Címlap » Referenciak » Nordahl Grieg középiskola, Norvégia
Referenciák

Nordahl Grieg középiskola, Norvégia

LINK Architects/Copper Architecture Forum

2006 elején a Norvégia nyugati partján fekvő Hordaland megye pályázatot írt ki egy új, Bergen város Sörås kerületében megépítésre kerülő középiskola tervezésére. A versenyt, amelyre hét színvonalas pályázat érkezett be, végül a LINK építészstúdió nyerte.

Az ügyfél és a tervezők legfőbb célja kezdettől fogva az volt, hogy a jelen és a jövő igényeit maximálisan kielégítő, a mindenkori kihívásokhoz rugalmasan alkalmazkodó iskolát építsenek. A tervezés során a funkcionalitás és az esztétikai szempontok egyaránt fontos szerepet játszottak, ennek köszönhető, hogy a végeredmény attraktív megjelenésű, a tanárok és a diákok számára egyaránt inspiráló épület lett. A 800 diákot és 150 főnyi személyzetet befogadó iskola összalapterülete 14 000 m2.

Az épület építészeti elemei egyértelműen tükrözik az alapvető szándékot: a tartós és hosszú élettartamú rézburkolattal keretezett hatalmas üvegfelületek képesek a változó követelményekhez alkalmazkodni. A megoldás fiatalos energiát, dinamikát, magabiztosságot és frissességet sugároz. A patinásított rézlemezekkel burkolt keret és az épület átlátszó tömege a könnyedség és dinamizmus benyomását kelti. Ezt hangsúlyozza tovább az üvegezett főhomlokzat, amelyben keskeny sávokban színes üvegek is helyet kaptak. Ezek az elemek a diákok egyediségét és függetlenségét szimbolizálják.

Tetőfedés hosszú rézlemezekkel

Az épület teherhordó szerkezetét betonoszlopok, előregyártott betongerendák és acél koszorúgerendák alkotják. A tetőszerkezet előregyártott elemekből, valamint szigeteléssel elválasztott acél támaszgerendákból áll, amelyekre rétegelt lemez és filc került. A masszív, közel vízszintesen (3 fok) futó tetőt 0,7 mm vastag, 14 m hosszú rézlemezek borítják, amelyeket speciális technikával rögzítettek. Az épület külső részén felhasznált kétféle burkolóanyag – a tető és a homlokzati keretszerkezet rézfedése, valamint a homlokzat alumínium keretrendszerbe épített üvegezése – csak minimális karbantartást igényel. Az alapanyagok kiválasztásánál alapvető szempont volt, hogy hosszú távon alacsonyak maradjanak a karbantartás költségei, továbbá tartósan megőrizzék minőségüket. A tavaly ősszel elkészült épületet azóta jelölték Bergen tartomány 2010-es építészeti díjára.

Az anyagok és a színek megválasztásánál meghatározó szempont volt, hogy az étkező és az auditórium kivételével a nagy kiterjedésű belső felületek fehérek, feketék és szürkék. A minimális színhasználatnak köszönhetően a fény, amely az üvegajtókon és a homlokzat színes üvegein át bejut az épületbe, szabadon érvényesülhet a semleges felületeken. Ez a „fényjáték” egyedi karakterrel ruházza fel az egyes termeket.

Az átrium szabadtéri közösségi térként funkcionál, emellett biztosítja az osztálytermek természetes megvilágítását.

Az épületről szóló cikk megjelent a Copper Architecture Forum magazin 30/2011 számában.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Hordaland Fylkeskommune
Átadás éve: 
2010
Ország: 
Norvégia
Irányítószám: 
5045
Város: 
Bergen
Utca, házszám: 
Helleveien 30
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Oktatási
Rézfelület/ötvözet: 
Előpatinázott (zöld)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
LINK signatur AS, Team Bergen

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Sigurd Oppheim AS
Cím & leírás: 
Réz termék: Nordic GreenTM

Európai díj

Év: 
2011

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom