Címlap » Referenciak » Snæfellsstofa Látogató Központ, Izland
Referenciák

Snæfellsstofa Látogató Központ, Izland

Izlandon az ARKÍS ARCHITECTS egy látogató központot épített, mely szintén rendkívül plasztikus, de ihletet merít a drámai tájból.

A Snæfellsstofa Látogató Központ kapcsolatot teremt a magasztos tájjal és szorosan kötődik a közvetlen környezetéhez. Különleges megjelenése és elhelyezkedése vonzza a szabadtéri vagy beltéri programokra vágyó látogatókat. Szándékosan a hangsúlyos szintkülönbségre épült, így az épület kisiklik a tájból. Az elhelyezkedés kiválasztásakor szélvédett, napos helyet kerestek, kilátással a hegyekre.

Az épület formáját a gleccserek örök alkotó ereje ihlette: ahogy utat tör magának a tájba, majd visszavonul és új változatos természeti csodákat váj a sziklákba. Ezek a formák adták a mintákat az épület alakjához és tereihez.

Az X alakú épület három részre oszlik, melyeket évszaktól függően különböző módokon lehet kihasználni. A fő kiállítási és oktatási tengely mindkét oldal fölé emelkedik és keretet ad a kiállítótérnek és a könyvtárnak. Ez a tengely a „sziklaalapból” emelkedik ki, mint egy élő és örökké változó gleccser. A sziklaalap, vagy kiszolgáló tengely keresztezi a kiállítási tengelyt és egy kávézónak, pihenőszobának is helyet ad a személyzeti rész mellett. A két tengelyt az információs útvonal szövi össze, ami egy szabadtéri színpadban végződik.

AKADÁLYMENTESSÉG ÉS FENNTARTHATÓSÁG

Az épület egymagában áll, a járműveket oldalt, a növényzet és az épített falak takarásában kell hagyni. A látogatóknak fel kell sétálniuk az épülethez, a hegymászókhoz hasonlóan tapasztalva meg a gleccser nagyságát. Az épület a külső terek megcsodálására ösztönöz a megközelíthetőségével és egyetemes tervezésével. A gyalogútvonalak, rámpák és padlók helyi fából készültek, és formájuk az épület felé irányítja a látogatót. A személyzeti helyiségek, műhely, garázs, kiszolgáló szobák úgy helyezkednek el, hogy kívülről nem láthatóak.

Nagyrészt helyi anyagok világos és egyértelmű skáláját használták az épülethez, például vörösfenyő padlót, zöld tetőt és sziklafalakat a tereprendezéshez. A közeli erdő megjelenik az épület szerkezetében.

A Szikla Alap monolit vasbeton leszigetelve,fa borítással kívül és belül. Emellett vörösfenyő panelek törik meg a beton falak külsejét és belsejét. A kiállítási és oktatási tengely, a Jég Folyam, egy fakeretes, sötétbarna előoxidált rézzel borított épületrész, belül fával fedve.  A két tengelyt keresztezi és összekapcsolja az információs útvonal.

Az alaprajz és a nagy belmagasság lehetővé teszi, hogy a kiállítótér egyik részén állandó, míg a másikon időszakos kiállítás kapjon helyet. A különböző terek könnyen összekapcsolhatóak kint is és bent is. Például az előadóterem és az előcsarnok egybenyitható egy külső amphiteátrummá, ahogy a kávézó is egybenyitható egy külső terasszal. A külső és belső világítás az épület fényviszonyaihoz igazodik és úgy tervezték, hogy minimalizálják a fényszennyezést, de ugyanakkor maximálisan kihasználják a napsütést. A látogató központ tervezésénél a fenntarthatóság kiemelt szempont volt és megfelel a BREEM követelményeknek.

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2010
Ország: 
Izland
Irányítószám: 
701 Egilsstaðir
Város: 
Skriðuklaustur

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)

Építész

Név, iroda: 
ARKÍS arkitektar

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Sjörnublikk

Európai díj

Év: 
2015

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom