Címlap » Referenciak » Egy magánház átalakítása és kibővítése, Krakkó, Lengyelország
Referenciák

Egy magánház átalakítása és kibővítése, Krakkó, Lengyelország

Wizja
A múlt romantikus körülményei

Az új lakók az otthonukat tervezik kialakítani ebben az 1960-as években épült, a korszakra jellemző házban, ahol fiatalkorukban sokat vendégeskedtek, így különösen kötődnek a helyszínhez. Itt szeretnék eltölteni életük elkövetkezendő éveit. Az eredeti házat az 1990-es években átalakították, és az új formája nagyon elszakadt a jó ízléstől és a múlt emlékeitől.

Ezért kellett újra megvizsgálni a már történelmi anyag potenciális és meglévő értékeit, és olyan megoldásokat találni, amelyek kihangsúlyozzák a hely jellegzetes értékeit a múlt architektúrájába ágyazva. Az épület fő jellemzője a kocka forma, melyet kő és kerámia struktúrába burkoltak, egy nagyon jellegzetes vonalvezetéssel. A kissé ferde falak a rövidebb nézőpontból nézve dinamikusabbá teszik a formát, ugyanakkor finoman beíródnak a kert festői képébe és a szomszédos telkek fasorába.

A folyosón lévő lift falait réz hálóval burkolták.

Kulcsfontosságú döntések születtek. Visszatértek a kétemeletes épület tervéhez egy masszív tetővel. Az emeleti falak és a tető ugyanabból az egyedi anyagból készültek, zöldre előpatinázott rézből. Az ablaknyílások az új falat tagolják, a belső terek gyakorlati funkcióinak ritmusát követve. Annak érdekében, hogy elkerüljék a sátortetős formát, de a négyzet alakot és a meglévő épület tervét követve, a tető síkjának felső részét levágták, és egy központi terasz került a tervbe, lehetővé téve a napfény beáramlását a házba és hogy a lakók láthassák az égboltot a második emeleti szobákból.

Az épület szerkezetét a meglévő mennyezetekhez és főfalszakaszokhoz igazították, csak a szükséges módosításokat végezték el a szabványok és helyiségek arányában.

Az épület használhatóságához kapcsolódó új funkcionális elemek a télikert és a garázs. A télikert a meglévő kőoszlopok közé szövődik, megtartva a pergolát. A teljes teteje eltolódik a ház falától, lehetővé téve az üvegcsatlakozást a nappali szoba és a veranda között, így több napfény jut a nappali szobába, a ház "szívébe". A garázsszerkezet is eltolódik a főépülettől, egy üveg előtérrel kapcsolódva hozzá, mely erőteljesen kijelöli a ház főbejáratát, és a "régi" és "új" közötti átmenetet.

 

Wizja sp. z o.o.

Stanisław Deńko, építész

Agnieszka Ciuła, építész

Robert Ciuła, építész

belsőépítész: Małgorzata Deńko, építész

hasznos terület: 262 m2

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Prywatny
Átadás éve: 
2018
Ország: 
Lengyelország
Város: 
Kraków

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok/korcolt
Félkör csatorna
Tető
Átlátszó struktúra
Épület rendeltetése: 
Lakóépületek
Rézfelület/ötvözet: 
Klasszikus
Előpatinázott (zöld)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
Wizja Sp. z o.o.
Cím, leírás: 
ul. Wróblewskiego 3 31-148 Kraków

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
"MM-2" S.C. Firma Budowlana Grzegorz Kopecki Andrzej Śliwa

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom