Címlap » Referenciak » Evli Bank Irodaház, Helsinki, Finnország
Referenciák

Evli Bank Irodaház, Helsinki, Finnország

Hannele Kuusisto and Chris Hodson

A Helsinki városközpontjában álló áruház tetőszintjének beépítése fenntartható megoldás a hiányzó irodaterületek pótlására. A nagy felületen alkalmazott előpatinázott réz burkolat révén az új tömeg szépen illeszkedik a patinazöld fedésű műemléképületekből szövődő látképbe. 

Az Evli bank irodatornya új épület egy szokatlan helyszínen – a város nagy bevásárlóközpontjának tetejére épült Helsinki központjában, üzleteket és irodákat foglal magába. A bank korábban több helyszínen is megjelent a plázában, ezúttal azonban minden munkatársát egy létesítményben kívánta elhelyezni. Azért építkeztek az áruház tetejére, mert gyakorlatilag lehetetlen a városközpontban olyan üres telket találni, melyre új irodaház építhető, továbbá így megmaradt a korábbi, megszokott címük is.

Az új, négyszintes épület az eddig kihasználatlan tetőfelületet foglalja el, mely korábban parkolóként szolgált. A határozott élekkel formált kereskedelmi létesítmény részben a meglévő pláza magasabb tömbjei által közrefogva egy kövezett tetőteraszon fekszik. A rézzel borított, L alakú irodatömb egy üvegezett átriumot fog közre, mely belső ablakain át fényt juttat az irodákba. Ez a tér folytatódik tovább lefelé az alatta található régi épületben, biztosítva a fényt és a közlekedést.

Az anyagot a környezet határozta meg

A CJN építésze, Olli Rouhiainen szerint a legfontosabb érv a rézburkolat választása mellett a kulturális és történelmi városközpont ölelése volt, valamint a szomszédságban álló számos rézzel fedett épület és az áruház magasba törő szárnyainak már meglévő rézhomlokzatai. A kiemelt helyszín presztízsértékű anyaghasználatot kívánt meg.

Az Evli Bank homlokzatain a változatos és élő, foltokban előpatinázott réz a főszereplő, melyen a zöld mellett megfigyelhető a sötétebb oxidréteg is. Ezt az anyagfajtát kétféle variációban alkalmazták, hullámlemezként, mely folytonos, barázdált felületet ad, és vízszintesen futó, áttetszőséget adó lamellák formájában. A 90mm széles árnyékolókat saválló acélszegecsekkel szerelőkeretre rögzítették, melyek felülete sötétbarnára előoxidált réz. A zsalus és profilozott elemek összhatása az élő patinaréteggel gazdag, zöld színfoltja Helsinki műemléki látképének. 

Share: 

Épület

Átadás éve: 
2012
Ország: 
Finnország
Irányítószám: 
00101
Város: 
Helsinki
Utca, házszám: 
Aleksanterinkatu 19
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Homlokzatok/táblás
Árnyékoló
Épület rendeltetése: 
Irodák
Rézfelület/ötvözet: 
Előpatinázott (zöld)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
Arkkitehtitoimisto CJN Oy

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
Suomen Ohutlevyasennus Oy, Lai-Teräs Oy (louvre system)

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom