Címlap » Referenciak » Déli pavilon (az éjszakai állomás) a wrocławi központi vasútállomáson
Referenciák

Déli pavilon (az éjszakai állomás) a wrocławi központi vasútállomáson

PCPM

 

A történelmi központi pályaudvaron végbemenő felújítás részeként a Déli Pavilont éjszakai állomásnak szentelték. A kétszintes épület a vágányok és a főpályaudvar peronjai felől érkező gyalogos útvonalon fekszik.

 

A létesítmény információs és utazási célokat is szolgál, és mindkét funkció megjelenik az építészeti formákban és részletekben. A pavilont a földszinten egy üveg megnyitás szeli át, és az egész tömeg ezáltal lebegni látszik. Mint egy modern vasúti kocsi nyúlik túl a zöldtető és terasz felé, mely összeköti a vágányok alatt alagút kijáratát a villamosmegállókkal és a Sucha utca északi felén álló fő buszpályaudvarral.

Az éjszakai állomás három szintet foglal magába. A föld alatti szintre (az utca szintje alatt) a műszaki hátteret biztosító helyiségek és a toalettek kerültek. A földszint ad helyet a jegyeladó pultokat is magában foglaló fő csarnoknak, ahol nagyméretű elektronikus kijelzőn követhetők a vonatok indulási és érkezési időpontjai. Az épület legérdekesebb része az emelet, melyet a Sucha utca felől egy gyalogos úton lehet megközelíteni. Itt egy, kifejezetten az éjszakai utasoknak szánt váróterem található, és egy szolgáltató egység. A pavilon egészében korszerű megfigyelőrendszert és légjavítást építettek ki. A különböző szinteket liftek és lépcsők kötik össze. Az épületben felhasználásra kerülő víz melegítését a tetőre szerelt napkollektorokkal oldották meg.

Az épület homlokzatát halványbarna előoxidált rézlemezzel (Nordic Brown Light™) burkolták. A él lemezek illesztését függőlegesen futó állókorcokkal oldották meg. Az épület színe szépen illeszkedik a peronok, a vasútállomás többi épülete és a környező táj képébe. Az utazók számára azt a benyomást kelti, mintha évek óta ott állna, mert szerves része a központi pályaudvar egészének.

A központi pályaudvar eredeti épületét 1855-1857 között emelték, amikor vasútvonallal kötötték össze Wrocław ésPoznań városát. Neogótikus stílusban tervezte Wilhelm Grapow. Az állomást számtalanszor fejlesztették az idők folyamán, ahogy a város növekedett. Így készült el az új peroncsarnok, az utazókat kiszolgáló váróterem és néhány megkapó függeléképület. Miután 1945-ben, az ostrom során lerombolták, az épületet rövid időn belül, június 20.-án újra használatba vették, azonban a vágányok teljes helyreállítása csak 1949-re készült el. Az 1960-as és az 1990-es években zajlottak a legátfogóbb átépítések. 2010 áprilisában született a döntés, hogy az épületegyüttest a modern igényekhez kell alakítani, és ezzel együtt visszahozni Wrocław egyik legmeghatározóbb épületének régi fényét.

A felújítást, az új épületek tervezését és a városrendezési koncepciót a Grupa5  Architekci dolgozta ki, címük: Rakowiecka 30, 02-528 Warsaw, www.grupa5.com.pl.

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Polskie Koleje Państwowe SA
Átadás éve: 
2011
Ország: 
Lengyelország
Irányítószám: 
50-048
Város: 
Wrocław
Utca, házszám: 
Pisudskiego 105
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok/korcolt
Épület rendeltetése: 
Közlekedési, infrastrukturális
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Bronz (Cu-Sn)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Grupa5 Architekci
Cím, leírás: 
ul.Rakowiecka 3002-528 Warszawa 

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
General Contractor: Budimex Warszawa
Cím & leírás: 
ul. Stawki 40 01-040 Warszawa Façade Contractor: Metaldach Wrocław

Európai díj

Év: 
2013
Leírás: 

Co-investor: Wrocław Municipality

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom