Címlap » Referenciak » Az új Marlowe színház, Egyesült Királyság
Referenciák

Az új Marlowe színház, Egyesült Királyság

Keith Williams Architects

A Christopher Marloweról, a város híres Tudor-kori színműírójáról elnevezett ikonikus új színház Canterbury történelmi városközpontjában a pályázatgyőzetés londoni építésziroda, a Keith Williams Architects munkáját dicséri. Előoxidált réz borítja a második előadótermet magába foglaló tömeg homlokzatát, mely szoros kapcsolatot teremt a vörös és barna tetőzetekből álló városi látképpel, ugyanakkor elhatárolódik a másik előadóteremtől. 

Stour folyó partján áll, közel a Canterbury katedrális UNESCO Világörökségi területéhez, világos állásfoglalás Canterbury látképén. A projekt nagyrészt a régi Marlowe színház területén, és a környező telkeken valósult meg, többek között egy átalakított 30-as évekbeli mozi helyén, melyet most leromboltak.

A Williams építésziroda kezdte meg a tervezést 2007 márciusában, miután megnyerték a kiírt pályázatot, és megkapták az engedélyt a tervezésre 2008 augusztusában. Az építkezés 2009 májusában kezdődött, és az új épületet 2010. október 7.-én adták át.

A 4,850 négyzetméteres Marlowe egy összetett pavilon. Dinamikus kapcsolatra törekszik csodálóival, a különböző nézőpontokból, eltérő benyomást keltő építészeti és várostervezési programjával. Látványát az utcaszinten a 8 m magas, mészkőből faragott oszlopsorral kerített loggia határozza meg, mely egyben portálja a többszintes üvegezett előcsarnoknak, és városias eleganciát kölcsönöz a történelmi Friars utcának. Az előtér kapcsolja a frekventáltabb belső helyiségeket a folyóparti teraszokhoz és sétányokhoz, mely nappal kristályosan csillog, éjjel pedig világít. A főlépcsőről és a felsőbb szintekről új kilátás nyílik a katedrálisra és a történelmi városmag tetőire.

Az oszlopsor az Friars utca, valamint a szükségszerűen nagyobb méretű két színház és a feléjük magasodó torony léptéke között egyensúlyoz. A loggia túlnyúló része védelmezi a foyer homlokzatát a nyári melegben és egységes építészeti arculatot kölcsönöz a kompozíciónak. A Marlowe színház utcafrontjának visszahúzásával a rendelkezésre álló területen egy új nyilvános tér jött létre.

A régi színház szervíztornya sokak szemét sértette, mert ez volt a második legmagasabb épület a környéken, a középkori katedrális Bell Harry elnevezésű főtornya után. Az új színház 9 méterrel magasodik elődje fölé, ezért díszítőelemként tudták megformálni, mely a katedrális mellett új ízt és sziluettet ad a városképhez. Formájára úgy lehet tekinteni, mint a világi építészet tekintélyes jelképére a történelmi városrészben, mely mellett a vallási épület kétszer olyan magas tornya megőrzi elsőbbségét. Keletről ez a torony uralja az utcaképet, és felhívja a figyelmet a város új és nagyszabású kulturális befektetésére.

A szervíztorony burkolata rozsdamentes acálháló, 600 mm távolságra az időjárásnak kitett, ezüsttel anodizált alumínium panelektől. Ennek köszönhetően tömege súlytalan érzetet kelt, és visszaveri a napszakoktól függő, különböző hangulatú napfényt.

Belül, a dupla magasságú előcsarnok és annak főlépcsője vezet a három szintet elfoglaló, amerikai fekete diófával bélelt fő színházterembe. A terem tűzvörös és narancsszínű bőrülésein 1,200 nézőnek tud helyet biztosítani, a zenekari árok pedig 80 muzsikust fogad be. Egy második, kisebb előadóterem, a változtatható elrendezésű stúdiószínház 150 férőhelyes, és most először alternatív, közösségi és oktató előadásokat is fogad a helyi és regionális művészeti szervezetekkel együttműködésben. A stúdió 6 méterrel az előcsarnok fölé került, hogy utóbbi tere akadálytalanul folyhasson át a folyópart teraszai felé, és kilátást biztosíthasson a katedrálisra is. A nyilvános terek között kávézók és bárok, új, egész nap nyitva tartó partmenti sétaút és tér fedezhető fel, ahol a látogatók egész éven át élvezhetik a programokat és kiállításokat.

A fő közösségi terek kívül és belül egyaránt a fekete, lángtextúrájú gránittal burkolat által egységesek.

A rézburkolat

Az új Marlowe színház tömegformálása és kompozíciója a helyszínből vezethető le. Szándékosan fokozatosan magasodik ki az alacsonyabb léptékű utcaképből (a Friars utca szomszédos házai közül) fő előadótermével, majd a szervíztoronnyal.

Az anyagválasztást is nagymértékben meghatározta a környezet, tónusait és színeit Canterbury látképétől kölcsönzi. Az újraalkotott kőkolonnád színe a városi falak fehérjéből és krémszínéből merít, a sötétbarna előoxidált rézlemez pedig a közeli tetők árnyalatait visszhangozza. Az anyagok kimondottan kortárs ízt adnak a színháznak, mely ugyanakkor tiszteletben tarja környezetét azzal, hogy színeit magára ölti.

A réz fontos szerepet játszik a teljes épület megformálásában. Bevonja a stúdiószínház tömbjét, mely fontos szerepet játszik a bejárat és a mögötte húzódó nagyobb tömeg egyensúlyának megteremtésében. A szomszédos épületek tetőszintjével egy magasságban, vörösesbarna színe révén is kapcsolatot teremt velük.

Ezen tömeg alsó felülete a belső térben az alatta kialakított étterem mennyezete, melyhez a tömeg megemelése teremti meg a helyet a foyer szintjén, és a kilátást a csatlakozó külső terasz és a Stour folyó partja felé.

A réz előoxidált lemezek formájában van jelen, ennek köszönhetően színe és tónusa viszonylag maradandó lesz. A vízszintes állókorccal kapcsolt különböző szélességű szalagok folyamatosan körbefonják az épületrészt és a „madár csőr" kialakítású sarkok biztosítják a folytonosságot vízszintesen, az összes homlokzaton át. Az üveg függönyfal és a réz találkozásánál a fémfelület befordul a belső térbe, és folytatja útját, összekapcsolva a stúdiószínház büféjét és a főbejárati csarnokot.

Bár minden eset más, a rézfelület alkalmazása mégis hasonlatossá teszi eme projektünket egy korábbihoz, a londoni Unicorn színházhoz, melyet 2005-ben fejeztek be, és elnyerte az Egyesült Királyságban a „Réz az építészetben" díjat 2007-ben.

The Daily Telegraph - Charles Spencer, 2011. október 10. " Keith Williams színháza egy szépség... az új épület feltűnő és levegős modernséget képvisel, mely figyelemreméltó összhangban áll a történelmi várossal."

The Independent – Jay Merrick, 2011. szeptember 28.

„... építészeti merészséget adtak a városhoz Canterburyhez) az első figyelemreméltó kortárs építészeti törekvéssel."

Canterbury városi tanácsa 

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Canterbury városi tanácsa
Átadás éve: 
2011
Ország: 
Egyesült Királyság
Irányítószám: 
CT1 2AS
Város: 
Canterbury
Utca, házszám: 
The Friars
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Homlokzatok
Beltér
Épület rendeltetése: 
UNESCO Világörökség
Kulturális
Rézfelület/ötvözet: 
Előoxidált (barna)
Új/felújítás: 
Új

Építész

Név, iroda: 
Keith Williams Architects
Cím, leírás: 
17 - 21 Emerald StreetHolbornLondon  WC1N 3QN

Európai díj

Év: 
2013

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom