Címlap » Referenciak » The Hive (Kaptár), Worcester, Nagy-Britannia
Referenciák

The Hive (Kaptár), Worcester, Nagy-Britannia

Nick Hodges, Envelope Package Architect for Feilden Clegg Bradley Studios

A Worcesterben nemrég megnyílt Könyvtár és Történeti Központ (The Hive) mindenképpen feltűnő jelenség. A város folyóparti területének fontos része, a tanulást szolgáló jelzőfényként jól látható a déli és nyugati magaslatokról is. Egyedülálló külső formájának tagolása a környezettel rezonál: a tetővonal a nyugati a Malvern hegyek profilját idézi, és emlékeztet a Royal Worcester porcelángyár égetőkemencéire, melyek a katedrálissal együtt egykor meghatározták a város látképét.  Az ikonikus "kémények” természetes fényt és szellőzést biztosítva az épület belsejének ugyanannyira alapelemei, mint külső megjelenésének.

A Hive egy úttörő társításból jött létre, melynek célja egy integrált köz- és egyetemi könyvtár létrehozása volt, újdonságként az Egyesült Királyságban és nemzetközi szinten is innovatívnak számít. Az épület a megyei levéltárnak, irattárnak, a helytörténeti központnak, a megyei régészeti szolgálatnak és a több ügynökség ügyfélszolgálatának ad otthont. Egy kulturális, oktatási és információs kiválósági központ, mely támogatja az egész életen át tartó tanulást, erősíti az elfogadást, felkarolja a legkülönfélébb társadalmi törekvéseket életkortól, háttértől vagy képességtől függetlenül.

A helyi anyagokat idéz

Az aranyszínű rézötvözet zsindelyfedés a városközpont gazdag színpalettáját és anyaghasználatát tükrözi vissza - vörös és arany téglák, aranyozott ötvösmunkákkal díszített terrakották és kövek, finoman díszített égetett csempék.  A tagolatlan falak és a lőrésszerű nyílások is a helyi népnyelvet idézik: a tömörség és az üresség egyensúlyban van. A túlmelegedés és a tükröződés elkerülésének érdekében optimalizálják a fényt, a levegőt és a kilátást, így feleslegessé válik a túlzott gépesítés, ezáltal kellemesebb lesz a környezet.

A tető formáját, mint megannyi rendhagyó tölcsért úgy tervezték, hogy csökkentse ennek a jelentőségteljes új épületnek a léptékét, hogy jobban kapcsolódjon a finom lelkületű történelmi városhoz. Az egyedi tetőformát rétegelt falemezekből alakították ki, melyek áthidalják a gerendák (fa koszorúgerenda) felett a tölcsérek tetejét.

A körben változó magasságú lábazatot Forest of Dean Pennant (Dél-Angliában évszázadok óta burkolatként használt kő, a szerk.) kővel burkolták, hogy harmonizáljon a közterek kövezetéhez: az okker csíkok az arany burkolatot idézik.

Arany köpeny

Hogy a tető és homlokzat egyetlen anyagból készülhessen, a rézötvözet burkolatot választották és egy "arany köpennyel" borították be a formát. A 600x600mm-es csempeméret és a kissé elcsúsztatott illesztés miatt a burkolat páncélként hat. Építészeti kifejezési módként a réz zsindely ritkán tagolt – azt a benyomást kelti, hogy az ablakkeretek és az ablakpárkányok 25mm mélyek, pedig az üvegezésig fennmaradó mélységet sötét színre eloxált alumíniummal egészítették ki, így illesztve a függönyfalhoz a burkolatot.

A zsindelyeket szándékosan inkább átfedésbe rakták mint szorosan, mely nagyfokú rugalmasságot enged, ezzel lehetővé vált a nyílászárók szabadabb elhelyezése a rézötvözet burkon. Látható volt, hogy szorosabb illesztéssel a megnyitásoknál keletkező lyukak szembetűnőbbek lennének. Úgy számolták, hogy az anyagtöbblet kb. 1% lesz, és ez elfogadhatónak tekinthető, figyelembe véve, hogy milyen mértékben könnyíti meg a munkát. Még ennél is fontosabbnak látszott, hogy a rézburkolatot a falaktól a tető kúpig végig kell vinni, hogy a folytonosság érzete létrejöjjön.

A rézötvözet zsindely építészeti részletei

A fém "szövet" anyagkiosztását a sarkoknál, az eresznél és ablakpárkányoknál kellett kezdeni. A kritikus rész az volt, hogy egybeszőttnek hasson, és az aranyat fedő részek vagy vízszintes elemek a zsindely mintáját meg ne törjék. A tervező csapatot kiváló réz szerelők is segítették, akik számos kulcsfontosságú kérdést vetettek fel (néhány itt látható) és vitattak meg még mielőtt elkezdték a helyszíni munkát.

Mivel a szerelés a falakon is folytatódik, a kivitelezők elég hamar szembesültek bizonyos nehézségekkel, különösen az ereszcsatornák találkozásával kapcsolatban, így a tervező csapattal előre megvitatva sikerült praktikus megoldást találni.

Ezek a megbeszélések vázlatokra és a tervekre épültek, ezért tesztelésükre feltétlenül szükség volt. Az elkészült épület rézötvözet burkolatának minősége a bizonyíték arra, hogy a tervező és kivitelező csapat mennyire jól dolgozott együtt.

A közel 12 000 m2 burkolt felületből adódik, hogy a feltűnő anyag hatalmas mérete határozza meg az épület karakterét, de a részletek kidolgozásának és a lelkes és szakszerű kivitelezésnek köszönhetően a burkolat több mint jellegzetes. Az anyag szembetűnősége szépséggé csiszolódott: az arany köpeny finomságát a gondos tűzés emeli ki.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Worcestershire County Council and the University of Worcester
Átadás éve: 
2012
Ország: 
Egyesült Királyság
Irányítószám: 
WR1 3PB
Város: 
Worcester
Utca, házszám: 
The Butts

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/zsindely
Tető
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Oktatási
Rézfelület/ötvözet: 
Arany színű (Cu-Al)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Feilden Clegg Bradley Studios

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Norman and Underwood
Cím & leírás: 
Copper Product: TECU® Gold

Európai díj

Év: 
2013

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom