Címlap » Referenciak » Neues múzeum, Németország
Referenciák

Neues múzeum, Németország

Esko Miettinen Architect SAFA

A berlini Neues múzeum a korábbi Altes múzeumra épült 1843–1855 között. A Friedrich August Stüler által tervezett múzeum a 19. századi építéstechnológia példája, a korábbi múzeumot tanítómestere, Karl Friedrich Schinkel építette 1822–1830-ig. Az új múzeum a II. Világháború alatt súlyosan megsérült majd bezárták, a közönség előtt majd’ 70 év után nyílt meg újra, 2009 októberében.

A háború után 40 évig semmilyen munkálatokat nem végeztek a romokon, majd a 80-as években és később, Németország újraegyesítése után felújításokba kezdtek az építészeti pályázat nyertese, David Chipperfield vezetésével 1992-ben. 1999-ben az épületet bevonták az UNESCO világörökségeinek körébe.

Az építész 2033-ban kezdte meg a háromszintes épület felújításának tervezését. A múzeum eredetileg két átrium köré szerveződött, melyeket az építkezés során üvegtetővel láttak el. Újjáépítették a főlépcsőt, és két felvonóval egészítették ki.

Közép-Európából és az ősi Egyiptomból származó klasszikus műtárgyakat és régiségeket állítanak ki a földszinten. Az első emeletet az ókori Róma és északi provinciái tárgyi emlékeinek szentelték. Közép-Európa kő-, bronz- és vaskori tárgyai, és Berlin archeológiai leletei tekinthetők meg a második emeleten.

A múzeum története nyomon követhető az épületen. A sérült részeket helyreállították, a megmaradt kőelemeket és oszlopfrízeket megjavították. A padlókat és falakat a leginkább megőrizve újították fel, a vakolatokat és a megmaradt padlócsempéket kijavították.

A második emelet súlyosan károsodott szerkezeteit a régihez hűen építették újjá. A múltat szem előtt tartva megőrizték az épület eredeti struktúráját és a termek ritmusát.

A kiállítóterekben a tárgyak megvilágítására legalkalmasabb, felülről világító fényforrásokat helyeztek el. A tárgyakat könnyen megközelíthető tárlókba helyezték, ezáltal közelről és több irányból is megtekinthetők, miközben jól védettek maradnak.

A kiállítószekrényeket üvegből és rézből készítették el. A vékony, sötétre patinázott rézkeret egyrészről meghatározza a műtárgy helyét a térben, másrészről csökkenti a kontrasztot. A berendezést aprólékosan kidolgozták, és hagyományos anyagokat választottak. Ennek, és a világos látszóbeton felületeknek köszönhetően az épület összképe időtlenséget és magas minőséget sugároz.

A múzeum felújítása nem csak európai, de világméretekben is jelentős munkának számított a 2000-es évek elején. Szép példája az 1800-as évek közepének újszerű kőépítési technikájának. Az épület alapjának, melyet a Spree folyó medre képez, alacsony a teherbírása. Ez érvényes Berlin számos épületére is, és ez az oka annak, hogy azok többnyire ötemeletesek.

Eredetileg az emeletközti és tetőfödémek vasgerendákkal alátámasztott kőszerkezetek voltak, annak érdekében, hogy csökkentsék az épület súlyát. Az alacsony hajlású boltozat kövei kónuszosak, üreges kőelemek zárt aljjal; ezeket virágcserép köveknek nevezik, és a helyszínen készültek helyi agyagból.* Az eredeti szerkezet megtekinthető a felújítás után, például az első emelet mennyezetén.

*Mr. Harald Lüderitz, MSc, 2010. szeptember 17.-i látogatásának alkalmával (Esko Miettinen építész)

Az épületről bemutató cikk jelent meg a Copper Architecture Forum magazin 30/2011 számában.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Berlini nemzeti múzeumok
Átadás éve: 
1999
Ország: 
Németország
Irányítószám: 
10178
Város: 
Berlin
Utca, házszám: 
Bodestr 1
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Szögletes csatorna
Félkör csatorna
Beépített esőcsatorna
Beltér
Tetőkiegészítők
Csatorna
Tető
Épület rendeltetése: 
UNESCO Világörökség
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
David Chipperfield Architects
Cím, leírás: 
David Chipperfield Architects Ltd.11 York RoadLondon SE1 7NXUnited Kindgdominfo@davidchipperfield.co.ukGesellschaft von Architekten mbHJoachimstrasse 1110119 BerlinGermanyinfo@davidchipperfield.de

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom