Címlap » Referenciak » Metro állomás, Espoo, Finnország
Referenciák

Metro állomás, Espoo, Finnország

Matti Kallio

Ez az ikonikus, a föld alól átlósan kiemelkedő ferde doboz az új metróállomás részét képezi, melyet a különálló réz levelekből álló lombozat jellemez. 

A helsinki metrórendszert kiegészítő ’Nyugati Metró’ 2015 óta a legnagyobb infrastrukturális beruházás volt Finnországban, 13 új megállóval, melyek mindegyike egyedi karakterrel rendelkezik. A HKP Architects által tervezett három megálló közül az egyik a Tapiola Sport Park, melyet hatásosan jelez a jegyiroda épülete. Ugyanakkor ferde tetőjével össze is köti az épületet a helyszínnel, egy kis amfiteátrumként szolgálva a városi téren rendezett eseményeknek.

A tervezés során egy gördülékeny és biztonságos belső tér kialakítására törekedtek, egyértelmű haladási útvonalat kijelölve az utasok számára a jegyirodától az alagútba vezető hosszú mozgólépcsőkig. Jukka Ollikainen, a projekt építésze elmondta: Az egyik fő feladat az volt, hogy a napfény és a tágas terek segítségével megszüntessük azt az érzést, hogy a föld alatt vagyunk, s ebben a jegyiroda csarnokának jelentős szerepe volt.

KIEMELKEDŐ RÉZ LOMBOZAT

„Az átlós üvegfal mögötti réz levelek felkeltik a figyelmet és a fény és árnyék változó kölcsönhatását hozzák létre különböző fényviszonyoknál - egy erdőt idéző kinetikus szépséggel."

A jegyiroda csarnokában a réz lombozaton átszűrődő napfény változó mintázatot vet a gránit padlóra. Hasonló hatás jön létre a réz lombozat rácsrendszere mögötti fehér homlokzaton.

A jegyiroda átlós dobozának dupla homlokzata van. A különálló külső réz lombozat 445mm x 615mm x 4mm méretű előpatinázott réz levelekből áll 3 különböző kékeszöld árnyalatban. A levelek egy saválló, rozsdamentes acél sodronyrendszerhez vannak 4 ponton csatlakoztatva.

A sodronyok egy parallelogrammaszerű rácsot képeznek, amely egy rozsdamentes acélvázhoz csatlakozik, másodlagos tartógerendákkal rögzítve a háttérfalhoz. A háló megfeszítéséhez az acélsodronyok végeit feszítőcsavarral rögzítették.

Az átlós üvegfal mögötti réz levelek felkeltik a figyelmet és a fény és árnyék változó kölcsönhatását hozzák létre különböző fényviszonyoknál - egy erdőt idéző kinetikus szépséggel.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Länsimetro Oy
Átadás éve: 
2016
Ország: 
Finnország
Város: 
Espoo
Utca, házszám: 
Koivu-Mankkaan tie 1
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Közlekedési, infrastrukturális
Rézfelület/ötvözet: 
Előpatinázott (zöld)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
HKP Architects

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Alupro OY

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom