Címlap » Referenciak » Dolomitenblick, Sexten/Sesto , Olaszország
Referenciák

Dolomitenblick, Sexten/Sesto , Olaszország

Ulla Hell, PlasmaStudio

Az épület a Dolomitok lejtőjére kapaszkodik fel a lakóövezet határán. A tömeg nagyrészt gyakorlatias, funkcionális igényekből vezethető le, 6 független lakóegység létrehozásából, melyeket a közös közlekedő magra fűztek fel: ez a „hasadék” kívülről is jól látható, világosan kijelöli a bejáratot és két félre osztja az épülettömeget. Rendeltetésén felül az épület meghatározó látványeleme, a belőle kiinduló tömör, vízszintes sávjok mindkét oldalon folytonosan futnak végig az épületen, megformálják a méretes teraszok korlátját, és küldetésük végére érve beleolvadnak a környező domborzatba. A szalagokból álló homlokzat minden szinten visszaugrik, hűen követve a meredek hegyoldal természetes vonalát.

Az épületben található 6 tágas nyaralóapartmant úgy alakították ki, hogy egyenlően részesüljenek a napsütésből és a panorámából, ugyanakkor maximális intimitást biztosítsanak. Ezt a tömb két részre osztásával és a szintenként visszaugratott erkélyekkel érték el úgy, hogy sem a felsőbb szintekről, sem az utcáról nem lehet belátni. Az apartmanok napozóteraszai megnövelik a belső teret és egy kis szeparált kertben végződnek minden szinten. A közlekedő útvonal, melyet a hasadék jelöl ki, anyaghasználatában a homlokzat többi részével egyezik. Dél felől teljes felületű üvegezés biztosítja a lélegzetelállító panorámát és a napenergia hasznosítását, lamellás árnyékoló és a teraszok túlnyúlása nyújt védelmet nyáron a túlmelegedés ellen.

A helyben kitermelt vörösfenyőből készült burkolat látványa határozza meg a külső és belső tereket az apartmanok léptékében, az épület egészét távolabbról szemlélve pedig az előoxidált rézlemez. A vörösrézzel borított erkélykorlátok markáns megjelenése összhangban van a természeti környezet zordságával, így válhat annak elválaszthatatlan részévé. A vízszintesen futó szalagok előtűnnek a hegyoldalból, majd hozzásimulnak, körbefonják az épületet és feloldódnak a tájban. A vízszintes rézlemezsávok szabásmintája hiperbolikus-parabolaívekből áll, a burkolás ezáltal magas szintű szaktudást kívánt.

A sötétbarnára oxidált rézlemez az egész tömeget beborítja, a tető és a homlokzat egybeolvad. Így lehet megjelenésében izgalmas a telekre vonatkozó helyi szabályozás előírásainak megfelelő, magastetős épület. Művészi látásmód által enyhén torzítva követi, nem pedig utánozza a hagyományos épület tipológiáját és az értelmezés új útjait fedezi fel. Az eklektikus, látványában és anyaghasználatában minden összhangot és beágyazottságot mellőző lakóövezetben olyan egyszerű forma megteremtésére törekedtek, mely azzal éles ellentétet, a tájjal pedig harmonikus egységet képez. Ezt néhány helyi alapanyag alkalmazásával, szinte népi nyelvezettel érték el: vörösfenyővel és vörösrézzel. Mindkét természetes anyag az időjárás hatására az idő múlásával változik, mélyebb értelmet kap a napsütés, az eső és a havazás nyomai által. Felidézi a vidékre hagyományosan jellemző, vörösfenyőből épült és sötét színűre ért tanyaépületek világát.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Magán
Átadás éve: 
2012
Ország: 
Olaszország
Irányítószám: 
39030
Város: 
Sexten/Sesto (BZ)
Utca, házszám: 
via Kiniger 5
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Korlátok
Homlokzatok
Tető
Épület rendeltetése: 
Lakóépületek
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Ulla Hell, Eva Castro, Holger Kehne, David Preindl (Project Architect)
Cím, leírás: 
PLASMA studioLanerweg 1839030 Sexten/SestoCollaborators:Nicoletta GereviniPeter PichlerDaniela WalderMaya ShopovaLibny Pacheco

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
ZINGERLE BONIFAZ GmbH
Cím & leírás: 
Handwerkerzone 159 I-39030 Antholz Mittertal Tel. +39 0474 492163 Fax +39 0474 493500 info@zingerle-bonifaz.it

Európai díj

Év: 
2013
Kategóriák: 
Rövidlistás
Elismerés
Közönségdíj

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom