Címlap » Referenciak » Mondeville Médiatár, Franciaország
Referenciák

Mondeville Médiatár, Franciaország

Atelier Nord Sud

A Mondeville Médiatár olyan középület, amely különböző mértékben köti össze és tagolja a közteret. A helyszínt délkeleten egy nagy tornacsarnok és egy parkoló, illetve délnyugaton a városi körgyűrű határolja. Az északkeleti és északnyugati oldalon ennél sokkal zöldebb, lakóövezet léptékű városi szövet a jellemző. A körgyűrű által okozott zajhatás megoldása a projekt egyik kulcsfontosságú feladata volt.

Az építészek olyan épület kialakítása mellett döntöttek, amely kényelmes, fényárban úszó, nagyvonalúan méretezett belső teret tud kínálni. Lényeges volt számukra, hogy az általuk létrehozott tér a találkozások és szocio-kulturális kapcsolódások alkalmas helyszíne legyen Az épület szándékosan egyszerű tömeget kapott, ami tiszta és megnyugtató megjelenést kölcsönöz számára.

Homlokzatkezelés

Minden homlokzat az azt körülvevő sajátos éghajlati viszonyokra és városi kontextusra adott válasz.

A földszint fehér beton alaptömegében kialakított bejárat északnyugaton, a homlokzatról visszahúzva kapott helyet. A folyamatos ásványi sávként megjelenő homlokzat a könyvtár legfontosabb elemeként köti össze a földet, a városi teret és a körülötte létező várost. Efölött az alaptömeg fölött függőleges rézhálók szolgálnak az épület méreteire utaló benyomással. A lakóépületekkel körbevett olvasótermet ez a háló teszi intimebb, meghittebb hellyé. Ugyanakkor a nagyvonalú méretekkel rendelkező olvasótermeket ki is nyitja a város felé.

A magasabb északi homlokzaton elhelyezett nagyméretű ablakok a nyugodt külső homlokzattal bíró könyvtárat közvetlenül kapcsolják a jelenleg sűrűn beépített környezethez. Az olvasáshoz legkellemesebb fény előnyeit élvezve foglalják el a könyvtár látogatói az ablakokat, melyek „városi ablakként” szolgálva be- és kilátást nyújtanak Mondeville városára.

A déli homlokzaton alkalmazott hatalmas, magas réz árnyékolók használata két előnnyel is jár:

- Az olvasóterembe jutó fény megszűrésével csökkenti a hőhatást a forró órákban.

- A telek hátsó részén fekvő parkra nyújt kilátást, elkerülve a város körgyűrűjével és a tornacsarnokkal való vizuális kapcsolatot.

 

A MÉDIATÁR ÉS SZOCIÁLIS KÖZPONT LÉTREHOZÁSA:

Helyszín: Mondeville (14)

Épület tulajdonosa: VILLE DE MONDEVILLE

Alapterület: 1344 m2

Kivitelezés költsége: 3,1M€

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Ville de Mondeville
Átadás éve: 
2015
Ország: 
Franciaország
Város: 
Mondeville

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Atelier Nord Sud

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Leduc

Európai díj

Év: 
2017

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom