Címlap » Referenciak » A Hold, Mechelen, Belgium
Referenciák

A Hold, Mechelen, Belgium

Chris Hodson
A belgiumi Mechelen városának kocka alakú színházát a különleges, gyűrött rézötvözet felület teszi rendkívülivé, amely a szomszédos 14. századi gótikus székesegyház kőcsipkés tornyának kortárs visszatükröződése, felületét egy holdjáró ihlette. A tervező Oscar Rommens, az import.export Architecture építésze avat be minket a részletekbe.
 
Az elmúlt 50 évben a város szívében álló Hold épülete gyermek művészeti központként üzemelt, képviselve a színházat, művészetet, költészetet… a csodát. Évi 350-400 előadással és 40 000 látogatóval nem meglepő, hogy a meglévő épületek elavultak és alapos felújítást igényeltek. A régi termek már nem feleltek meg a műszaki és biztonsági követelményeknek, és kortárs előadások bemutatására kevés lehetőséget biztosítottak.
Egy építészeti verseny eredményeként a Beeck/Oostpool építészeivel közös győztes pályázatunk tartalmazta a meglévő épületek felújítását és egy új, kis színházkomplexum kialakítását a régi épületek között, egy meglévő épület tetején és az UNESCO Világörökség részét képző ikonikus St. Rombout Székesegyház tornyának árnyékában. Az arany kocka egy kis termet rejt, alatta végig üvegezett kávézóval, amely összeköti a Holdat a szomszédos művészeti épületekkel.
 
ALTERNATÍV TERVEZÉSI MEGKÖZELÍTÉS
 
Egy alternatív megoldást választottunk a konzervatív fentről lefelé megközelítés helyett, ami lépésről-lépésre közelít rá a városi léptékből kiindulva, az épület építészetén keresztül, le egészen a belső tér és bútorzat mikro szintjéig. Ehelyett mi kialakítottunk egy szinkron tervezési folyamatot a különböző szintek és területek között. Ez a sokoldalú szemlélet a várostervezéssel, építészettel, műemlékvédelemmel, műszaki megoldásokkal és még a belsőépítészettel is ötvözve, egy teljesen egységbe rendezett tervet eredményezett.
Ez a megközelítés egy sajátos vizuális, fizikai és tapintható kapcsolatot hozott létre az új épület és a szomszédos ősi épületek között, valamint egy köztes “kulissza” látképet, sajátos, keretezett kilátással a környékre az épületből és az épületen keresztül nézve. Ugyanakkor átstrukturálta az egész komplexumot, egymástól független útvonalakat alakítva ki a látogatók, a színészek és a dolgozók számára, és számos felhasználói élményt társítva, mind-mind saját karakterrel, atmoszférával, építészeti nyelvvel és részletekkel.
 
A HOLD FELSZÍNÉN
 
A központ neve, a Hold, kezdetektől az Apollo 11 holdkompját, annak gyűrött, aranyszínű fém alsó részért juttatta eszünkbe. Ezt a látványt szerettük volna alkalmazni az új „kocka” bővítésen, tükrözve a székesegyház torony kődíszének gazdagságát, kézműves, egyedi karakterét. A kihívást ennek kivitelezése jelentette a szerény költségvetés mellett.
Az első próbálkozásoknál egy sima fémfelület megnyomásával és hajtogatásával kísérleteztünk egy penge segítségével. A végső mintát egy specializált gyártó hozta létre, kialakítva a gyűrődések rajzolatát majdnem teljesen 3D-ben. A hét különböző mintájú panelt présformák segítségével gyártották le, mindet különböző szögű és intenzitású redők szelik át. A különböző panelek váltogatásával és forgatásával egy véletlenszerű hatás jött létre. Bár az átfedő panelek függőlegessége megmaradt, vázat adva a homlokzatnak, a legtöbb keresztirányú illesztés nem vízszintes, tovább tördelve a felületet.
 
Share: 

Épület

Átadás éve: 
2015
Ország: 
Belgium
Irányítószám: 
2800
Város: 
Mechelen
Utca, házszám: 
Minderbroedersgang 3.
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Beltér
Épület rendeltetése: 
UNESCO Világörökség
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
import.export ARCITECTURE

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Ridder

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom