Címlap » Referenciak » Esselunga Bevásárlóközpont, Milánó, Olaszország
Referenciák

Esselunga Bevásárlóközpont, Milánó, Olaszország

Fabio Nonis

A projekt a milánói viale Papinianón található Esselunga Bevásárlóközpont, egy 1970-ből származó háromszintes épület átalakításáról szól.

Az üzlethelyiség és raktárak a földszinten, az alkalmazottak öltözői és a gépészeti helyiségek a pinceszinten kaptak helyet, míg a járda fölé konzolosan enyhén kinyúló tetőt parkolóként használják.

Az épület belső terei (alaprajzi elrendezés és gépészeti üzemek) szorultak átépítésre, valamint a homlokzatokat kellett felújítani a burkolóanyagok rossz állapota, illetve a falak elégtelen energetikai jellemzői miatt. Az 2015-es átalakítás nem csak technikai és funkcionális problémákra adott választ, hanem az épület új építészeti megjelenítését is célozta. Az acélszerkezetet annak érdekében módosították, hogy megemeljék és megnöveljék az első homlokzat fölött konzolosan kinyúló tetőt, fedett területet kialakítva a bejárat előtt.

A homlokzat alsó részét kővel, míg az előreugró részt rézlemezzel burkolták, mindkét természetes anyag érzékenyen reagál az idő múlására. Különösen a (4 mm vastagságú) rézlemezek oxidációs folyamata eredményez fokozatosan változó színárnyalatokat. A réz kezdeti csillogásának kiküszöbölése érdekében a paneleket olyan felületkezeléssel látták el, amely felgyorsítja a természetes oxidációs folyamatot.

Ahogyan az építészek mondják: “Az anyag kezdeti ragyogását anélkül akartuk kiküszöbölni, hogy befolyásoltuk volna annak rendkívüli képességét arra vonatkozóan, ahogyan a nap- és évszakoktól függő fényviszonyokkal interakcióba lép. Ennek érdekében, mielőtt felszereltük volna, a rézlemezeket egy gyenge savas oldat fürdőjébe helyeztük, amely a természetes oxidációs folyamatot felgyorsítja, de nem rontja az anyag természetes fényességét és képességét, hogy az idő múlásával együtt változzon, hiszen ez a réz egyediségének és szépségének egyik fő jellemzője.”

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Esselunga Spa
Átadás éve: 
2015
Ország: 
Olaszország
Város: 
Milano

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Épület rendeltetése: 
Kereskedelmi
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
Studio di Architettura Fabio Nonis

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
KME Italy Spa

Európai díj

Év: 
2017

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom