Címlap » Referenciak » North Fitzroy Könyvtár és Közösségi Ház, Melbourne, Ausztrália
Referenciák

North Fitzroy Könyvtár és Közösségi Ház, Melbourne, Ausztrália

A lágyan ívelt, perforált sárgaréz árnyékolók segítenek meghatározni a kulcsfontosságú közösségi épület karakterét az ausztráliai Melbourne-ben, valamint növelik a fenntarthatóságot, amit a legmagasabb, 6 csillagos "Greenstar" minősítéssel ismertek el. Az építész GroupGSA mond el erről nekünk többet.

A North Fitzroy Könyvtár és Közösségi Ház egy háromszintes épület, amelyben könyvtár, Anya- és Gyermek Egészségügyi Központ és számos közösségközpontú létesítmény kapott helyet. Ezek között van a Yarra’s International House, amely egy többgenerációs találkozóhely a különböző kultúrák és etnikumok számára. A formatervezés rugalmassága megmutatkozik a cellás kiszolgáló helyiségek déli oldalra csoportosításával, míg észak felé a rugalmas, nyílt terek kerültek.

KÖZÖSSÉGI LÉTESÍTMÉNYEK

Az első emelet az anya és a gyermek egészségügyi létesítmények között oszlik meg, köztük két játszóházzal és könyvtárral. A második emelet a közösségi tevékenységekre fókuszál a nagyméretű osztható terekkel, menzával és közösségi irodával. A tetőtéri kert, melyet részben leárnyékolnak az áttetsző sárgaréz napellenzők, összekapcsolja a második és az első emeletek északi részét a növények és ülőalkalmatosságok lépcsőzetes kialakításával. A közösségi terek és a könyvtárak kiegészítéseként a kert védett szabadtéri helyet biztosít találkozók lebonyolítására és tanulásra.
Az elvékonyodó telek hosszúkás homlokzatot eredményez a keleti és nyugati oldalon, miközben kevés teret enged a napfény szabályozott beáramlásának az északi irányból.
A tervezési koncepció felülírja ezt a korlátot egy északi homlokzat bevezetésével, amely a nyugati tengely mentén lépcsőzetesen lépked, lehetővé téve az irányított északi fény beáramlását az épületbe, miközben leárnyékolja a nyugati és keleti napsütés elől.

PERFORÁLT SÁRGARÉZ ÁRNYÉKOLÓK

A keleti homlokzat felől bepillanthatunk az épületbe - különösen éjjel- és bentről rálátni a közterekre. Az üvegfelületek nagy részét íves, függőleges, perforált sárgaréz napellenzők árnyékolják, egymástól eltolva. A gyártó által kialakított perforációk mintája a szomszédos Edinburgh Kert fáira utal, azok pettyes fénymintáit alapul véve, egy újabb gesztusként a természetes környezet elemeinek épített formába öntésére. Ez a tematika a belső terekben is megjelenik, például a recepciónál is alkalmazott perforált réznél.

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2017
Ország: 
Ausztrália
Irányítószám: 
VIC 3068
Város: 
Fitzroy North
Utca, házszám: 
182-186 St Georges Rd.
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Árnyékoló
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Sárgaréz (Cu-Zn)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
GroupGSA

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Craft Metals

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom