Címlap » Referenciak » Az Uffizi új lépcsője, Olaszország
Referenciák

Az Uffizi új lépcsője, Olaszország

ITALG e ECI

A firenzei Galleria degli Uffizi presztízsértékű felújítása és bővítése során a réz sokoldalúságát kiaknázva teremtettek harmóniát a világhírű képtár reneszánsz stílusú épületében.

Az Uffizi képtárat eredetileg Giorgio Vasari tervezte a híres Medici család kiterjedt magángyűjteménye számára, és lett a világ első nyilvánosan látogatható múzeuma, mely napjainkban 1.5 millió látogatót fogad évente. A művészetkedvelők körében híres kollekciója magában foglalja Botticelli Primavera és Vénusz születése című alkotásait csakúgy, mint Tiziano Urbinói Vénuszát.

A 2011 decemberében kezdeményezett átalakítás során 45 tonna rezet és a réznek, cinkkel alkotott ötvözetét (sárgarezet, melyet arany színéről ismerünk) használták fel. A sárgarezet lemezek formájában építették be, melyeket antikoltak majd felpolíroztak. Így alakították ki a nyugati lépcsőt, mely a második emeleten található nyolc, külföldi festők műveinek szentelt szobához, összesen 480m2 alapterületű kiállítótérhez vezet.

Az Uffizi az itáliai és különösen a reneszánsz művészet legfontosabb múzeuma a világon. A gazdag itáliai művészeti kincset létrehozó szinte minden alkotó keze munkája megtalálható itt - Leonardo da Vinci, Giotto, Michelangelo, Botticelli, Piero della Francesca, Caravaggio, és Rafaello művei. Hogy alkalmazkodjon a reneszánsz esztétikához, Adolfo Natalini építész a rezet választotta az újonnan befejezett épületrészek között meghatározó látványt nyújtó lépcső anyagaként. A réz sokoldalúsága mellett könnyen alakítható szinte bármilyen kívánt formára, értéket képvisel, és harmonikus látványt kölcsönöz a színvonalas építészeti megoldásoknak.

A lépcső fő karakterét a sötétbarna szín és az antik hatás adja, mely a réz speciális polírozásának köszönhető. A reneszánszban is előszeretettel alkalmazott eljárás során a polírozó anyagot a gyakorlott kézművesek a helyszínen hordták fel a rézfelületre. A felületkezelésnek eme különleges, már-már művészi módja adja meg a lépcső egyedi és becses karakterét, mely tökéletesen illik egy olyan magasztos helyszínre, mint az Uffizi képtár. A 2.700 sárgaréz lemez felszerelése és kezelése körülbelül 11.000 munkaórát vett igénybe.

A Vecchia Posta udvarára épített új lépcsőt az építész maga így jellemezte: „mint kőtorony, melynek széles nyílásain át barnított sárgaréz lépcsősorok tűnnek fel." Többfunkciós abban az értelemben, hogy menekülési útvonalként is szolgál, melyet a bővítés által vonzott, várhatóan több látogató jelenléte indokol. Végül ezen át érhetők majd el a fogadásokra szolgáló terek, melyeket a lépcsőhöz kapcsolódóan a földszintre terveztek.

A projekt adatai:

A projekt neve: Építészeti és szerkezeti felújítási munka, a mechanikai, elektronikai és speciális rendszerek funkcionális átszervezése és annak megvalósítása az Uffizi műemléken, az olaszországi Firenzében

Tulajdonos: Az olasz állam

Megbízó: A kulturális tevékenység és örökség minisztériuma - A Firenze, Pistoia és Prato környéki építészeti, tájképi, történelmi, művészeti, és etno-antropológiai vagyonkezelők felügyeletével (kivéve a Firenze városhatárain belül hatáskörrel rendelkező történelmi, művészeti és etno-antropológiai vagyonkezelőket).

Építész: Adolfo Natalini, S.IN.TER. Srl, Olaszország

Fotók: A fényképek tulajdonosa az ItalG - a KME vállalatcsoport gyűjteményéből

Share: 

Épület

Tulajdonos: 
Olasz állam
Átadás éve: 
2011
Ország: 
Olaszország
Irányítószám: 
50122
Város: 
Firenze
Utca, házszám: 
Piazzale degli Uffizi
Térkép: 

Kategóriák

Alkalmazások: 
Beltér
Épület rendeltetése: 
Kulturális
Műemléki
Rézfelület/ötvözet: 
Sárgaréz (Cu-Zn)
Új/felújítás: 
Felújítás

Építész

Név, iroda: 
Natalini Architetti
Cím, leírás: 
Via del Salviatino 10/A, 50137 Firenze

Rézmunkák kivitelezője

Cím: 
ITALG
Cím & leírás: 
Posa in opera e brunitura dell’ottone: ITALG , via dell’Artigianato 103, 57121 Livorno

A weboldal további használatával Ön egyetért a cookie-k használatával. További információért kattintson ide.

Elfogadom