy ún. „fehér kád”-at alkotnak, a betonszerkezet a teherhordó funkció mellett a vízszigetelést is biztosítja, korlátozott repedésszélességgel.

Az épület tartószerkezete monolitikus vasbetonváz, szabálytalan modullal, amely figyelembe veszi a földalatti parkolóhelyiségeket. A felső épületrész második emeletének padlómagasságában a váz átmegy egy fali pilléreket, párkányokat és teljes falakat tartalmazó egységes tömbbe.

A külső falak vasbeton szerkezetűek, kőzetgyapot lemezekkel szigetelve és előpatinázott rézlemezzel (csónak), illetve homlokzati látszóbeton panelekkel (földszint) burkolva – mindkét esetben szerelt, kiszellőztetett homlokzati rendszer alkalmazásával. Az összes tető lapos, egyköpenyes, a víz belső elvezetésére lejtősen kiképzett. Valamennyi zöldtetőként vagy falécekkel burkolt tetőként használható.

Építész:
beruházó: SANUSA a.s.
építész: KAAMA Építészstúdió s.r.o., Ing.arch. Karel Mrázek, Ing.arch. Jan Tichota
közreműködő tervező: SPS projekt, spol.s r.o., ing. Stanislav Šembera, Aleš Vandrovec
rézlemezgyártó: Luvata Oy
szerkezetépítés: Building, s.r.o.
vízellátás: Ing. Jan Svátek
fűtés: Envirotech, s.r.o.
elektromos hálózat: Minet Elektro, spol.s r.o
légtechnika: LIVI spol.s r.o.,
tűzvédelem: Jaroslava Košťálová
úthálózat: Lucida s.r.o.,
kertépítés: Trojani Stúdió

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Rezidence Záběhlice
Átadás éve: 
2009
Ország: 
Csehország
Város: 
Praha
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Lakóépületek
Sport, kikapcsolodási létesítmény
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
építész: KAAMA Építészstúdió s.r.o.
Cím, leírás: 
Ing.arch. Karel Mrázek, Ing.arch. Jan Tichotaközreműködő tervező: SPS projekt, spol.s r.o., ing. Stanislav Šembera, Aleš Vandrovec

Európai díj

Év: 
2011

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom