Címlap » Referenciak » Peckham könyvtár, Egyesült Királyság
Referenciák

Peckham könyvtár, Egyesült Királyság

A 2000 Év Kivállósági díj nyertese, a Peckham Könyvtár, amelyet a londoni Alsop&Störmer tervezett. Az Alsop&Störmer – nek irodái vannak Londonba, Hamburgba, Moszkvában és Hong Kongban. A legismertebb projektei közé tartozik a londoni Dél Greenwich Stadion és a hamburgi Komp kikötő megtervezése.

William Alsop 1997-ben nyerte meg a Peckham Könyvtár és a Média Centrum megtervezésének pályázatát, amely a londoni dél-nyugati Peckham megújítási tervének a része. A könyvtár épülete a Pulzus Egészség és Fitness Centrumhoz kapcsolódik, amit 1998-ban fejeztek be, megformálva ezzel Peckham belváros közterét.

A kivitelező előre látta a modern struktúrát, mely lépésekkel megelőzte a korát.

A tervezésnél, William Alsop egy rugalmas konstrukció megalkotására koncentrált, amely egy időben alkalmazkodik a jövőbeni igényekhez és kivitelezése, fenntartása gazdaságos.

A könyvtár metszete egy felfordított “L” betű. A kölcsönző terem az épület északi, derékszögű oldalán, az ötödik szintnél csatlakozik az épülethez, 12 méterrel a föld felett. Az épület belsejében három emelkedett, ovális alakzat, pódiumként emelkedik a magasba. A pódiumok mindegyike speciális funkciókkal ellátott kétszintes szobákból áll. Az egyik gyermekmegőrzőként funkcionál, a másik tárgyalószoba, ahol pihenni lehet, másokkal meglehet vitatni dolgokat és a harmadik egy speciális részlegnek, az afrikai, karibi irodalomnak ad otthont.

A főbejárat és a társalgón túl, ez a terület szintén helyet ad információs lehetőségeknek: közösségi találkozóhely és média centrum, ahol a látogatók szabadon megismerkedhetnek a modern számítógép adta lehetőségekkel.

Az északi oldalon, a kölcsönző terem alátámasztása ferde acél rudakkal lett megoldva. A támaszok körülkerítenek egy közösségi területet, amely szabadtéri koncertekre és egyéb rendezvényekre alkalmas.

William Alsop, eddigi munkáihoz hűen itt is különböző formákkal, színekkel és anyagokkal kísérletezett. Azonban, a játékosság mellett egy tartósságot kifejező épületet alkotott meg.

A homlokzat, vízszintes korcolású, előpatinázott rézlemezből készült, kihangsúlyozva, az elhelyezkedés fontosságát és az épületnek szerény, tartózkodó jelleget kölcsönöz, ami egyébként a közösségi épületek sajátja.

A fedési rendszer derékszögű korca az épület alátámasztási rendszeréhez lett tervezve. A homlokzat jól követi az acélrudak ferde megjelenését.  Ezen kívül, a korcok, lágyítják, az épület szilárd jellegét, megalkotva egy alkalmazkodó, rugalmas, összképet a szemlélők számára.

A rendkívüli, díjnyertes épület előtt egy különböző mintázatú kövekkel kirakott tér terül el. Ez a növényekkel, szobrokkal díszített tér, London maradandó értéke lesz.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
London Borough of Southwark
Átadás éve: 
2002
Irányítószám: 
SE15 5JR
Város: 
London
Utca, házszám: 
122 Peckham Hill Street

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Előpatinázott (zöld)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Alsop & Stormer Architects
Cím, leírás: 
Park Studio, Bishops Wharf, 39-49 Parkgate Road, London SW11 4PN 

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Cleveco

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom