Címlap » Referenciak » Seinäjoki könyvtár, Finnország
Referenciák

Seinäjoki könyvtár, Finnország

Chris Hodson

Egy finn kisvárosban, Seinäjokiban található a legtöbb Alvar Alto által tervezett épület egy helyen. Asmo Jaaksi, a JKMM építésze elmondja, hogyan próbálták tervükkel kiegészíteni az Aalto szentélyt. 

A városközpont Aalto mesteri kezének nyomát viseli, kezdve a terület várostervezésétől a legapróbb ajtószegletig, és ez felbecsülhetetlen kulturális értéket képvisel, mely meghatározza a város identitását.  Öt Aalto épület alkotja a városközpontot: a Városháza, az Állami Irodaház, a színház, a templom és a régi könyvtár.

A régi és az új párbeszéde

Az 1965-ben épült könyvtárat ki kellett bővíteni, hogy megfeleljen a modern kor elvárásainak. A projektre kiírt pályázatot a JKMM Építésziroda nyerte meg, Lóhere című tervükkel.  Céljuk az volt, hogy egyfajta párbeszéd alakuljon ki a régi és az új között. Az új könyvtár tiszteletben tartja a féltett kulturális környezetett, de ugyanakkor büszke kortárs építészetére. Az egyik fő cél az volt, hogy a megtalálják a jellegzetességeket Alvar Aalto építészetében anélkül, hogy utánoznák őt.

Érdekes formák variációja

Az új könyvtár elkülönül Alto eredeti épületétől, de a föld alatt össze van kötve vele.  Az épületet 3 egységre bontották, ami azért volt fontos döntés, mert így a hatalmas épület jobban illeszkedik a városképbe. Ettől lett változatos, érdekes alakú más-más oldalakról nézve. A belső tér látszóbeton kazettás zsaluzatát gondosan elhelyezett ablakokkal és nagy üvegfelületekkel törték meg, melyekkel a városközpontra irányítják a kilátást. A könyvtár központi csarnokából nyíló üvegfalon át a város nevezetességei tárulnak fel: a templom harangtornyával és az eredeti Aalto könyvtár legyezőszerű homlokzatával. Az épület szíve a széles lépcsősor, melyet különböző események helyszínéül és találkahelynek szántak. A lépcsősor sodra a földszinti olvasótermekben és az Aalto könyvtárhoz vezető földalatti folyosóban folytatódik.

Eleven és élénk felület

Az új könyvtár külső felületét a réz határozza meg. A sötétedő előoxidált réz elkülöníti az új könyvtárat a környező fehér épületektől. A réz nem újdonság a környéken, de az Aalto központban főleg a tetők gyönyörűen patinázott zöld felületeként van jelen.  Az új könyvtárnál a rezet a lábazattól a homlokzaton át a tetőig, átfogóan használták, egységes felületet hozva létre.

A rézzsindelyek speciális alakját külön erre az épületre tervezték, hogy egy nagyon jellegzetes, élénk és eleven felületet hozzanak létre. Egyes helyeken a zsindelyeket szellőzőnyílásokká alakították át a légterelés miatt. A függőleges rácsok és az ajtófelületek is rézből készültek, hogy fenntartsák az anyag folytonosságát.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
City of Seinäjoki
Átadás éve: 
2012
Ország: 
Finnország
Irányítószám: 
60100
Város: 
Seinäjoki
Utca, házszám: 
Alvar Aallon katu 14
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/zsindely
Tető
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Oktatási
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
JKMM Architects

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Pohjanmaan Pelti
Cím & leírás: 
Copper Product: Nordic Brown Light

Európai díj

Év: 
2013
Kategóriák: 
Rövidlistás
Elismerés

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom