Címlap » Referenciak » Közlekedési Csomópont, Lahti, Finnország
Referenciák

Közlekedési Csomópont, Lahti, Finnország

JKMM Architects

A Lahti Közlekedési Csomópont a város szívében, a különböző tömegközlekedési eszközök találkozásánál található. A csomópont helyéül szolgáló vasút melletti terület egy építészeti pályázat tárgya volt 2012-ben. Az eredmények alapján a területet egy új lakó és irodai negyeddé fejlesztik.

A közlekedési csomópont összeköti a vasúthálózatot a távolsági és helyi buszjáratokkal. Egy felüljárót építenek a Vesijärvenkatu út fölé, a vasútállomás mellé. A régi buszpályaudvart nem használják többé és a buszállomást és a környező területeket új városrésszé alakítják Ranta-Kartano néven.

Lahti vasútállomása egy történelmi jelentőségű, idős épület.  Mivel az új terminál védőteteje részben benyúlik az állomásépület elé, a városképet befolyásoló hatása miatt szigorú követelmények vonatkoznak rá. A terminál tetejének dizájnja párbeszédet teremt az új és régi elemek között. A szoborszerű, egyszerű tetőforma magában hordozza a terület történelmét. A peronnal párhuzamosan futó szögletes pilléreket függőlegesen megdöntöttek.

A közlekedési csomópont részét képezik az állomás védőtetői mellett az új lifttornyok, a kiszolgáló építmények, buszmegálló fülkék és az új földalatti terek burkolata és világítása. A gondos tervezésnek és elhelyezésnek köszönhetően ezek az elemek vezetik az utasokat, miközben az új csomópont különböző szintjein haladnak. Együtt egy olyan szerkezet alkotnak, amely egyértelmű és könnyen átlátható annak ellenére, hogy egy összetett környezetben helyezkednek el. A szerkezet megfelel az akadálymentesség követelményeinek is.

Ami a városképet illeti, a közlekedési csomópont minőségi, egységes vizuális benyomást kelt. Főbb anyagai a réz, az üveg és az alumínium. Az egységes felületi anyagok összekötik a területet. A védőtetőt és a pilléreket perforált réz borítja. A terminál melletti lifttoronynál üveget használtak mind a külső falaknál, mind a teherhordó szerkezeteknél. A lifttorony szívében lévő liftaknát rézzel és rézhálóval fedték, ami elegáns ellenpárja a tetőszerkezet erőteljes sziluettjének. A másik két lifttorony a terület északi részén helyezkedik el. A rézburkolatú támfalakkal és a hídkorláttal együtt egy bejáratot alkotnak, ha dél felől nézzük. A lifttornyok összekötik az alsóbb szinten lévő Vesijärventie utcát az északi Mannerheiminkatu buszmegállóval. A felüljáró alatti területet hullámos alumíniumprofilokkal burkolták. A burkolat rejti el a zajcsökkentőt, az általános világítást és a hangulatvilágítást. Az alagútszerű tér látványos és kellemes akusztikájú. A fő szerkezeti elemek közötti részek, - a tartó falak, híd korlátok, kültéri padok és falak - mind réz borítást kaptak.

Különös figyelmet fordítottak a világítás megtervezésére. Az elektromos hálózatot és az épületgépészetet elrejtették a szerkezetekben. A fényforrásokat a perforált réz lemezek mögé helyezték, ami erősíteni fogja a réz elemek karakterét a sötétebb hónapokban.

Elismerésben részesült a 2017-es Európai Réz az Építészetben Díjon:

Commended project, Awards 2017, Lahti Travel Centre, Lahti, Finland

Uploaded by European Copper Institute on 2017-11-24.

 
Share: 

Épület

Tulajdonos: 
City of Lahti
Átadás éve: 
2016
Ország: 
Finnország
Irányítószám: 
15100
Város: 
Lahti
Utca, házszám: 
Mannerheiminkatu 15
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Tető
Árnyékoló
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Közlekedési, infrastrukturális
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
JKMM Architects
Cím, leírás: 
Lapinrinne 3, 00100 Helsinki, Finland

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Three L Technologies, Latvia

Európai díj

Év: 
2017
Kategóriák: 
Rövidlistás
Elismerés

További információ

Kérjük, vegye fel velünk a kapcsolatot, amennyiben többet szeretne megtudni a projektről.

A *-gal jelölt mezők kitöltése kötelező!

Pintér Róbert

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom