Címlap » Referenciak » Művészeti és Kreatív Platform, Guimarães, Portugália
Referenciák

Művészeti és Kreatív Platform, Guimarães, Portugália

Pitágoras Architects

A Városi Piac és környéke, közismertebb nevén „A tér”,  Guimarães városképének meghatározó, egységes része, mely elnevezését  a piactérről kapta. A régi piactér nagyon kiváltságos és központi elhelyezkedéssel büszkélkedhetett, mely kiválóan megközelíthető, nagyon közel van a Toural térhez és a történelmi városközponthoz.

Az Európa Kulturális Fővárosa 2012 projekt keretében a piactér egy multifunkcionális térré alakult át, mely így művészeti, gazdasági, kulturális és társadalmi tevékenységekre is alkalmas lett. Ez lehetővé tette, hogy fizikailag és funkcionálisan is újra illeszkedjen a város szerkezetéhez, hogy tényezővé váljon, és visszanyerje kulcspozícióját. Az átalakítás érintette a szomszédos területeket is, így a márvány feldolgozóiparnak köszönhetően jellegtelen környék megújulhatott.

A program világosan megfogalmazta a koncepciót és meghatározta az elérni kívánt célokat az új és már meglévő épületekre és a környező telkekre egyaránt, valamint felsorolt számos elvárást és kialakítandó teret. Három fő programterületet határoztak meg:

-Művészeti központ, mely helyt ad egy állandó kiállításnak (ez esetben José Guimarães gyűjteményének), egy időszaki kiállítási teremnek, valamint egy multifunkcionális térnek, ahol előadásokat, bemutatókat lehet tartani.

-Kreatív labor a kreatív ágazatokhoz tartozó tevékenységek fogadó és bemutatótermeivel, így segítve az üzleti projektek fejlődését.

-Műhelyek a tehetséggondozás támogatására, munkahelyet és kreatív elhivatottságot biztosítva a különböző területekről érkező fiataloknak, abban a reményben, hogy az állandó helyszín hozzájárul a projektek megvalósulásához.

Végezetül célul tűzték ki a keleti oldal meglévő épületeinek helyreállítását, mely további vállalkozásokat vonz, és létrehoz egy szélesebb körű, több művészeti területet felölelő kulturális színteret.

Az épület egész valója a programnak megfelelően kiegészíti a város már meglévő létesítményeit, valamint azokat, melyek még fejlesztés alatt állnak az Európa Kulturális Fővárosa program keretében.

A program megvalósítása során arra törekedtünk, hogy megadjuk a különböző programterületek független működésének lehetőségét, ugyanakkor biztosítsuk az átjárhatóság lehetőségét a különböző szolgáltatások és kiszolgáló terek között, beleértve a külső tereket és a kertet is.

Megegyeztünk az átalakítás módszertanában, ami magába foglalta a keleti oldal meglévő épületeinek rehabilitációját, megtartva az anyagokat és szerkezeteket, de a földszinten belül mindent újraépítve. Az északi tömb és az épület karakterét adó főút felé néző homlokzat az előbb említett okok miatt felújításra került, de a belső teret és a térrel szemközti homlokzatot szinte teljesen lebontottuk és újraterveztük. Bár a léptéket és a formai összefüggéseket meg akartuk tartani, egy új megoldást terveztünk, ami az épületnek a térrel való szoros kapcsolatát hirdeti és kiemeli a szerkezet és külső tér összefüggését.

Az új épület gyökeresen elüt a környezetétől, mind építészeti nyelvezetében, mind pedig arculatában. Az elkülönülő, ismétlődő, valamint egymást követő teli és üres tömegek határát az egymással kontrasztban álló felületek jelölik ki. A sárgaréz profilokból álló és színezett üvegfelületek hálózata a kiszellőztetett homlokzat burkolataként kihangsúlyozza a megmutatni szánt változatos textúrát. Sokkal sűrűbb és átláthatatlanabb az épületet nagy hányadban borító fémburkolatnál, majd titkon az üveg felületekhez érve átlátszó lesz, miközben leplezi az épület kevés számú bejáratát.

Az eredeti épület átalakításával kialakuló egységeknek ezen sorozata, a disszonáns részletek, a tömegek szétszabdalása abból az igényből ered, hogy különböző terek variációit hozzák létre a kiállítói térben, és a dizájn révén nyilvánvaló feszültséget teremtsenek az épület és a tér kapcsolatában.

Azt javasoltuk, hogy a tér legyen jóval sterilebb és a környező épületek ellenpontjaiként nagy beton táblák borítsák, hatalmas fogadótérként és találkozóhelyként egyfajta fizikai platformmá alakítsa át a teret, összegezve köztér mivoltából eredő feladatát.

A tér egy része szándékosan süllyesztett, keletről hatalmas fák védik és az északi épület mentén is van némi növényzet, de a legtöbb területet szabadon hagyták, helyet adva spontán vagy szervezett tevékenységnek a Platform, vagy bárki más szervezésében. A téren használt köztéri bútorok közül néhány mozgatható, ezáltal sokoldalúan felhasználható.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Guimarães City Council
Átadás éve: 
2012
Ország: 
Portugália
Irányítószám: 
4810-535
Város: 
Guimarães
Utca, házszám: 
Avª Conde Margaride, 175

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Sárgaréz (Cu-Zn)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Pitágoras - Arquitectura e Engenharia Integradas, Lda
Cím, leírás: 
Rua João Oliveira Salgado 5 C – Costa4810-015 Guimarães PortugalPhone: (+351) 253 419 523 / 253 519 149Fax: (+351) 253 518 749E-Mail: pi.arquitectos@pitagoras.pt

Európai díj

Év: 
2013
Kategóriák: 
Rövidlistás
Győztes

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom