Címlap » Referenciak » Kunszt Wodny (Szivattyúállomás), Gdansk, Lengyelország
Referenciák

Kunszt Wodny (Szivattyúállomás), Gdansk, Lengyelország

Tomasz Rochna

A Kunszt Wodny (Szivattyúállomás) egy modern városi tér, a Forum Gdansk komplexumának része, amely nyitva áll a lakosság és a turisták előtt, minden igényüket kielégítve.

VÁROSTERVEZÉS ÉS ÉPÍTÉSZET

A szivattyúállomás leendő formájára vonatkozó alapvető követelményeket már az építészeti pályázat kiírásakor meghatározták:

  • térbeli alárendeltség az Óvárosra tekintettel,
  • maximalizálni a városra való rálátást az épültből,
  • a Királyi útvonal fő funkcionális tengelyének tiszteletben tartása,
  • a Radunia-csatorna helyi közösségi szerepének helyreállítása és fontosságának megerősítése,
  • a meglévő zöld növényzet megóvása úgy, hogy a Radunia-csatorna útja egy sétaútként köti össze a Lengyel Cserkész teret(Skwer Harcerzy Polskich) és a Forum Gdansk-ot.
  • az építészeti formák egyértelműsége és sokfélesége.

Koncepciónk egyik legfontosabb elgondolása az volt, hogy a projektet a tér és a Királyi út felé fordítsuk, de ugyanakkor a csatorna felé is, a belső teret formáló barátságos alkotóelemként, úgymond vizet juttatva az épületbe. A Szivattyúállomás és a Forum Gdansk az újonnan létrejövő tér homlokzatai, a Királyi út tengelyét követve. Az Újváros felé való nyitás kivételes helyet biztosít a térnek. Örömmel látjuk, hogy a tér megtelt élettel, melynek épületünk adja az egyik homlokzatát.

A tervezés során a helyszínül szolgáló telek és annak külső és belső kapcsolatai miatt arra kényszerültünk, hogy egy részben függőleges kiterjesztést építsünk a Radunia-csatorna fölé, tiszteletben tartva a csatornát és annak keleti partját, és figyelembe véve a helyi területfejlesztési terv ilyen típusú épületekre vonatkozó rendelkezéseit. Ezeket összesítve egy vonzó tér alakult ki a csatorna felett, ahonnan a Radunia-csatorna történelmi fejlődése teljes mértékben élvezhető.

A bejárati oldalon az épület hatalmas üveg homlokzatot kapott, kinyitva az épületet a tér és a Királyi Út felé, az átláthatóság benyomását keltve.

Az épület rézlemez burkolata párbeszédet kezd a város régebbi épületeivel. A főbejárat előtti térről nézve a Gdanski panorámát megfigyelhető, hogy az épület rézlemezének színe szinte megegyezik a Szent Mária templomtorony barna színárnyalatával. A burkolathoz használt előoxidált rézlemez nem fogja megváltoztatni barna színét zöldes patinára az időjárás hatására.

FUNKCIONÁLIS ELRENDEZÉS

A Szivattyúállomás épülete a Városi Kulturális Intézetnek ad otthont. Az épület a déli oldalon, egy kétszintes belmagasságú aulához kapcsolódva indul, ahonnan a legtöbb funkció, valamint a csatorna mentén futó folyosó is elérhető, amely a színház és koncertteremhez vezet. Ez az elrendezés szinte reprodukálja a külső szerkezetet, azaz a Királyi út és a Radunia-csatorna tengelyeinek kereszteződését.

Az épület tereinek építészeti pályázatban meghatározott magasságkorlátja vagy azok komplexitása miatt az épületet különböző számú szintekre osztották, ami az épület belső térfogatának optimális kihasználását eredményezte.

A leggyakoribb látogatók várhatóan turisták lesznek, akik a turisztikai információk és az internethasználat iránt érdeklődnek és megnézik az épület makettjét. Ezek a funkciók ezért a bejárathoz legközelebbi részre kerültek. Az épület távolabbi részén található a színház- és koncertterem, amit mind a turisták, mind a helyi lakosok látogatnak.

Az előcsarnokból elérhető egy kávézó, egy műhely/közösségi iroda és egy könyvesbolt. Az első emeleti előtérből a maketterem és a konferenciákra és tréningekre használt multimédiás helyiségek érhetők el.

A telek távolabbi részén, a csatorna nyugati oldalán, háromemeletes irodaterület található. A földszint egy elkülönített részén nyilvános illemhelyeket alakítottak ki, amelyek kívülről megközelíthetők.

A belső falak látszóbetonból készültek, ami nagy jelentőséggel bír az objektum teljes képének kialakításában. Ez a kép a kétféle anyag és szín közötti kölcsönös kapcsolatokon alapul: a finom, csillogó rézlemez burkolat és az épület erős betonszerkezete, amely a hely ipari kapcsolatára utal.

SZIVATTYÚÁLLOMÁS (KUNSZT WODNY)

Az építészeti kompozíció részeként a Szivattyúállomás az épülettömegből kiinduló keretként értelmezhető,  amely a Radunia-csatorna feletti gyaloghíd felfüggesztéseit tartja, ami a régi szivattyúállomások szerkezetét jelképezi. A keret üvegtetőt kapott, amelyen a víz a Lengyel Cserkész tér felé folyik, majd egy függőleges üveg vízesésen át a csatorna feletti gyaloghíd medencéjébe ömlik. A keret alatt az első emelet szintjén egy acél folyosó van felfüggesztve, amelyről a függőleges vízfolyás is megtekinthető, a gdański panoráma, a csatorna és a Lengyel Cserkész tér mellett.

A meglehetősen szokatlan megoldás miatt kicsit aggódtunk, hogy milyen lesz a végső hatás. Most már elismerem, hogy felülmúlta elvárásainkat. Nézni, a saját értelmezésünk szerint elkészült Szivattyúállomáson áthaladó emberek meglepetését, a legnagyobb elismerés egy építész számára.

 

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Forum Gdańsk Sp. z o.o.
Átadás éve: 
2018
Ország: 
Lengyelország
Irányítószám: 
80-806
Város: 
Gdańsk
Utca, házszám: 
Targ Sienny 4
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Studio Architektoniczne KWADRAT
Cím, leírás: 
Autorzy: Jacek Droszcz, Bazyli Domsta Współpraca autorska: Tomasz Rochna Adres: ul. Balladyny 4, 81-524 Gdynia

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
SKANSKA S.A.
Cím & leírás: 
aleja „Solidarności” 173, 00-877 Warszawa

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom