Címlap » Referenciak » LCV. Törvényszéki irodák, Velence, Olaszország
Referenciák

LCV. Törvényszéki irodák, Velence, Olaszország

C + S Architects

A C+S építésziroda nemzetközi versenyt nyert terve. Az új épületet a bonyolult városszerkezetű velencei városrészhez illesztették a Piazzale Roma-val szemben, Velence autókkal is járható részén. Ugyanakkor ez az a létesítmény, amely lehetőséget nyújt a meglévő 19. századi gyárépület (régi dohánygyár) kortárs felhasználásra: valójában ez ad otthont az épületgépészeti rendszereknek.

Az épület a hatalmas területű Piazzale Roma-ra néz, a Santiago Calatrava híddal szemben, a csatorna ellenkező oldalán helyezkedik el. A hatalmas ötszintes épület egyfajta „városi bejárat”, melyet a környék régi ipari épületeihez hasonlóan tetőablakok világítanak be.

Az erősen vertikális belső tér alsó szintje napközben a nagyközönség számára átjárható közösségi tér, a földszinten kereskedelmi egységekkel. Egyben bejáratként is funkcionál azokhoz a közforgalmú terekhez, melyeket a meglévő épületek helyreállításával nyernek majd vissza.

Az új épületnek egyszerű, archetipikus, tömör formája van, a velencei ipari épületek tipológiája és a hatalmas parkolóval való kapcsolata miatt.

A felsőbb szinteket is hordozó, öt méteres, konzolos előtető jelöli ki a bejáratot a Piazzale Roma felöl: hatalmas "árnyék", amely vízszintesen az új városrészhez, függőlegesen a felsőbb szinteket kiszolgáló lépcsőhöz vagy a lifthez vonzza az embereket.

Az egyenes lépcső a szemközti San Marco parkolóház homlokzatával párhuzamosan emelkedik, pontszerű kis ablakain át különleges, természetes fény jut az épületbe.

Az épület burkolata előoxidált réz. Velencében minden intézményi (vallási és világi) épület teteje rézből készült. Ebben a projektben az anyaghasználat és a forma az intézményt jelképező metafora: az igazság háza egy nagy egyanyagú tetőként üdvözli az polgárokat egy felvilágosult helyen.

Az építészek mindig anyagokkal és fénnyel dolgoznak. Az előoxidálás magában rejti azt az ösztönző gondolatot, hogy kivonjunk anyagokat a felületekről és aktiválják őket a fénnyel, ahogyan az idő is teszi. Az idővel való együttműködés pedig meghatározza Velencét.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Velence városa
Átadás éve: 
2012
Ország: 
Olaszország
Irányítószám: 
30135
Város: 
Venezia
Utca, házszám: 
Santa Croce 430
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Tető
Épület rendeltetése: 
Irodák
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
C + S
Cím, leírás: 
C + SPiazza San Leonardo 1531100 Treviso

Európai díj

Év: 
2013
Kategóriák: 
Rövidlistás

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom