Címlap » Referenciak » Peter Harrison Planetárium, Királyi Obszervatórium, Greenwich, London
Referenciák

Peter Harrison Planetárium, Királyi Obszervatórium, Greenwich, London

Allies and Morrison Architecs

Az új, 118 üléses Peter Harrison Planetárium, a Nemzeti Tengerészeti Múzeumban, azon projekt központi elemét képezi, melynek célja megnyitni a Királyi Obszervatórium déli részét a látogatók előtt.

Az 1890-es évekből származó két boltozatos obszervatórium közé helyezve, választékos terracotta burkolatával az egyszerű kúp középutat képez köztük, és az új, kővel burkolt nyilvános udvar központi elemét képezi.

A planetárium geometriája egy fontos asztrológiai koncepciót tükröz. A felszín fölött egy ferde bronz kúpot formáz, melynek dőlésszöge 51,5 fok, vagyis pontosan a Sarkcsillag felé mutat. A kúp csúcsát egy arra 90 fokban elhelyezkedő síkkal metszették el, amely párhuzamos az égi egyenlítővel (celestial equator). A metsző síkot tükörrel fedték, melyben látható ez égen úszó felhők játéka.

Ezen pontos geometriai forma megalkotása precíz munkát igényelt, és ezt az igényt csak előregyártott fémfedés alkalmazásával lehetett kielégíteni. A bronzra, mint anyagra nemcsak gazdag megjelenése miatt esett a választás, hanem azért is, mert ez az anyag időtlen kapcsolatban áll a csillagászati eszközökkel.

A kúp alsó részét 250mm vastag betonból készítették, a hangszigetelés miatt. Ezt 8mm vastag foszfor bronz páncéllal fedték, melynek teljes tömege 32 tonna. A fémfedés darabjait Gateshead-ben előregyártották, majd 18 hajlított darabban szállították a helyszínre, ahol speciális bronzhegesztési eljárással hegesztették össze, hogy a kúp pontos formáját biztosítsák. Ezt az igényes munkát 5 hegesztő 13 hétig végezte.

Az ideiglenes merevítő csapok biztosították, hogy a paneleket pontosan be lehessen állítani, majd azokat pontosan a megkívánt helyzetben rögzítették, és csak ezután rögzítették a paneleket a konzolhoz. A meghegesztett felületet aztán megtisztították a hegesztés nyomvonalának maradványaitól, mielőtt azt patinázták volna.

A végső felület kialakításához 4 réteg savas oldattal kezelték a gazdag vörös és barna felületet (patinázták), és ezen melegen felvitt patinázás eredménye a zöld foltos felület, amely visszaköszön az űrbéli képeknek. A végső viaszréteg matt fényt ad a korcmentes felületnek.

Az épület a 2007-es Réz az építészetben pályázat UK projektek kategóriájának DÍJAZOTTJA

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
National Maritime Museum
Átadás éve: 
2006
Ország: 
Egyesült Királyság
Irányítószám: 
SE10 8XJ
Város: 
Greenwich London
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Oktatási
Rézfelület/ötvözet: 
Előpatinázott (zöld)
Bronz (Cu-Sn)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Allies and Morrison
Cím, leírás: 
85 Southwark Street London SE1 OHX

Európai díj

Év: 
2007

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom