Címlap » Referenciak » Holland Park School, London, Anglia
Referenciák

Holland Park School, London, Anglia

Chris Hodson

London egyik legismertebb állami iskoláját építették át szétszórtan elhelyezkedő oktatási létesítmények sorából egyetlen, korszerű épületté.  A díjnyertes terv innovatív, világos építészeti állásfoglalás, melyet meghatároz a napfény ellenőrzése és optimalizálása sárgaréz és bronz lamellás árnyékolókkal.

Az 1958-ban alapított Holland Park School lenyűgöző hírnevének köszönhetően a "széles látókörű" oktatás zászlóshajója lett Angliában, az úgynevezett "szocialista Eton". Azonban mire 2004-ben kiírták az építészeti pályázatot az átalakításra, az iskola meglévő épületei már nem voltak gazdaságosan karbantarthatóak, és nem feleltek meg a modern igényeknek a rugalmatlan elrendezés és a tekervényes útvonalak miatt. Az Aedas építészei számára a legnagyobb kihívás az volt, hogy egy új épületet kellett tervezni az eredeti helyén úgy, hogy az iskola közben továbbra is működött, és annak ellenére, hogy a telek egy részét eladták az átalakítás finanszírozásához, az eddiginél több használható külső tér jöjjön létre.

Két fél egyesül

Az eredmény egy körülbelül 100 m hosszú és 30 m széles épület, hatalmas, 7m mély alagsorral, melyben sportcsarnok és uszoda, valamint a konyha és az étkező kapott helyet. A föld felett ötemeletes épület 2 különálló rész egyesüléséből született, melyeket teljes hosszában egy központi átrium köt össze rengeteg átjáróval. A beton oszlopokkal és síkfödémmel kialakított keleti rész a hagyományosabb oktatási tereknek ad otthont. A nyugati fele sokkal drámaibb, az acél A-vázszerkezet miatt nagyobb tantermek és előadók alakíthatóak ki. Ez a szerkezet közrefogja a pince nagy helységeit, így nagy fesztávú, alátámasztás nélküli terek jönnek létre.

A homlokzati dizájn kialakításakor az építészek számára központi kérdés volt, hogy a nagy üvegfelületeken minél több természetes fény jusson be az épületbe, de a tükröződés és napsugárzás szabályozhatóságával. Figyelembe kellett venni a hosszú tömb vizuális hatását a kifinomult környezetre – a közeli Holland park évszázados fáinak látványára. A keleti homlokzat végül szelíden hullámzó rozsdamentes acélhálóból készült, mely áthalad a főbejáratot kiemelő réz „baldachin” felett.

Lendületes, háromdimenziós jelleg

Ezzel szemben a nyugati homlokzatot egy sor függőleges előpatinázott réz, sárgaréz és bronz lamella határozza meg, melyek erős, dinamikus, háromdimenziós jelleget adnak az épületnek. A projekt  építésze, Peter Runacres így magyarázza a dizájnt: "Az épület tájolása miatt ez a homlokzat több napfényt kap mint a keleti oldal, és a függőleges lamellákkal hatékonyabban lehet szabályozni a napsugárzást a természetes fény bejutásának maximalizálása mellett. Az első tervekben még kisebb darabokból álló lamellák szerepeltek, de a számítógépes modellezés megmutatta, hogy többre van szükségünk.

"Ezután kipróbáltunk egy fizikai modellt, mely megmutatta, hogy ez az elrendezés túl erős vizuális hatást eredményez, ezért inkább teljes magasságban rendeztük el a lamelláket nagyjából hármas (látszólag véletlenszerű) tagolással, a tető felett tovább folytatva. A lamellák körvonala egy lágy szinusz görbét ad ki, ami organikus hatást kelt, visszatükrözve a fákat mindkét oldalon, és szembeállítva a homlokzatot a szomszédos Holland Parkkal . A rezet és ötvözeteit használtuk, hogy egyfajta természetes gazdagságot, időtlen, mégis állandó minőséget garantáljunk, ugyanakkor hosszú élettartamuk és minimális karbantartási igényük miatt is. "

 A réz és rézötvözet lamellák vékony keresztmetszetűek, hogy a legkevésbé zavarják a kilátást az épületből, de mélységük hatékony akadályt jelent a tükröződés és a nem kívánt napsugárzás ellen a délutáni verőfényben. Oldalról nézve, a lamellák lenyűgöző hatású, dinamikusan hullámzó formává állnak a homlokzat egészén.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Holland Park School
Átadás éve: 
2012
Ország: 
Egyesült Királyság
Irányítószám: 
W87AF
Város: 
London
Utca, házszám: 
Campden Hill Road

Kategóriák

Alkalmazások: 
Árnyékoló
Épület rendeltetése: 
Oktatási
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Sárgaréz (Cu-Zn)
Bronz (Cu-Sn)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Aedas

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
English Architectural Glazing
Cím & leírás: 
Copper Products: Nordic Brown, Nordic Brass, Nordic Bronze

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom