Címlap » Referenciak » A magtár, London, Egyesült Királyság
Referenciák

A magtár, London, Egyesült Királyság

9 pics
5 pics
Pollard Thomas Edwards Architects & Chris Hodson

Hogyan lehet a 21. századi igényeket figyelembe véve új életet adni a régi épületeknek, az eredeti értékek megőrzésével és felemelésével? A bronzzal borított bővítmény drámai állásfoglalás, mégis ízléses átépítés – a régi és az új harmonikus összefonódása. 

A kelet-londoni Roding Valleyben található Abbey Road Riverside műemlékvédelmi területen a helyi védettséget élvező magtár hosszú ideig volt gazdátlan és elhagyatott, sürgetővé vált átfogó helyreállítása és újbóli használatbavétele. 2009-ben kapott építési engedélyt Hammer Lassen (SHL) terve, mely egy új, kreatív ipari negyedet vázolt fel a volt magtár és maláta-csíráztató épületeinek bevonásával.

Finom beavatkozás

Az épületegyüttes térhasználatának optimalizálására, az SHL teveinek továbbfejlesztésére a Pollard Thomas Edwards architects (PTEa) nyerte el a megbízást. A tervezés során mind a régi, mind pedig az új elemek esetében gondot fordítottak az eredeti karakter és a műemléki vonások megőrzésére. Alapos javítási és állagmegőrzési munkálatokra volt szükség, ám ezeket a lehető legvisszafogottabban, finoman beavatkozva végezték. A felújított magtár bronzborítású bővítésében kapott helyet a fejlesztő és kivitelező Rooff vállalat székhelye, illetve több más kreatív és üzleti vállalkozás. A Rooff fenntartható építési megoldásokat vezetett be, hogy a legkedvezőbb költségvetéssel a legmagasabb szintű munkakörnyezetet teremtse meg.

A bővítés formája és megjelenése nem háborítja az eredeti épület történelmiségét, hangulatát a markáns nyeregtetős alak határozza meg. Az új anyagok, mint a figyelemreméltó bronz panelek a már meglévő részek ellenpontjai. A bejárat közvetlenül a két szárnyat összekötő függőleges, központi közlekedési csomópontra nyílik, mely modern anyagok, szín és világítás használatával gondosan komponált ellenpontja a műemléknek. A betérő közönség számára könnyen megközelíthető, életet adó szíve az épületnek, továbbá egy magasban futó híd társaságában összekapcsolja a régi és az új részt.

A megújulás katalizátora

A magtár megújulása és a látványos, bronzzal borított új bővítés része egy hosszabb felújítási terv első fázisának, és ösztönzi a további munkálatokat, a Roding folyó partjának teljes rendezését. Az egy projektben megvalósított jó tervezési és műemlékvédelmi törekvések jelzőfényeként 2011-ben elnyerte kereskedelmi kategóriában a World Architecture News Awards elnevezésű díjat.

INTERJÚ

Chris Hodson és Andrew Stokes a Pollard Thomas Edwards architects tervezőmunkatársa beszélgetnek a projektről és a bronzzal borított bővítésről.

CH: Hogyan alakult ki a prizma formájú bővítés terve?

AS: Kezdetben az SHL céggel együtt modelleztük a tömegeket és a tereket, kialakítottuk a formát a bevilágítás és a napvédelem elvei szerint.

CH: Miért a bronzot választották a bővítés burkolatának?

AS: Az SHL első javaslata kortenacél volt, de azt a réz patinázódása és vízhatlansági megfontolások miatt a megbízó kérésére lecseréltük. Ezek után megvizsgáltuk a réz, a bronz és a sárgaréz lehetőségét, melyek közül végül a bronzot választottuk. A terv törekvése egy részleteiben és összképében is modern megjelenésű bővítésre irányult, mely drámai kontrasztot képez a meglévő műemlékkel, és egyben alkalmazkodik is környezetéhez a bronz, mint nagy múltú építőanyag használatával.

CH: Az anyag színének változását figyelembe vették?

AS: A patinázódás szintén kulcskérdés volt, mert a tető és a ferde fal jól látható, és az időjárásnak különbözőképp kitett, így különbözőképp is nemesedik. Megtudtuk továbbá, hogy a bronz rövid- és középtávon enyhébben és egyenletesen patinázódik.

CH: Fontosak voltak a fenntarthatósági és környezetvédelmi megfontolások?

AS: Igen, határozottan. A rézhez hasonlóan a bronznak is igaz és bizonyított fenntarthatósági erényei vannak, mindemellett kivételes tartóssága és hosszú élettartama, sőt tény, hogy gyakorlatilag nem igényel karbantartást és teljes egészében újrahasznosítható.

CH: Hogyan alakították ki a kellően részletes homlokzatburkolati tervet?

AS: Modelleztük a különböző burkolati rajzolatokat, a panelek alakját és méretét, továbbá a függőleges, a vízszintes és a ferde illesztéseket. Az épület alakja 3 dimenziós tervezést tett szükségessé, mert a tető valójában egy ferde fal. Ezek a modellek segítettek megérteni a főbb elemek, például ablakok, tetőablakok és az esőcsatornák összjátékát a változatos formájú és méretű fémpanelekkel.

A modellek abban is segítettek, hogy megteremtsük a prizma alak egységességét úgy, hogy minden homlokzaton hasonló megjelenést biztosíthassunk nem csak a burkolás vonalvezetésében, hanem a tömeg formálásában, az ablakok és bevilágítók részletképzésében is, mely utóbbiak inkább ablakok a tetőn, mint hagyományos értelemben vett felülvilágítók.

CH: Mennyire elégedett a kész bronz burkolattal?

AS: Nagyon tetszik a végső megvalósítás. A bronz szépen patinásodik, az élek, ablaktokok és a síkok találkozásai részleteiken is tiszták és egyenesek. A vízszintesen futó panelek és az azokat megtörő függőleges illesztések követik az ablakok véletlenszerű kiosztását és méretezését. A panelek leheletnyi hullámzása oldja a bővítés harsogóan új megjelenését, mely a patinázódással még inkább finomodik, történelmi érzetet kelt. A különböző anyagok csatlakozásainak, az illesztések részleteinek a rézmunkák kivitelezőjével együttesen kidolgozott terve és a gondos kivitelezés megtérült az épület látványában. 

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Rooff Ltd, London
Átadás éve: 
2011
Ország: 
Egyesült Királyság
Irányítószám: 
IG11 7BT
Város: 
Barking
Utca, házszám: 
Abbey Road
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Tető
Épület rendeltetése: 
Irodák
Rézfelület/ötvözet: 
Bronz (Cu-Sn)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
Schmidt Hammer Lassen / Pollard Thomas Edwards Architects, London

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Roles Broderick Roofing Ltd.

Európai díj

Év: 
2013

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom